Av Iselin Danbolt
Publisert: 09. februar 2023
FN-komiteen mot rasediskriminering (CERD) ga sin avgjørelse etter å ha gjennomgått en petisjon, eller klage, fra Momodou Jallow, en svensk politiker som tidligere var talsperson for Afro-svenskenes Riksorganisasjon og nasjonal koordinator for Det europeiske nettverket mot rasisme i Sverige. Dette melder FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).
— Det er ikke nok å bare erklære rasistiske handlinger straffbare på papiret, sa komitémedlem Mehrdad Payandeh. Straffelover og andre lovbestemmelser som forbyr rasediskriminering, inkludert rasistiske hatytringer, må også håndheves, understreket han.
Hengene fra en bro, slaver på flukt
Klagen refererte til en kunstutstilling sponset av Dansk Folkeparti holdt i den danske parlamentsbygningen, samt i et privat kunstgalleri i København i 2014, med hårreisende innhold. Samlingen inkluderte et bilde av Jallow og to andre personer med mørk hudfarge hengende fra en bro, med bildeteksten: «Heng deg fast, afrofobianer». Et annet bilde viste Jallow avbildet som en slave på flukt, med teksten: «Vår negerslave har rømt». Utstillingen viste også et bilde av to romsamfunnsledere med teksten: «Sigøynerforbrytelser er bra».
Kunstneren dømt for hatrytringer i Sverige
Kunstneren har blitt dømt i Sverige for ærekrenkelse og oppfordring til hat mot en etnisk gruppe. I København ble bildene stilt ut med en forklarende tekst basert på intervjuene gitt av kunstneren som forklarer bildenes bakgrunn og formål, samt en henvisning til de svenske domstolenes dom for hvert verk.
Jallow sendte inn en klage mot kunstneren og de som arrangerte utstillingen til danske myndigheter, med påstand om rasediskriminering. Statsadvokaten i København satte i gang en etterforskning, men bestemte seg for å avbryte saksbehandlingen – i lys av nasjonal lovgivning og artikkel 10 i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen om ytringsfrihet.
Etterforskningen stoppet i Danmark
Etter at anken hans ble avvist i Danmark, brakte Jallow sin sak til FN-komiteen i 2018, og uttalte at beslutningen om å stoppe etterforskningen utgjorde et brudd på forbudet mot rasemessig overlegenhet, hat og oppfordring til rasediskriminering, under FNs konvensjon mot rasediskriminering.
Komiteen mente at bildene i begjæringen utgjorde uttrykk for rasistisk hatytring, siden de formidlet ideer basert på rasemessig eller etnisk overlegenhet eller hat, oppfordring til hat, forakt eller diskriminering.
Ytringsfrihet er ikke et frikort for hat og rasisme
Komiteen fremhevet hvor viktig det er å finne balansen mellom retten til ytringsfrihet og plikten til å bekjempe rasistiske hatytringer. I dette tilfellet uttrykker skildringene og teksten ideen om rasemessig overlegenhet.
— Noen av bildene viste spesifikke antidiskrimineringsaktivister, med meldinger for å ydmyke dem og svekke deres verdighet, og som kan oppfordre til rasehat og vold, sa Payandeh.
— Ved å fremstille mørke mennesker og medlemmer av romsamfunnet på en nedverdigende måte, påvirker bildene ikke bare rettighetene til de som ble vist i utstillingen, men også rettighetene til andre medlemmer av disse gruppene under konvensjonen, la han til.
Komiteen fant at danske myndigheter unnlot å gi et passende og tilstrekkelig svar for å bekjempe denne rasediskrimineringshendelsen. De har bedt Danmark om å be om unnskyldning overfor Jallow, og gi ham full oppreisning.