Av Iselin Danbolt
Publisert: 27. november 2023
FN-klimakonferanser (eller COPer) finner sted hvert år, og de er verdens eneste multilaterale beslutningsforum om klimaendringer – med nesten fullstendig medlemskap av alle verdens land.
Kort fortalt: Det er på COP at verden kommer sammen for å bli enige om måter å møte klimakrisen på, for eksempel å begrense den globale temperaturstigningen til 1,5 grader, hjelpe sårbare samfunn med å tilpasse seg til effektene av klimaendringer, og oppnå netto-null utslipp innen 2050.
Mer enn 70 000 delegater forventes å delta på COP28 – som varer fra 30. november til 12. desember – inkludert medlemslandene (eller partene) i FNs klimakonvensjon (UNFCCC). Bedriftsledere, unge mennesker, klimaforskere, urfolk, journalister og diverse andre eksperter og interessenter er også blant deltakerne.
Den norske delegasjonen er sterk i år: Statsminister Jonas Gahr Støre deltar (fra 1. til 3. desember), sammen med utenriksminister Espen Barth Eide (fra 1. til 4. desember), utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (fra 1. til 3. desember), og klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) er til stede én dag.
FN-sambandet gir deg alt du trenger for å navigere #COP28, dag for dag. Skulle du trenge mer informasjon, kan du også lese åtte ting du bør vite om COP28.
1. Hva vil bli diskutert på COP28?
Diskusjoner på COP28 må sikre fremskritt i flere arbeidsstrømmer:
- å hamre ut detaljene om tap og skadefinansiering for å hjelpe sårbare samfunn med å håndtere umiddelbare klimapåvirkninger
- å øke farten mot et globalt finansmål som vil bidra til å finansiere fattigere lands innsats for å håndtere klimaendringer
- akselerere både overgangen til ren energi, men også en rettferdig overgang
- å tette det enorme utslippsgapet.
2. Hva er den første globale klimaoversikten?
Den første «globale klimaoversikten» noensinne vil avsluttes på COP28. Dette er en prosess ment for land og aktører, slik at de kan se å se hvor man kollektivt gjør fremskritt mot å oppfylle målene i Paris-avtalen om klimaendringer – og hvor man går i feil retning. Den globale oversikten har vist oss at vi ikke er på vei til å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Vinduet for meningsfull endring er i ferd med å lukkes, og tiden for å handle er nå. Denne oversikten legger også frem det store utvalget av verktøy og løsninger som ble foreslått av land. COP28 må være en «handlings-COP» der land viser hvordan disse verktøyene vil bli satt i verk i de neste to avgjørende årene, for raskt å øke tempoet, og regjeringer vil ta en beslutning om den globale statusen på COP28, som kan brukes til å sette opp farten i lands ambisjoner i den neste runden med klimahandlingsplaner – innen 2025.
3. Hvilke møter finner sted under COP28?
Konferansen omfatter de årlige møtene i de tre beslutningsorganene under FNs klimakonvensjon, Parisavtalen og Kyotoprotokollen. I disse organene diskuterer og bestemmer delegater fra alle medlemsland en lang rekke klimarelaterte agendapunkter.
Møter på FNs klimakonferanse i Dubai i 2023 inkluderer den 28. sesjonen til Partskonferansen (som da er COP28) – konvensjonens øverste beslutningsorgan – samt den 5. sesjonen til det beslutningstakende organet for Parisavtalen (CMA5) og den 18. sesjonen i Kyotoprotokollens beslutningsorgan (CMP18), som diskuterer arbeidet under henholdsvis Parisavtalen og Kyotoprotokollen.
Videre vil de to underorganene under Klimakonvensjonen, underorganet for gjennomføring (SBI) og underorganet for vitenskapelig og teknologisk rådgivning (SBSTA), samles for SBI59- og SBSTA59-møtene. Disse to organene fatter ikke vedtak selv, men gir teknisk informasjon og råd til de andre beslutningsorganene (COP, CMA og CMP).
