Av Jonas Iversen
Publisert: 13. mars 2020
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
At WHO erklærer en sykdom for en pandemi sender et viktig signal til alle verdens land om at de må ta situasjonen på alvor. Det handler om å iverksette forebyggende og forberedende tiltak, og at landene må samarbeide for å begrense smitteomfanget og pandemiens konsekvenser.
Hva er forskjellen på pandemi og epidemi?
En epidemi er et utbrudd av en smittsom sykdom som sprer seg raskt mellom mennesker. Det kalles en pandemi når epidemien sprer seg over flere land samtidig.
Pandemier er mer sannsynlige når et virus er helt nytt, i stand til å smitte personer lett og kan spres fra person til person effektivt. Koronaviruset oppfyller alle disse kriteriene.
Bakgrunnen for WHOs avgjørelse for å kalle koronaviruset en pandemi
Å hevde at en sykdom utgjør en pandemi er dramatisk. Det kan skape panikk. Men å ikke kalle en pandemi for en pandemi kan føre til at land og folk ikke tar situasjonen tilstrekkelig på alvor, som kan utsette iverksettelsen av nødvendige mottiltak.
Denne balansen mellom å unngå å skape panikk på den ene siden, og å trigge effektive handlinger på den andre, bidro i WHOs vurdering om når de skulle erklære koronaviruset for en pandemi.
WHOs generaldirektør, Tedros Adhnom Ghebreyesus, sa at avgjørelsen om å klassifisere COVID-19 (koronaviruset) som en pandemi ikke var lett, og at begrunnelsen for å gjøre det skyltes både «den alarmerende spredningen, og den alarmerende mangelen på handling.»