Av Iselin Danbolt
Publisert: 16. januar 2023
Dette skjer i FN i 2023: Ti ting du ikke burde gå glipp av
Vi åpner 2023-kapittelet med blanke ark og nye fargestifter, og går inn i et nytt og travelt år som vil være avgjørende for mennesker, planeten og vår felles fremtid. Her er noen av de viktigste FN-begivenhetene man burde ha på radaren.
Les saken på fn.no.
Fred og sikkerhet
Ti konflikter å holde øye med i 2023
Her er de ti konfliktene, som ifølge International Crisis Group, er de mest aktuelle i 2023:
1. Ukraina
2. Nagorno-Karabakh (Armenia og Aserbajdsjan)
3. Iran
4. Jemen
5. Etiopia (Tigray)
6. DR Kongo og nabolandene i øst
7. Mali og nabolandene Burkina Faso og Niger
8. Haiti
9. Pakistan
10. Taiwan
Les mer om bakgrunnen for mange av disse konfliktene på fn.no.
Norge valgt inn i FNs fredsbyggingskommisjon. Les saken på regjeringens sider.
Colombia: «Fornyet håp» om fred, sier Guterres. Les saken på fn.no.
Syria: Sikkerhetsrådet sikrer livsviktig nødhjelp. Les saken på regjeringens sider.
Uka fremover i Sikkerhetsrådet
Japan har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i januar. Månedens arbeidsprogram finnes her.
På mandag vil Rådet diskutere Jemen. På tirsdag vil medlemmene samles til lukkede konsultasjoner om FNs fredsbevarende styrke på Kypros (UNFICYP). Samme dag vil Sikkerhetsrådet holde en åpen orientering om Ukraina. På onsdag vil Rådet holde en debatt om situasjonen i Midtøsten. På fredag vil Russland innkalle til et uformelt Arria-møte om Ukraina, som vil sette søkelys på påstander om ukrainske styrkers vilkårlige beskytning i Donbas-regionen.
Menneskerettigheter
FN-eksperter: «Akutt behov» for mer ansvarlighet fra sosiale mediegiganter for å stoppe hatytringer
Ledere for mange av verdens største sosiale medieplattformer har blitt oppfordret til å endre forretningsmodeller og bli mer ansvarlige i kampen mot økende hatytringer på nettet. Les saken på fn.no.
Zambia: Avskaffelse av dødsstraff «en historisk milepæl». Les saken på fn.no.
Afghanistan: FN-topp møtte Talibans utdanningsminister. Les saken i Bistandsaktuelt.
Arbeidsliv
Fleksibel arbeidstid: Bedre for balansen mellom jobb og fritid, men også bedre for bedrifter
Innovative arbeidstidsordninger kan gi fordeler for økonomier, bedrifter og arbeidere – inkludert høyere produktivitet og bedre balanse mellom arbeid og fritid. Les saken på fn.no.
Matsikkerhet
FAO: Matvareprisene falt i desember etter to «svært turbulente år»
Verdens matvarepriser falt for niende måned på rad i desember, selv om mange råvarepriser fortsatt er rekordhøye. Les saken på fn.no.
Helse
Hvert 4,4 sekund mistet ett barn eller én ungdom livet i 2021
Ytterligere 1,9 millioner babyer var tragisk dødfødte i samme periode. Dette er funnet i to nye FN-rapporter. Les saken på fn.no.
Covid-19 i Europa: Kinas smitteoppsving er ikke grunn til bekymring enda, sier WHO, mens XBB.1.5-viruset sprer seg. Les saken på UN News.
Uganda har klart det igjen: Ebolautbruddet erklært over. Les saken i Bistandsaktuelt.
Klima og miljø
Ozonlaget er på bedringens vei. Les saken på UN News.
Peru: Norskstøttet teknologi avslører avskoging av Amazonas. Les saken i Bistandsaktuelt.
WMO: 2022 bekreftet som ett av de varmeste årene registrert. Les saken på UN News.
FN-sjefen ber om en fornybar energirevolusjon for en lysere global fremtid. Les saken på UN News.
Utdanning
Svar fra utviklingsministeren om hvor mye mindre det vil bli bevilget til utdanning i utviklingspolitikken. Les saken på regjeringens sider.
Savner sterkere satsing på utdanning i langtidsplan. Les saken på Utdanningsforbundets sider.
FN-sambandet mener
Norges nøkkelrolle i internasjonal nordområde-politikk
Som nabo med Russland og medlem i NATO har Norge en unik rolle i det globale sikkerhetsarbeidet. Det passer derfor godt at utenriksminister Anniken Huitfeldt besøker Tromsø samme uke som hun redegjør for Stortinget om Norges to år i FNs sikkerhetsråd.
Les saken på fn.no.
Merk deg! Kommende arrangementer
Arrangementer
16.-20. januar: Verdens økonomiske forum i Davos. Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim deltar og holder innlegg om, blant annet, matsikkerhet, klimatilpassing og konsekvensene av krigen i Ukraina for utviklingsland. Statsråden møter også flere internasjonale ledere. Statssekretær Erling Rimestad deltar fra 19. til 20. januar. Les mer på Verdens handelsorganisasjons (WEF) sider.
17. og 19. januar: Redegjørelse for tiden i FNs sikkerhetsråd. Utenriksminister Anniken Huitfeldt vil redegjøre for Stortinget om hva man har fått til som Sikkerhetsrådsmedlem. Redegjørelsen blir debattert torsdag 19. januar. Les mer på Stortingets sider.
18. januar: Russland som nabo – hva skjer når dialogen mangler? Paneldebatt om Norges nøkkelrolle i internasjonal nordområde-politikk i Tromsø – med Utenriksminister Anniken Huitfeldt, Evgenij Goman, Produsent, Pikene på broen, Åsne Ø. Høgetveit, Leder for Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi ved UiT, og John Trainor, Amerikansk filmskaper. FN-sambandets generalsekretær Catharina Bu leder samtalen. Les mer og følg med på arrangementets Facebook-side.
19. januar: Utviklingsperspektiver i krigstid: Perspektiver fra Ukraina, Moldova og den bredere regionen. Meld deg på og les mer på UNDP Norges Facebook-side.
25. januar: Lyktes Norge i Sikkerhetsrådet? FN-sambandet arrangerer en debatt, hvor om spørsmålet om hvorvidt Norge lyktes i Sikkerhetsrådet blir stilt til utenriksministeren, FN-ambassadør Mona Juul, forsker Niels Nagelhus Schia og journalist Tove Gravdal. Arrangementet modereres av Catharina Bu, FN-sambandets generalsekretær og holdes på Youngs oppe i Oslo. Les mer og følg med på arrangementets Facebook-side.
Fra FN-kalenderen
24. januar: Internasjonal dag for utdanning
27. januar: Internasjonal minnedag for ofrene for Holocaust