4. Hva menes med de «blå» og «grønne» sonene?
Alle de offisielle sesjonene, møtene, sidearrangementene og pressekonferansene finner sted i den «blå sonen», det formelle konferanse- og forhandlingsområdet som styres av UNFCCC. Bare offisielle delegater, statsoverhoder, akkrediterte observatører og pressen kan gå inn i den blå sonen.
Utover den offisielle FN-organiserte delen av konferansen, er COP28 også en plattform for å vise frem løsninger fra det globale samfunnet og sivilsamfunnet. Den «grønne sonen», administrert av COP28s vertsland De forente arabiske emiratene, er et område for ungdomsrepresentanter, kunstnere, bedrifter, regionale og lokale beslutningstakere og mange andre sivilsamfunnsaktører for å diskutere, presentere og utveksle ideer og løsninger i en mer uformell setting – for eksempel i form av presentasjoner, paneldiskusjoner, postersesjoner og utstillinger.
5. Hvem kan delta på COP28?
COP-toppmøtene er ikke åpne for alle. Deltakere på møtene og konferansene kan deles inn i tre kategorier:
- Representanter for partene i konvensjonen og observatørstater
- Representanter for observatørorganisasjoner
- Presse og media.
Observatørorganisasjoner er videre kategorisert i tre typer: FNs særorganisasjoner, mellomstatlige organisasjoner (IGOer) og ikke-statlige organisasjoner (NGOer). NGO-deltakere er som regel organisert i en valgkrets: Næringsliv og industri-organisasjoner (BINGO), miljøorganisasjoner, organisasjoner som representerer bønder, urfolksorganisasjoner (IPOs), lokale og kommunale myndigheter (LGMA), forskningsorganisasjoner og uavhengige frivillige organisasjoner (RINGO), Fagforeningsorganisasjoner (TUNGO), organisasjoner som representerer kvinne- og likestillingsgrupper (WGC), organisasjoner som representerer barn og ungdom.
6. COP28-programmet: Dag for dag
I løpet av COP28 vil hundrevis av forskjellige arrangementer finne sted i Dubai. På toppen av de tematiske dagene, og de mange toppmøtene, har presidentskapet satt fire tverrgående temaer som underbygger effektiv, sammenkoblet levering. Disse er: teknologi og innovasjon, inkludering, frontlinjesamfunn og finans.
30. november: COP28 braker løs!
- Åpningsseremonien finner sted, og selve COP28-toppmøtet åpnes ved Expo City i Dubai.
- Arbeidet til de forskjellige beslutningsorganene (COP, CMA og CMP) begynner, i sine respektive sesjoner. Det gjør også arbeidet til de to underorganene: underorganet for gjennomføring (SBI) og underorganet for vitenskapelig og teknologisk rådgivning (SBSTA).
- Forhandlingene begynner også denne dagen.
Du kan lese mer om de forskjellige arrangementene her.
1. desember: Verdensledere rigger opp til endring
- Verdens klimahandlingstoppmøte, som vil innebære en rekke høynivårundebord-samtaler og arrangementer, finner sted. Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, president av De forente arabiske emirater har invitert stats- og regjeringssjefer til å delta i toppmøtet (WCAS). Toppmøtet fungerer som en viktig plattform for store kunngjøringer og er ment å sikre momentum og veiledning til resten av COP28. Statsminister Støre deltar, sammen med utenriksministeren, utviklingsministeren og klima- og miljøministeren.
- Et eget COP28 høynivåsegment begynner på ettermiddagen (og blir gjenopptatt 9. og 10. desember). Det vil være én talerliste for partene i klimakonvensjonen, Kyotoprotokollen og Parisavtalen. Partene vil kun ha én mulighet til å levere et nasjonalt innlegg på de felles plenumsmøtene til COP, CMP og CMA, som skal holdes under høynivåsegmentet. Det er uklart når Norges innlegg vil bli holdt, men det vil trolig bli holdt av statsministeren.
- Det første høynivåarrangementet om den første globale klimaoversikten holdes, med søkelys på tilpasning.
- Plattformen for lokalsamfunn og urfolk vil holde sitt første møte om utveksling mellom kunnskapsinnehavere (koordineringsmøte).
