Av Iselin Danbolt
Publisert: 15. august 2023
Den nye FN-kampanjen #AfghanGirlsVoices, lansert av Education Cannot Wait-fondet (ECW) som sikrer at barn fortsett kan lære i nødssituasjoner og langvarige kriser, kommer nøyaktig to år etter at de facto Taliban-myndighetene tok kontrollen i Afghanistan. Kampanjen vil fortsette frem til 18. september, som markerer starten på Talibans offisielle skoleforbud for ungdomsjenter, men også oppimot FNs bærekraftstoppmøte under Generalforsamlingen, der verdens ledere samles 18.-19. september, ifølge ECW.
I juni annonserte Norge at de vil bidra med 500 millioner kroner til FN-fondet.
For å markere at det har gått to år siden Talibans overtakelse av Afghanistan har FN-eksperter uttalt seg om situasjonen in landet. To år etter maktovertakelsen, fortsetter Taliban å krenke mange menneskerettigheter, inkludert implementering av et system for total diskriminering, ekskludering og underkastelse av kvinner og jenter, ifølge ekspertene. Det store gapet mellom løfter og praksis fra Afghanistans de facto-myndigheter har blitt enda større, og ideen om et «reformert» Taliban har blitt avslørt som feil, understreket de.
Jenters stemmer og bilder
Kampanjen er utviklet i samarbeid med ECW-ambassadør Somaya Faruqi, tidligere kaptein for Afghanske jenters robotteam, med overbevisende kunstverk av en ung afghansk kvinnelig kunstner.
Kampanjen inneholder en rekke inspirerende, hjerteskjærende og målbevisste vitnesbyrd fra afghanske jenter hvis liv har blitt brått endret av forbudet som hindrer dem i å følge utdannelsen og drømmene sine.
Deres kraftige ord formidles sammen med slående illustrasjoner som skildrer både i møte med dette urettferdige forbudet mot utdanning.
— Motet til disse jentene i Afghanistan gir meg styrke til å bruke min egen stemme som en ECW Global Champion for å forsterke stemmene sine til verden, sa Faruqi.
— Situasjonen går enormt inn på jenters mentale helse, og selvmordsraten for jenter har økt de siste to årene. Det haster mer enn noen gang å handle nå, og jeg håper at neste år feirer vi deres frihet i stedet for å markere deres undertrykkelse, la hun til.
Verste situasjonen i verden
Ifølge en fersk rapport laget av eksperter ved FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) er tilstanden til kvinner og jenter i Afghanistan den «verste globalt». Den systematiske innskrenkningen av deres menneskerettigheter, kombinert med den dype skjevheten de møter under regimet til de facto Taliban-myndighetene, kan ses på som «kjønnsapartheid» og «kjønnsforfølgelse», ifølge rapporten.
— Det internasjonale samfunnet må høre denne gripende oppfordringen – rett fra hjertet fra afghanske jenter og unge kvinner – og mobilisere, i større antall og med fornyet styrke, til formål for å fordømme brudd på deres rettigheter, sa FNs spesialutsending for global utdanning og styreleder for ECW, Gordon Brown, som tidligere også var Storbritannias statsminister.
Oppfordring til handling
Kampanjen har en strategisk timing. I tillegg til å markere to år med Taliban-styre og store tilbakeskritt når det gjelder jenters utdanning, vil kampanjen brukes til å heve stemmene til afghanske jenter på den globale scenen. Den 18. og 19. september vil verdens ledere samles i New York, under FNs generalforsamling, på toppmøtet for bærekraftsmålene.
— Det er vanskelig å tenke på noen som er lenger bak enn jentene i Afghanistan som blir nektet sine mest grunnleggende menneskerettigheter, inkludert retten til utdanning, utelukkende basert på kjønn, sa ECWs administrerende direktør Yasmine Sherif.
— Vi vil standhaftig fortsette å gå inn for full gjenopptakelse av deres rett til utdanning i Afghanistan, og å samarbeide med partnerne våre for å gi viktige læringsmuligheter til afghanske barn gjennom de samfunnsbaserte utdanningsprogrammene vi støtter, la hun til.
Norge fordømmer skoleforbudet
Norge har trappet opp støtte til sivile i Afghanistan etter Talibans maktovertakelse, samtidig som de fordømmer tilbakeskrittene for jenters og kvinners rettigheter på det sterkeste.
Ett år etter Taliban tok over, i august i fjor, uttrykte utenriksminister Anniken Huitfeldt dyp skuffelse over utviklingene.
— Situasjonen nå er hjerteskjærende, sa hun. Vi er skuffet over Taliban selv om vi dessverre ikke er overrasket. At Taliban ikke sørger for at jenter får utdanning etter barneskolen, er nok et løftebrudd overfor afghanere, la Huitfeldt til.
Norge har også sluttet seg til en fellesuttalelse fra utenriksministrene i Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, USA og Tyskland samt EUs høyrepresentant i mars i fjor, der de står sammen i fordømmelsen av Talibans avgjørelse om ikke å gjenåpne ungdomsskolen for afghanske jenter. 4. april 2022 sluttet Norge seg til en EU-erklæring som fordømte Talibans handlinger mot jenters utdanning.
Les mer
Kvinne-ledet FN-toppdelegasjon i Kabul for å snakke med Taliban
Konfliktprofil for Afghanistan
Temaside om likestilling og jenters og kvinners rettigheter
Bra resultater! FN-fond viser til forbedret utdanningstilbud for jenter og gutter i kriser