Av Iselin Danbolt
Publisert: 16. desember 2022
2022 går inn i historien som et vanskelig år for de fleste. For FN-sambandet har året også vært preget av betydningsfulle møter med de viktigste menneskene, barn og unge, både fysisk og digitalt. ILO og anstendig arbeidslivsagendaen har vært en viktig del av det vi gjør oppimot mange av våre målgrupper.
Vi har satset høyt i år, ved å sikre regelmessig, systematisk og strategisk ILO- og arbeidslivsrelatert informasjon. Dette har gitt oss gode resultater og flere følgere.
Arbeidsrettigheter og menneskerettigheter, hva er egentlig forskjellen?
Arbeidsrettigheter – i klimarettferdighet og for migranter for eksempel – er mer i fokus enn noensinne. ILOs Tim de Meyer forklarer lenken mellom arbeidsrettigheter- og standarder og menneskerettigheter, og hvorfor regler på jobben er så viktig.
Historisk rapport: Mer enn én av fem har opplevd vold på jobben
Mer enn én av fem arbeidere – nesten 23 prosent – har opplevd fysisk, psykisk eller seksuell vold og trakassering på jobben, ifølge den første globale arbeidsvold-rapporten noensinne.
Inflasjon stiger, og lønninger faller – mer fattigdom og uro i sikte
Globale månedslønninger falt til minus 0,9 prosent i første halvdel av 2022 – det første tilfellet av negativ vekst dette århundret. Velutformet politikk er mer nødvendig enn noensinne.
Fotball-VM 2022: Hva har endret seg for arbeidsmigranter i Qatar?
Qatars vertskap av fotball-VM har satt landet i søkelyset. I løpet av det siste tiåret har rapporter om arbeidsutnyttelse av migranter og tvangsarbeid vært utbredt. Hva vet vi om arbeidsreforminnsatsen så langt?
ILO og Qatar er enige: Arbeidsreforminnsats fortsettes
ILO og Qatar har gjennomgått arbeidsreformfremskritt under deres felles program. Begge partene er enige om å fortsette samarbeidet for å bygge et moderne og dynamisk arbeidsmarked i landet.
ILO/UNEP: «Rettferdig overgang»-politikk nødvendig for å skape 20 millioner grønne jobber
Rundt 20 millioner arbeidsplasser kan skapes ved å investere i politikk som støtter naturen og tar grep mot klimaendringer, katastroferisiko, matusikkerhet og andre store utfordringer.
ILO: Skogsektoren sysselsetter 33 millioner rundt om i verden
Å telle hvor mange jobber i skogsektoren er ingen enkel øvelse. ILO, FAO og Thüneninstituttet for skogbruk har anslått hvor mange er sysselsatt i skogsektoren og ser på arbeidsmarkedstrender.