Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Amerikanere er tryggere når Amerika deltar i å styrke den globale helsen. På min første dag som president vil jeg vende tilbake til WHO og gjenopprette vårt lederskap på verdensscenen, skrev Biden på Twitter i juli.

Forgjengeren hans, Donald Trump har under hele sin presidentperiode fremmet en «Amerika først» politikk, og meldt landet ut av en rekke internasjonale avtaler og FN-organisasjoner. USAs tilbakevending til WHO er bare ett av flere løfter som Biden har gitt for å sikre at landet igjen blir en tung FN-aktør.

Økt pengestøtte til kvinners rettigheter og abortsaken

Joe Biden har i sitt kampanjeprogram erklært at han vil gjenopprette amerikansk støtte til FNs befolkningsfond som jobber med seksuell og reproduktiv helse. Ifølge Trump, hadde organisasjonen støttet ufrivillige aborter og steriliseringer i Kina, noe UNFPA selv avviser.

På Twitter har Joe Biden sagt at han skal jobbe for kvinners rett til å bestemme over egen kropp, og for lovlig tilgang til abort.

Et grønt skifte

Biden har også erklært at USA skal lede verdens kamp mot klimakrisen.

På Bidens første dag som president har han lovet at USA vil gjeninntre i Parisavtalen og arbeide for å heve ambisjonene til andre lands klimamål.

Andre grønne løfter som Biden har gitt er blant annet at landet skal bidra med tre milliarder dollar til FNs grønne klimafond. Han har også lovet at USA skal ha 100 prosent fornybar energi, og at landet vil bli klimanøytralt innen 2050.

USA og menneskerettigheter

Biden erklærte i sin tale på menneskerettighetsdagen i 2019, at dersom han blir valgt, vil USA igjen bli medlem av FNs menneskerettighetsråd.

– Vi vil arbeide for å sikre at Menneskerettighetsrådet lever opp til sine verdier, sa Biden i 2019.

Forfatter Tove Gravdal mener at dette er sannsynlig, og at man også kan regne med at USA går inn igjen i UNESCO (FNs organisasjon for utdannelse og kultur).

Biden – en gave til FN?

Mange mener at internasjonalt samarbeid og FN nå vil få et oppsving under Bidens ledelse. UN Foundation skriver at de ser frem til at USA igjen skal ta lederskap på verdensarenaen, og til at landet gjenoppretter full finansiering til FN.

FN-sambandets generalsekretær, Anne Cathrine da Silva, mener også at valgresultatet er en seier for verden og for FN.

– Biden er en kjent støttespiller av multilateralismen og av FN. Vi håper og tror dette betyr at USA igjen vil spille på lag med resten av verden, for å løse alvorlige utfordringer som fattigdom, sult og klimaendringer, sier da Silva.