Resultatrapport: FN-sambandets arbeid med ILO og arbeidslivsspørsmål i 2022

I fjor trappet vi opp informasjon og fortellinger om løsninger for å sikre anstendig arbeid og sosial rettferdighet for alle – med fysiske møter i skolen, men også digitalt rettet mot den bredere offentligheten og partene i arbeidslivet.

Les mer på fn.no →

Den internasjonale arbeidskonferansen

Når arbeidsmarkedene globalt er i endring, vil bred aksept av nye resolusjoner og standarder i arbeidsmarkedet sikre at utviklingen går i riktig retning. Her sprayer Osan Saeed, 38 år, røyk på en bikube for å unngå å bli stukket i birøktergården hans i Tuban-distriktet i Lahj, Jemen. Foto: ILO/Saleh Hayyan/Gabreez.

Slik skal fremtidens arbeidsliv bli mer bærekraftig

Den internasjonale arbeidskonferansen er over for denne gang. Nye kvalitetsstandarder for lærlingplasser ble en av hovedkonklusjonene.

Les mer på fn.no →

Under årets Arbeidskonferanse stilte Norge med en sterk delegasjon som representerte regjeringen, arbeidsgivere og fagforeninger. FN-sambandet var også til stede den første uken av konferansen. Her sitter Henrik Munthe (til venstre) fra NHO, arbeidsgivernes visepresident for den 111. sesjonen av Arbeidskonferansen, sammen med Tanya Marie Samuelsen (til høyre), den norske regjeringsdelegaten, under åpningssesjon i Genève, mandag 5. juni 2023. Foto: ILO/Crozet – Pouteau.

Dag for dag – hva skjedde egentlig under årets sesjon av Den internasjonale arbeidskonferansen?

Representanter fra regjeringer, fagforeninger og arbeidsgiverorganisasjoner fra ILOs 187 medlemsland var samlet i Genève for å finne arbeidslivsløsninger. I år var lærlingplasser, sosial beskyttelse og arbeidsvern, og en rettferdig omstilling i søkelyset.

Les mer på fn.no →

For å få vedtatt ILO- budsjettet, ble det lagt politisk press på aktørene som truet med å stemme mot budsjettet. Bakgrunnen for striden var dyp uenighet om skeives rettigheter. Foto: FN-sambandet.

Skeives rettigheter skapte splittelse og kaos

For aller første gang var det tvil om Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) skulle få vedtatt et budsjett. Alternativet ville gitt bråstopp for organisasjonen.

Les mer på FriFagbevegelses sider→

— Det ser ut som at altfor mange mennesker fortsatt tror på sosial rettferdighet og anstendig arbeid for noen, men ikke for alle, sier Gurchaten Sandhu. Foto: Kraken images/Unsplash.

Kan sosial dialog redde menneskerettighetene?

Denne ILO-konferansen vil nok ikke gå i glemmeboka. Dessverre er årsaken krangler over ILOs planer for å bekjempe diskriminering av skeive personer.

Les mer på fn.no →

De siste ratifikasjonene

Flere land har ratifisert viktige ILO-konvensjoner i 2023. Foto: UNFCCC/Kiara Worth.

13 ratifikasjoner registrert under Konferansen!

Under konferansen ble 13 ratifikasjoner av internasjonale arbeidskonvensjoner registrert, hovedsakelig med hensyn til den nylig vedtatte konvensjonen mot vold og trakassering i arbeidslivet (nr. 190) og konvensjonene om arbeidsmiljø og sikkerhet og helse.

Portugal leverte erklæringen om aksept av endringene til konvensjonen om sjøfolks arbeids- og levevilkår (MLC, 2006) fra 2014 og 2018.

Brunei har blitt det 181. landet i verden som ratifiserer konvensjonen om tvangsarbeid fra 1930 (nr. 29).

Australia ratifiserte konvensjon nr. 190 om vold og trakassering på jobben og konvensjon nr. 138 om minstealder. Landet har nå ratifisert ti av de elleve grunnleggende ILO-konvensjonene.

