Av Iselin L. Danbolt
Publisert: 20. mai 2025
Kunstig intelligens har for alvor begynt å prege arbeidslivet – og det vil fortsette. Ifølge en fersk rapport fra Den internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO) og Polens nasjonale forskningsinstitutt NASK, er én av fire jobber globalt utsatt for endringer som følge av generativ kunstig intelligens (gen KI). Men istedenfor å erstatte mennesker, er det mer sannsynlig at teknologien vil endre arbeidsoppgavene våre.
— Vi gikk utover teorien for å bygge et verktøy basert på virkelige jobber. Ved å kombinere menneskelig innsikt, ekspertvurderinger og generative KI-modeller, har vi skapt en metode som kan hjelpe land med å vurdere risiko og handle presist, sier Pawel Gmyrek, ILO-forsker og hovedforfatter av rapporten.
Fakta: Hva er generativ kunstig intelligens (gen KI)?
- Gen KI (generativ kunstig intelligens) er en type KI som kan produsere tekst, bilder, lyd og annen data som ligner på menneskeskapt innhold.
- Kjente eksempler inkluderer ChatGPT, DALL·E og Google Gemini.
- Teknologien brukes allerede i alt fra kundeservice og programmering til nyhetsskriving og undervisning.
Kontorjobber og kvinner mest utsatt
Rapporten viser at det særlig er kontorjobber som har høy eksponering for gen KI, ettersom mange av arbeidsoppgavene i disse yrkene er digitalt baserte og rutinepregede. Men også jobber innen media, programvare og finans peker seg ut som utsatte.
I høyinntektsland er kjønnsforskjellen tydelig. Rapporten viser at jobber med høy risiko for automatisering utgjør 9,6 prosent av kvinnelig sysselsetting, mens andelen blant menn er bare 3,5 prosent.
— Dette verktøyet viser hvor gen KI mest sannsynlig vil ha stor innvirkning, slik at land bedre kan forberede og beskytte arbeidstakere, sier Marek Troszyński, seniorrådgiver i NASK og en av medforfatterne.
Jobber forsvinner ikke – men forandres
Selv om én fjerdedel av jobbene er utsatt, viser rapporten tydelig at det er oppgavene, ikke nødvendigvis hele yrket, som står i fare. Mange arbeidsoppgaver kan effektiviseres, men fortsatt trenge menneskelig vurdering, sosial kompetanse og kreativitet.
— Det er lett å bli fanget av «KI-hypen». Men det vi trenger, er klarhet og kontekst. Dette verktøyet hjelper land med å forstå hva som faktisk er i endring, og hvordan vi kan styre den digitale utviklingen i en mer rettferdig retning, sier Janine Berg, seniorøkonom i ILO.
Rette verktøy for rettferdig omstilling
ILO og NASK understreker at rapporten ikke forutser massearbeidsledighet, men gir et nyansert bilde av mulig eksponering. De anbefaler at myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere går i dialog om hvordan man best kan forberede seg på endringer – og styrke jobbkvalitet og produktivitet samtidig.
— Det er politikken og investeringene som vil avgjøre hvordan teknologien brukes. Land som har gode systemer for opplæring, arbeidsrettigheter og sosial dialog, står best rustet til å få til en rettferdig overgang, heter det i rapporten.
Lær mer
Les hele rapporten her: Generative AI and Jobs: A Refined Global Index of Occupational Exposure