- Flere arrangementer om rammeverket for forbedret åpenhet (Enhanced Transparency Framework, eller ETF) holdes også denne dagen, inkludert en live-demonstrasjon av testversjonen av ETF-rapporteringsverktøyene.
- Forhandlingene fortsetter.
Du kan lese mer om toppmøtet her, og du kan finne mer informasjon om de forskjellige arrangementene som finner sted denne dagen her.
2. desember: Klimahandling i søkelyset
- Verdens klimahandlingstoppmøte, som vil innebære en rekke høynivårundebord-samtaler og arrangementer. Statsminister Støre deltar, sammen med utenriksministeren, utviklingsministeren og klima- og miljøministeren.
- Kina og G77 vil holde et eget toppmøte.
- Åpningssesjonen av høynivåmøtet om global klimahandling (GCA).
- To høynivåarrangement om den første globale klimaoversikten holdes, med søkelys på gjennomføring og skade begrensing.
- Plattformen for lokalsamfunn og urfolk vil holde sin første årlige ungdomsrundebord-samtale, med fokus på utveksling mellom urfolksungdom og ungdom fra lokalsamfunn.
Du kan lese mer om toppmøtet her, og du kan finne mer informasjon om de forskjellige arrangementene som finner sted denne dagen her.
3. desember: Helse, gjenoppbygning og fred
- Dette er temadagen for «helse, gjenoppbygning og fred». COP28 vil holde den første helsedagen som vil være en klima- og helseministerbegivenheten som har som mål å bygge konsensus om prioriterte handlinger for helsesystemets respons på klimaendringer, sammen med finansieringsforpliktelser for implementering. Dagen vil fokusere på å akselerere tilpasning, forebygge og håndtere tap og skade, inkludert i skjøre og konfliktrammede kontekster, som står overfor alvorlige hindrer for tilgang til klimafinansiering og styrking av klimatiltak.
- En ungdomsforumdialog holdes.
- ILO holder en workshop om en likestillings-sentrert og rettferdig omstilling.
- Et arrangement for ministere om en rettferdig overgang holdes på ettermiddagen.
- Plattformen for lokalsamfunn og urfolk vil holde et arrangement om transformative teknologier for klimahandling: Søkelys på urfolksteknologier og teknologier fra lokalsamfunn.
- Forhandlingene fortsetter.
Du kan finne mer informasjon om de forskjellige arrangementene som finner sted denne dagen her.
4. desember: Finans og handel, likestilling og ansvarliggjøring
- Dette er temadagen for «finans og handel, likestilling og ansvarliggjøring». COP28 har oppfordret relevante aktører til å avslutte utestående forpliktelser. For å nå den skalaen som er nødvendig og vil dagen brukes til å legge frem en president-agenda, for å vise frem spesifikke innovative tilnærminger for å lukke finanshullene, spesielt der det trengs mest. Dette vil inkludere oppskalering av privat finansiering for å investere i klimaomstilling for å støtte inkluderende som bærekraftig økonomisk vekst. Vi må også ta tak i utfordringene som hindrer økonomisk støtte til kvinner, jenter og marginaliserte grupper. Dette inkluderer å sikre en rettferdig overgang og finne løsninger for å utvide tilgangen til finansiering. Dagen vil også se nærmere på ansvarlighetsmekanismer for å gjøre løfter og ambisjoner om til konkrete resultater.
- En teknisk dialog om finansiering for en kjønnsrettferdig overgang holdes på morgenen, og et høynivåarrangement om likestilling holdes på ettermiddagen.
- En ungdomsforumdialog holdes i lunsjtiden.
- Et høynivåarrangement om nasjonale klimatilpasningsplaner (NAPs) holdes på ettermiddagen.
- Plattformen for lokalsamfunn og urfolk vil holde en rundebords-dialog om urfolks læreplaner og materialer.
- Presidentskapets åpne dialog med observatørkretser holdes på ettermiddagen.
- Forhandlingene fortsetter.
Du kan finne mer informasjon om de forskjellige arrangementene som finner sted denne dagen her.