Mexico har blitt det 60. landet i verden som ratifiserte protokollen til konvensjonen om tvangsarbeid fra 2014.

Aserbajdsjan ratifiserte ILOs konvensjon om sikkerhet og helse i arbeidsmiljøet (nr. 155).

Les mer på ilo.org→

Nye rapporter

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), i samarbeid med Mastercard Foundation, har lansert en ny serie med landrapporter som undersøker trender og problemstillinger innen arbeid for ungdom, inkludert virkningen av Covid-19 i syv afrikanske land sør for Sahara. José Ouely, 18 år gammel, er nå selvstendig næringsdrivende og reparerer båter etter opplæring ved CFTPS-senteret i Diego, Madagaskar. Foto: ILO/M. Crozet.

ILO lanserer landrapport-serie om sysselsetting blant unge i Afrika sør for Sahara

Disse rapportene analyserer arbeidsmarkedsspørsmål for ungdom, og overgangen fra skole til arbeidslivet i sju land sør for Sahara. De går gjennom lands ungdomssysselsettingspolitikk og gir en subregional oversikt over sysselsettingstrender for unge kvinner og menn.

Les mer på ilo.org →

Ny forskning

— Dette er gode nyheter, sier Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen. Vi vet at ungdom, flyktninger og innvandrere, og mennesker med helseutfordringer er grupper som trenger hjelp for å inkluderes i arbeidslivet, legger hun til. Foto: Aarón Blanco Tejedor/Unsplash.

Ny forsking skal gi bedre inkludering i arbeidslivet

Forskningsrådet tildeler 47 millioner kroner til fire nye prosjekter for inkludering i arbeidslivet. Forskningen skal føre til bedre tiltak, virkemidler og tjenester.

Les mer på forskningsradet.no →

Hva vet du om sysselsetting på landsbygda?

Med den riktige politikken på plass kan distriktene være attraktive steder å jobbe og bo, men også et springbrett for inkluderende og bærekraftig utvikling. Foto: ILO/A. Fiorente.

— Sosial rettferdighet for landsbygdbefolkninger betyr velstand for planeten

Siden nesten halvparten av verdens befolkning bor på landsbygda, spiller landlige økonomier en betydelig rolle i å utrydde ekstrem fattigdom, sikre matsikkerhet og skape anstendige arbeidsplasser.

Les mer på ilo.org→

Podcast-serie om globale utfordringer og globale løsninger

I denne podcasten blir to eksperter fra ILOs avdeling for sysselsettingspolitikk, jobbskapning og levebrød, Sher Verick og Elina Scheja, spurt om hvordan den nylig lanserte plattformen for kunnskapsdeling og teknisk assistanse gir et nytt utgangspunkt for å møte de mange arbeidslivsutfordringene vi står overfor. Foto: Khyati Trehan/Unsplash.

Innovativ sysselsettingspolitikk i en arbeidsverden i endring: Et nytt paradigme?

I en verden med økende usikkerhet, rammer flere store og transformative endringer arbeidslivet. Vil disse endringene utgjøre store utfordringer, eller gi muligheter for en ny tilnærming til sysselsettingspolitikk som kan forbedre folks levebrød, samtidig som de hjelper økonomier med bærekraftig vekst og sikrer anstendige og produktive jobber? Den nylig lanserte plattformen for kunnskapsdeling og teknisk assistanse «Employment Policy Action Facility» gir et nytt utgangspunkt for å møte denne utfordringen.
Lær mer på ilo.org→

Om Arbeidslivsnytt

Dette er et nyhetsbrev fra FN-sambandet, les vår personvernerklæring.

Her kan du melde deg på Arbeidslivsnyhetsbrevet. Du kan når som helst avslutte ditt abonnement.

Redaktør for dette nyhetsbrevet er Ellen Sporstøl.

Har du tips til saker og gjestekommentarer til nyhetsbrevet?
Send oss en e-post merket nyhetsbrev om arbeidsliv.

Vår postadresse:
FN-sambandet
Storgata 33A
0184 Oslo