Av Iselin Danbolt
Publisert: 03. mai 2023
FNs generalsekretær António Guterres, har arrangert et møte med FN spesialutsendinger om Afghanistan – holdt i Doha, Qatar, 1.-2. mai. Målet var å gjenopplive internasjonalt engasjement rundt sentrale spørsmål, som menneskerettigheter, spesielt kvinners og jenters rettigheter, inkluderende styresett, bekjempelse av terrorisme og narkotikasmugling.
— Møtet har som formål oppnå en felles forståelse i det internasjonale samfunnet om hvordan de skal jobbe med Taliban rundt disse spørsmålene, sa FN i en uttalelse før møtet, ifølge UN News.
I en presseorientering etter møtet bekreftet generalsekretæren at FN-ekspertene er enige: det er nødvendig å utarbeide en «engasjementsstrategi» for Taliban, for å hjelpe landets mest sårbare mennesker.
Taliban-anerkjennelse ikke på agendaen
Guterres gjorde det klart at samlingen ikke hadde rettet søkelyset mot anerkjennelse av de facto-myndighetene, men å utvikle en felles, internasjonal tilnærming til de presserende utfordringene landet står ovenfor.
— For å nå våre mål kan vi ikke koble fra, sa FN-sjefen.
Mange etterlyste et mer effektivt engasjement, basert på erfaringer fra fortiden. FN vil fortsette å bruke sin innkallende makt til å fremme en tilnærming fremover som setter det afghanske folket først, og på en måte som utfyller eksisterende regionale plattformer og initiativer.
FN-sjefen sa at det nåværende forbudet som ble innført i forrige måned av Taliban-ledere mot afghanske kvinner som jobber for FN – på toppen av et forbud mot at de jobber for nasjonale og internasjonale frivillige organisasjoner, er uakseptabelt og setter liv i fare.
— La meg være krystallklar: vi vil aldri tie i møte med enestående, systemiske angrep på kvinner og jenters rettigheter. Vi vil alltid si fra når millioner av kvinner og jenter blir stilnet og «visket ut» av syne, understreket han.
Samordnet innsats
Han sa at FN-toppene, som inkluderte FNs spesialutsending, Roza Otunbayeva, var enige om at det var viktig å «forstå hverandres bekymringer og begrensninger, men de var enige om at det var i alles interesse, først og fremst afghanerne, å jobbe sammen».
De nådde enighet om «behovet for en engasjementsstrategi som muliggjør stabilisering av Afghanistan, men som også gjør det mulig å ta opp viktige bekymringer.»
Mens forskjellige land prioriterte forskjellige menneskerettigheter, terrorisme eller narkotikasmugling, er det en generell erkjennelse av at utfordringene er sammenvevde, og må sees på som en helhet.
Verdens største humanitære krise
— Det er vanskelig å overvurdere alvoret i situasjonen i Afghanistan. Det er den største humanitære krisen i verden i dag, advarte FNs generalsekretær.
Svimlende 97 prosent lever i fattigdom, mens nesten 29 millioner afghanere trenger humanitær bistand.
Den humanitære responsplanen søker 4,6 milliarder dollar, mens bare 294 millioner dollar er så langt mottatt. Flere land vegrer seg for å gi den støtten som trengs.
Det store flertallet av FN-ansatte som leverer livreddende hjelp, er afghanske statsborgere, understreket Guterres. Å forby kvinnelige arbeidere «undergraver bevisst utviklingen av et land som desperat trenger bidragene fra alle, for å oppnå bærekraftig fred og bidra til regional stabilitet,» sa han.
FN blir!
FN-sjefen lovet at FN aldri vil vakle i sin forpliktelse til å støtte det afghanske folket, og at organisasjonen er fast bestemt på å fortsette å levere for å bevare den skjøre livslinjen.
— Gjennom de siste tiårene ble vi værende, og vi leverte. Og vi er fast bestemt på å finne nødvendige løsningene for å fortsette å levere, sa Guterres.
På spørsmål om han ville møte Taliban-ledere, sa Guterres at selv om nå ikke er det rette øyeblikket, ville han «åpenbart ikke avslå den muligheten». Han sa at han personlig var investert i å innkalle til et oppfølgingsmøte med utsendinger på et senere tidspunkt.
FNs sikkerhetsråd tar grep
Taliban kom tilbake til makten i august 2021 og har begrenset afghanske kvinner og jenter fra å delta i de fleste områder av offentligheten og i dere daglig liv. Kvinnelige statsborgere har også blitt utestengt fra å jobbe for FN.
FNs sikkerhetsråd har enstemmig vedtatt en resolusjon – med Emiratene og Japan som pennholdere – som fordømmer denne beslutningen, og sa at den undergraver menneskerettigheter og humanitære prinsipper.
Rådets 15 medlemmer krever «full, likeverdig, meningsfull og trygg deltakelse av kvinner og jenter i Afghanistan».
Lær mer
Du kan lære mer om konflikten i Afghanistan i vår konfliktprofil.