Tirsdag 5. desember: Energi og industri, rettferdig overgang og urfolk
- Dette er temadagen for «energi og industri, rettferdig overgang, og urfolk». Dagen vil fokusere på hvordan vi kan sikre rask avkarbonisering, jobbvekst og økonomiske muligheter og rettferdig overgang på tvers av hele energi- og industrielle verdikjeder. Sentrale temaer i energi- og industrisporet vil inkludere massiv utplassering av fornybar energi, større energieffektivitet, innovasjon og handling for tungutslippssektorer (inkludert stål, sement og aluminium), frigjøring av potensialet til hydrogen og dekarbonisering av olje og gass forsyninger, også gjennom metanreduksjon og karbonhåndteringsteknologier. Dagen vil også ta for seg universell tilgang til energi og behovene til arbeidere på tvers av energisektoren, og vil ha et ekstra spesielt fokus på nedkjøling som en kritisk avbøtende og tilpasningsfaktor. Urfolksdagen vil anerkjenne viktigheten av urfolks kunnskap mellom generasjoner, praksis og lederskap i klimahandlinger og i å forvalte planetens helse, samt mekanismer for å forbedre deres direkte tilgang til finansiering. Dagen vil særlig styrke urfolks rolle – og forsterke nødvendigheten av en fullt inkluderende, hele samfunnet tilnærming – i den rettferdige overgangen.
- Et arrangement om multilaterale vurderinger holdes (hele dagen).
- En ungdomsforumdialog vil holdes over lunsj.
- Plattformen for lokalsamfunn og urfolk vil holde en rundebords-dialog med parter og andre aktører.
- Forhandlingene fortsetter.
Du kan finne mer informasjon om de forskjellige arrangementene som finner sted denne dagen her.
Onsdag 6. desember: Flernivåhandling, urbanisering og et oppbygd miljø/transport
- Dette er temadagen for «flernivåhandling, urbanisering og et oppbygd miljø/transport». COP28 vil samle lokale ledere, inkludert ordførere, guvernører, parlamentarikere, næringslivsledere og ledere i det sivile samfunn, forent for å akselerere klimatiltak på tvers av alle nivåer i regjeringen og samfunnet. Dagen vil også fremheve løsninger for overgang til lavkarbon og motstandsdyktige oppbygde miljøer og infrastruktur, bærekraftige og sirkulære avfallssystemer, og bærekraftig mobilitet og gods. Dagen vil spesielt se på handling i urbane områder, hvor befolkningsvekst, økonomisk aktivitet og klimagassutslipp møtes.
- En ungdomsforumdialog vil holdes over lunsj.
- Plattformen for lokalsamfunn og urfolk vil holde en dialog med parter og andre aktører, der urfolksungdom og ungdom fra lokalsamfunn vil presentere anbefalinger om sin meningsfulle deltakelse i klimapolitikk og handling. Parter (land), internasjonale organisasjoner, andre organer under konvensjonen inviteres til å bidra til denne diskusjonen.
- SBSTA og SBI-sesjonene avslutter sitt arbeid.
- Forhandlingene fortsetter.
Du kan finne mer informasjon om de forskjellige arrangementene som finner sted denne dagen her.
Torsdag 7. desember: En offisiell «hviledag»
COP-er inkluderer vanligvis en «hviledag» midt i programmet for deltakerne å reflektere og lade opp før den andre uken. Ingen offisielle arrangementer holdes denne dagen.
Fredag 8. desember: Ungdom, barn, utdanning og kompetanser
- Dette er temadagen for «ungdom, barn, utdanning og kompetanser». Målet med dagen er å gi unge mennesker mulighet til å forme resultatene av COP28 og utover, spesielt med tanke på de uforholdsmessige risikoene og konsekvensene fra klimaendringer for barn og ungdom. Dagen vil se på rettferdig representasjon, sterkere engasjementsmekanismer og ressursallokering på tvers av COP-temaene og politikksporene. Fokus vil inkludere investering i ungdomsledet innovasjon og entreprenørskap, inkludering i politikkutformingsprosesser kapasitetsbygging, og transformasjon av utdanning for å lukke kompetansegapet for grønne jobber i tråd med klimatiltak.
