Av Jonas Iversen
Publisert: 29. april 2024
En humanitær krise
Hele 25 millioner mennesker – ca. halvparten av landets befolkning – trenger nå nødhjelp. 18 millioner av disse sulter, hvorav 5 millioner er på randen av hungersnød.
FN advarer om at Sudan kan oppleve den verste sultkatastrofen i verden om kort tid, hvis det ikke gjøres nok mottiltak raskt. Tiltakene som må til handler blant annet om å få nok mat inn i landet på kort tid, og raskt få fordelt maten til dem som trenger det mest.
Ideelt sett ville det også være å få til en avslutning på krigshandlingene, som er hovedårsaken til sultkatastrofen. Krigen gjør samtidig det humanitære arbeidet mye vanskeligere.
Hvordan har krigen utviklet seg?
Opprørsgruppen RSF kom på offensiven i løpet av 2023, der de tok kontroll over deler av Darfur, Khartoum og Kordofan. RSF blir visstnok støttet av det russiske leiesoldatfirmaet Wagner, noe som har ført til at også ukrainske soldater har blandet seg inn i krigen på den sudanske hærens side.
Den sudanske hæren har kommet på motoffensiven i 2024, ved blant annet å gjenerobre Omdurman. Hæren har benyttet seg av flyangrep og kampdroner, der sistnevnte visstnok skal være levert fra Iran.
Over 15 500 mennesker er rapportert drept siden krigen startet for ett år siden. Ingen er partene ser ut til å være sterke nok til å vinne over den andre med det første, og utsiktene for en varig fredsavtale er dårlig.
Hva sier FNs sikkerhetsråd?
FNs sikkerhetsråd har diskutert krigen i Sudan flere ganger. Det tydeligste vedtaket som Sikkerhetsrådet har vedtatt er resolusjon 2724. Den ber om at humanitære organisasjoner får uhindret tilgang til områdene i landet som trenger det mest. Det har dessverre ikke ført frem.
Hva gjør Norge?
Norge har hatt et langvarig engasjement i Sudan, og samarbeider tett med USA og Storbritannia i denne konflikten. Norge har flere ganger bedt om en umiddelbar stans i krigshandlingene, og fordømt partene for vold mot sivile, og for å hindre humanitær tilgang.
Norge gir mye bistand til Sudan, og bidro også til en internasjonal humanitær konferanse i Kairo i november i fjor, der Sudan var fokus.
Gjennom FN og humanitære organisasjoner har Norge blant annet støttet lokal produksjon av mat, distribusjon av såkorn og støtte til husdyrhold for krigsrammede bønder. Også lokale bakerier, suppekjøkken og andre selvhjelpsgrupper har fått bidrag fra Norge, ifølge regjeringen.no.