Gjennombruddet ble kunngjort 1. januar av Gustavo Petro – den første venstreside presidenten i det søramerikanske landet, ifølge FN. Han tvitret at han søkte «fullstendig fred», i lys av vedvarende vold, etter den historiske FN-støttede fredsavtalen inngått i 2016 med ledelsen av geriljagruppen FARC, Colombias revolusjonære væpnede styrker (Revolutionary Armed Forces of Colombia).

Norge var, sammen med Cuba, tilrettelegger i fredsprosessen mellom de colombianske myndighetene og FARC fra juni 2010 til desember 2016. Norge har vært et garantistland i gjennomføringen av avtalen med FARC, samt i forhandlingsprosessen med ELN som startet opp igjen i slutten av 2022.

Fredsavtalen avsluttet flere tiår med konflikt med FARC, men den omfattet ikke den andre store geriljagruppen i landet, Den nasjonale frigjøringshæren (ELN), og andre væpnede grupper, som ikke har klart å demobilisere seg som et resultat av fredsavtalen.

President Petro sa at den bilaterale våpenhvileavtalen, som be inngått med ELN-opprørere, Second Marquetalia, den sentrale generalstaben, AGC-gruppen og selvforsvarsstyrkene i Sierra Nevada, vil vare i seks måneder – frem til slutten av juni. Avtalen kan utvides, avhengig av fremgang.

Colombias president sa at en «nasjonal og internasjonal verifiseringsmekanisme» vil overvåke og sikre den nye våpenhvileavtalen.

Bygge tillit

— FNs generalsekretær stoler på at overholdelse av disse forpliktelsene vil redusere volden og lidelsen til konfliktrammede samfunn, samtidig vil avtalen bidra til å bygge tillit til pågående dialoger, sa uttalelsen fra António Guterres.

Generalsekretæren bekreftet også videre støtte fra FN til Colombias innsats for å oppnå fullstendig og varig fred.

President Petro – en tidligere opprørskjemper som har jobbet som politiker siden tidlig på 1990-tallet – ble valgt til presidents i juni i fjor, og lovet å trappe opp forhandlinger for å gjøre den omfattende fredsavtalen til virkelighet.

Ingen bedre alternativ

Lederen for FNs verifikasjonsoppdrag i Colombia, Carlos Ruiz Massieu, sa til Sikkerhetsrådet i oktober at forventningene om mulige fremskritt var høye.

— Jeg er absolutt sikker på at Colombia kan demonstrere for verden, nok en gang, at det ikke er finnes noe bedre alternativ til å avslutte konflikter enn gjennom dialog, sa han til ambassadørene.

Han støttet også regjeringens forpliktelse til å styrke det omfattende systemet for forsoning, rettferdighet, oppreisning og ikke-gjentakelse, og støtten til mekanismen etablert for etterforskning av savnede personer.

Til tross for demobiliseringen av FARC-krigere og inntreden i demokratisk politikk i 2017, tyder nyhetsrapporter på at rundt 10 000 medlemmer fra andre væpnede grupper har fortsatt å være låst i dødelige konflikter, som har destabilisert hele landet.

ELN, som leder det siste anerkjente opprøret i landet, har ifølge rapporter forhandlet med regjeringen siden november. Den kunngjorde en kortsiktig ensidig våpenhvile i midten av desember.

På søndag ønsket Massieu president Petros kunngjøring velkommen på Twitter, og sa at FN støtter «alle krafttak» for å redusere vold – som vil beskytte sårbare samfunn som fortsatt er berørt av konflikt, og bidra til å bygge en varig fred.

Norges rolle i Colombia

Norge har vært involvert i freds- og forsoningsarbeidet i landet i flere tiår, inkludert i en rekke dialoginitiativ mellom skiftende regjeringer og de colombianske geriljagruppene, inkludert FARC og ELN.

Som garantistland støtter Norge fred- og forsoningsprosessen og bidrar både praktisk, politisk og finansielt. I dette arbeidet beskytter Norge forhandlingsprosessen og sikrer at spilleregler som partene er enige om etterleves.

Colombias regjering gjenopptok forhandlingene med landets gjenværende geriljabevegelse ELN i Caracas 21. november 2022.

Norge har hatt tett dialog med colombianske myndigheter og ELN for å få fredsforhandlingene i gang. Norge har – sammen med FN og den katolske kirken – også deltatt som observatører i myndighetenes innledende dialog med andre væpnede grupper.

— Det er en ny fremgang i fredsprosessen i Colombia etter at Gustavo Petro var innsett som ny president i høst, sa Anniken Huitfeldt under sin første reise til Colombia som utenriksminister i slutten av oktober. Norge ønsker å vise den nye regjeringen at vi støtter dette arbeidet, understreket utenriksministeren.

Lær mer

Vil du lære mer om konflikten i Colombia? På vår konfliktside kan du finne alt du burde vite.