- Et ungdomsledet klimaforum holdes på morgenen.
- En høynivåministerdialog om klimafinansiering holdes på ettermiddagen.
- Forhandlingene fortsetter.
Du kan finne mer informasjon om de forskjellige arrangementene som finner sted denne dagen her.
Lørdag 9. desember: Naturen, bruk av land, og hav
- Dette er temadagen for «naturen, bruk av land, og hav». Bevaring, gjenoppretting og bærekraftig forvaltning av naturen er nødvendig for å nå målene i Parisavtalen. I et forsøk på å endre arealbruk og havsystemer for å støtte klimatilpasset og naturpositiv utvikling, vil denne temadagen fokusere på å trappe opp robuste løsninger som beskytter, gjenoppretter og effektivt forvalter naturlige økosystemer, ser på drivere for tap av natur, styrker urfolk og lokalsamfunn, og skape stødige levebrød. Dagen vil også sette søkelyset på muliggjørende handlinger som låser opp nye finansstrømmer og klima-natur synergier på tvers av overgangsplaner og rapporteringsrammer. Dagen vil i tillegg vise frem innsats som akselererer implementeringen av naturavtalen (Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework), som gir et klart rammeverk for å stoppe og reversere naturtap – for å bidra til å levere en klimasikker fremtid.
- COP28 høynivåsegmentet blir gjenopptatt for de landene og aktørene som ikke fikk holdt sine innlegg tidlig i desember.
- En årlig høynivårundbords-samtale om klimaambisjoner før 2030 vil holdes på ettermiddagen.
- Forhandlingene fortsetter.
Du kan finne mer informasjon om de forskjellige arrangementene som finner sted denne dagen her.
Søndag 10. desember: Mat, jordbruk og vann
- Dette er temadagen for «mat, jordbruk og vann». Klimaendringene skaper et alvorlig press på og risiko for landbrukets mat- og vannsystemer som utgjør en del av menneskelig velvære. Samtidig er disse systemene også viktige bidragsytere til klimaendringer: en tredjedel av alle menneskeskapte klimagassutslipp stammer fra matsystemer, og 70 % av ferskvann som forbrukes over hele verden brukes til landbruksproduksjon. Spesifikke mat- og landbruksfokus inkluderer innovasjonsinvesteringer, regenerativt landbruk og nasjonale transformasjonsveier, underbygget av finansieringsmekanismer og prosjektforberedelse. Vannprogrammering vil også se på ferskvannsrestaurering og bevaring, infrastruktur for urbant vannresiliens, og integrert styring og styring av vann-relaterte matsystemer.
- COP28s høynivåsegment blir gjenopptatt for de landene og aktørene som ikke fikk holdt sine innlegg tidligere i desember.
- Presidentskapet vil holde et arrangement om handling for klimastyrking.
- Forhandlingene fortsetter.
Du kan finne mer informasjon om de forskjellige arrangementene som finner sted denne dagen her.
Mandag 11. desember: Et lys i enden av COP28-tunellen?
- På de to siste dagene av COP28 vil ingen temadager holdes for å unngå et omfattende program når forhandlingsteksten er i ferd med å ferdigstilles.
- Den første delen av de avsluttende sesjonene til beslutningsorganene (COP, CMA og CMP) holdes.
- Avslutningssesjonen av høynivåmøtet om global klimahandling (GCA) holdes på ettermiddagen.
- Forhandlingene fortsetter.
Du kan finne mer informasjon om de forskjellige arrangementene som finner sted denne dagen her.
Tirsdag 12. november: En ny og bedre vei videre for klimaet?
- På de to siste dagene av COP28 vil ingen temadager holdes for å unngå et omfattende program når forhandlingsteksten er i ferd med å ferdigstilles.
- Den siste delen av de avsluttende sesjonene til beslutningsorganene (COP, CMA og CMP) holdes.
Du kan finne mer informasjon om de forskjellige arrangementene som finner sted denne dagen her.