Av Linn Enger Leigland
Publisert: 23. mai 2022
FNs sikkerhetsråd
USA har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i mai.
Uka i Sikkerhetsrådet
- Mandag: Orientering om fred og sikkerhet, debatt om teknologi og sikkerhet.
- Tirsdag: Orientering og konsultasjoner om FN-oppdraget i Sudan (UNITAMS).
- Onsdag: Åpen debatt om beskyttelse av sivile i væpnet konflikt.
- Torsdag: Forlengelse av mandatet til FNs fredsbevarende styrke i Somalia.
- Fredag: Konsultasjoner om Syria.
Se hele programmet for mai her.
Konflikt og matmangel: FN-topp bekymret for mattilgangen i tiden fremover
Sjefen for Verdens matvareprogram David Beasley er bekymret for hvordan tilgangen til mat vil bli i 2023. I dag sliter allerede 276 millioner mennesker med å få tak i nok mat, mange står i fare for å sulte, og det destabiliserer samfunn, fortalte han Sikkerhetsrådet.
Les saken på UN News.
– Norge vil bidra politisk og økonomisk for å dempe konsekvensene som Ukraina-krigen og andre kriser har på global matsikkerhet, sa utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim i Sikkerhetsrådet.
Les saken på regjeringen.no.
Er FN egnet for å forhindre krig og konflikt?
Hør intervjuet med Linda Thomas-Greenfield, USAs FN-ambassadør og president i Sikkerhetsrådet denne måneden. Hun diskuterer blant annet om Sikkerhetsrådet kan fungere i en tid med splittelse, og deler sine løsningsforslag på den globale matkrisen som er under oppseiling.
Lytt til podcasten (23 min.) fra the Economist her.
UNHCR: Antallet mennesker på flukt i verden passerer 100 millioner for første gang
Denne milepælen bør være et varsko som leder til mer arbeid for å oppnå fred og tiltak som motarbeider alle årsaker til at mennesker tvinges på flukt, sier FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi.
Aktuelle rapporter og arrangementer
- FN nedjusterer den globale økonomiske veksten fra 4 prosent til 3,1 prosent for 2022. Krigen i Ukraina har snudd opp ned på den skjøre bedringen etter koronapandemien. Les mer i UN DESA sin halvårige oppdatering om verdensøkonomien.
- De syv siste årene har vært de varmeste i historien ifølge. Gjennomsnittstemperaturen i 2021 var 1,1 C varmere enn førindustrielt nivå. Les WMOs nye klimarapport State of the Global Climate her.
- Rekordhøye 59,1 millioner mennesker ble internt fordrevne i 2021. Det er fire millioner flere enn i 2020, ifølge IOM og den siste globale rapporten om internt fordrevne. Les mer på UN News.
- 23. mai: ILO lanserer rapporten Monitor on the World of Work som ser på koronapandemien og andre krisers påvirkning på arbeidere og bedrifter verden over. Les mer her.
- 23.- 28. mai: FNs høykommissær for menneskerettighetene, Michelle Bachelet besøker Kina. Sist gang FNs høykommissær besøkte landet var i 2005. Bachelet skal besøke Xinjiang og Guangzhou.
- 30. mai: Hvordan kan klimainvesteringer bidra til å bekjempe klimaendringer og samtidig skape en rettferdig og bærekraftig utvikling? NUPI ser nærmere på dette. Les mer og meld deg på her.
- 2.- 3. juni: Stockholm+50 møtet samler verdens land for å takle tre kriser verden står overfor: miljø, klima og forurensing. Les mer her.
- 6.- 16. juni: Klimakonferansen i Bonn samler regjeringer for å øke ambisjonene for klimahandling i forkant av FNs klimatoppmøte COP27 i Egypt 7.-18. november. Les mer her.
- 16. juni: UNHCR lanserer sin årlige Global Trends rapport med detaljerte globale, regionale og nasjonale data om mennesker på flukt i 2021, samt oppdateringer frem mot april 2022. Den publiseres her.
Innsatsen mot barnearbeid må styrkes
Den gode utviklingen i arbeidet mot barnearbeid har stanset opp og trues nå ytterligere av flere kriser, ble det meldt fra ILOs konferanse om barnearbeid.
FNs generalsekretær er bekymret for Norges foreslåtte bistandskutt
FNs generalsekretær snakket med statsminister Jonas Gahr Støre på telefonen og tok opp Norges forslag om å kutte i bistanden for å finansiere hjelp til ukrainske flyktninger i Norge.