— Tiden er inne for å handle sammen, sikre en landsomfattende våpenhvile og legge til rette for at syriske flyktninger kan returnere frivillig, trygt og på verdig vis, sier FNs generalsekretær, António Guterres.

Dyster milepæl

11. mars markerte tolv år med konflikter, systematiske grusomheter og utallige mennesker i sorg, i Syria. Hundretusener er drept, og halvparten av befolkningen er fordrevet.

— Syrere har vært ofre for brudd på folkeretten og menneskerettighetene i en massiv og systematisert skala. Hvis vi skal sikre en vei til bærekraftig fred, kan ikke dette forbli ustraffet, sier Guterres.

I år lider syrere under nok en tragedie. Jordskjelvene, som rystet landet og nabolandet Tyrkia forrige måned, kom på toppen av en av de mest alvorlige humanitære krisene i moderne tid. Skadene har vært verst nordvest i landet, der mer enn fire millioner mennesker allerede var avhengige av hjelp for å overleve.

Nå ber FN-sjefen om at støtten i etterkant av jordskjelvene, rettes mot å finne en løsning på konflikten i Syria.

— Den internasjonale støtten må kanaliseres inn i fornyet politisk energi, for å løse problemene som ligger til grunn for konflikten, sier FN-sjefen.

Les hele uttalelsen her

Les mer om saken i UN News