Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekstremister bruker koronaviruset som våpen, heter det i rapporten som FNs forskningsinstitutt for interregional kriminalitet og folkerett (UNICRI) publiserte for få dager siden.

— Det er sterkt bekymringsverdig at noen terrorgrupper og voldelige ekstremister har forsøkt å misbruke sosiale medier for å få med seg potensielle terrorister på å spre covid-19 med vilje, og bruke det som et improvisert biologisk våpen, skriver UNICRIs direktør Antonia Marie De Meo.

Rapporten peker på eksempler der høyreorienterte ekstremist grupperinger har bedt sine følgere om å spre viruset ved å hoste på utvalgte minoriteter, eller møte opp på steder der religiøse eller andre minoriteter samles. Andre grupper har forsøkt oppfordre til å spre viruset i land med stort innbyggertall eller høye nivåer av forurensing.

Konspirasjonsteorier

Forskerne så spesielt på tre grupper av ikke-statlige aktører: Høyreorienterte ekstremister; grupper assosiert med ISIL eller Da’esh terrorgrupper og Al-Qaida; og organiserte kriminelle grupper.

Ekstremistene, særlig de høyre-orienterte gruppene, brukte sosiale medier til å spre konspirasjonsteorier og desinformasjon om viruset. De forsøkte å utvide sine nettverk ved å dra nytte av algoritmer som plukker ut grupper av potensielle sympatisører -- mennesker som har likt eller delt slik informasjon tidligere.

Les hele saken på UNICRIs hjemmesider.