Av Jonas Iversen
Publisert: 31. oktober 2017
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Flere FN-organisasjoner er tilstede for å bidra med humanitær hjelp og med økonomisk utvikling i Jemen:
ILO og UNDP holder kurs om oppstart av småbedrifter
Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og FNs utviklingsprogram (UNDP) har et felles prosjekt i Jemen for å hjelpe unge jemenitter å starte sin egen lønnsom virksomhet.
Dette skjer gjennom et opplæringsprogram som styrker de ferdighetene som er viktigst i en oppstartsfase. Målet er å få flere til å drive selvstendig og kunne forsørge seg selv og sin familie.
Opplæringsprogrammet er finansiert av Den europeiske union (EU). I tillegg til ILO og UNDP er to andre FN-organisasjoner involvert i samarbeidet: Verdens matvareprogram (WFP) og FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO). Disse har et spesielt fokus på matvaresikkerheten i Jemen.
Sultkatastrofen gjør at FN må satse mer på mat i Jemen
FAO og Verdensbanken har nylig satt av 36 millioner dollar til å bekjempe sultkatastrofen i Jemen. Pengene skal kunne hjelpe 630 000 fattige jemenitter som sulter. Midlene skal også gå til å styrke jordbruket for å sikre fremtidig matforsyning i landet.
FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA)
— Det har vært sjokkerende å se den forferdelige effekten av den menneskeskapte konflikten, sa koordinatoren for FNs humanitær innsats, Mark Lowcock, etter et femdagers oppdrag i Jemen i oktober.
Han vektla behovet for mer pengestøtte og bedre tilgang for de som skal gi humanitær hjelp til befolkningen i nød.
Til tross for utfordrende forhold og mangel på penger, leverer FN-organisasjonene og andre humanitære aktører direkte hjelp til mer enn 7 millioner mennesker i Jemen hver måned
FNs forsøk på å løse konflikten i Jemen
Helt siden 2011, da opprøret i Jemen begynte, har FN hatt en spesialutsending i Jemen. FN har på denne måten forsøkt å få partene i konflikten til å snakke samme og å inngå en løsning som fordeler makten mellom gruppene de representerer. Denne delen av FNs arbeid er ledet av FNs spesialutsending, Ismail Ould Cheikh Ahmed.
I 2014 eskalerte konflikten mellom opprørere fra Houthi-bevegelsen og de statlige myndighetene i Jemen. Myndighetene fikk deretter hjelp fra en Saudi-Arabia-ledet militærkoalisjon, som støttes av USA og andre. Koalisjonen har ført en bombekampanje mot houthiene siden 2015, noe som har gjort at FNs forsøk på en fredelig løsning ikke har ført frem, men heller skapt en humanitær krise.
I februar 2014 ga FNs sikkerhetsråd mandat til å sanksjonere grupper som skapte uro i Jemen. FN-observatørene som fulgte effekten av sanksjonene hevdet i en rapport i januar 2016 at både den saudiarabisk-ledede koalisjonen og Houthi-opprørerne hadde angrepet sivile og at disse angrepene muligens er en forbrytelse mot menneskeheten.
FN-talsmann Stephane Dujarric har sagt at alle parter i konflikten hindrer nødhjelpsleveranser til det jemenittiske folk.