Sikkerhetsrådet

India har presidentskapet i FNs sikkerhetsråd i desember. Les arbeidsprogrammet for måneden her.

Dette er også den siste måneden Norge har sete i Rådet, ettersom medlemskapet går ut 31. desember, etter to år.

Uka i Sikkerhetsrådet

Mandag: Orientering om FNs etterforskningsteam for å fremme ansvarlighet for forbrytelser begått av ISIL/Da'esh (UNITAD). Orientering og konsultasjoner om kjemiske våpen i Syria.

Tirsdag: Møte om den humanitære situasjonen i Ukraina. Møte med troppebidragende land om FNs stabiliseringsmisjon i DR Kongo (MONUSCO).

Onsdag: Orientering om arbeidet til Sudans sanksjonskomité. Orientering og konsultasjoner om FNs integrerte overgangsoppdrag i Sudan (UNITAMS). Møte med troppebidragende land om FNs observatørstyrke på Golanhøydene (UNDOF).

Torsdag: Konsultasjoner om UNDOF. Orientering og konsultasjoner om FNs regionale kontor for Sentral-Afrika (UNOCA) og gjennomføringen av FNs regionale strategi for å bekjempe the Lord’s Resistance Army (LRA).

Fredag: Orientering og konsultasjoner om MONUSCO.

Norge i FNs sikkerhetsråd - uke 47

Saker som ble behandlet i Sikkerhetsrådet denne uken: Nord-Korea, DR Kongo, Syria, maritim sikkerhet, Jemen, Irak, Mali, kontraterror og Ukraina. Les saken på regjeringens sider.

Et veiskilt utenfor Longyearbyen advarer om fare for å møte isbjørn, og at det «gjelder hele Svalbard». På grunn av klimaendringer og mangelen på havis i en varmere verden er de 3 000 isbjørnene på Svalbard, men også andre steder, meget sårbare. Foto: Mike Goad/Flickr.
Et veiskilt utenfor Longyearbyen advarer om fare for å møte isbjørn, og at det «gjelder hele Svalbard». På grunn av klimaendringer og mangelen på havis i en varmere verden er de 3 000 isbjørnene på Svalbard, men også andre steder, meget sårbare. Foto: Mike Goad/Flickr.

Naturtoppmøtet COP15: Fem ting du burde vite

Fra 7. til 19. desember vil Montreal være vertskap for den 15. FN-konferansen om biologisk mangfold – bedre kjent som COP15. Her er det du burde vite om møtet, og hvorfor COP15 er så viktig for å bedre kunne beskytte naturen.

Les saken på fn.no.

Aktuelle rapporter

ILO: Inflasjon stiger, og lønninger faller – mer fattigdom og uro i sikte

Globale månedslønninger falt til minus 0,9 prosent i første halvdel av 2022 – det første tilfellet av negativ vekst dette århundret. Velutformet politikk er mer nødvendig enn noensinne. Les saken på fn.no.

WHO: Mange med nedsatt funksjonsevne dør for tidlig på grunn av helseulikheter

Mennesker med nedsatt funksjonsevne risikerer å dø 20 år tidligere enn befolkningen generelt. Les saken på fn.no.

Hastetiltak trengs: Kjønnsforskjeller hemmer AIDS-innsatsen

Ulikheter mellom kjønnene vil hindre verden i å møte globale AIDS-mål. Men, et «feministisk rutekart» kan få land tilbake på sporet, ifølge en fersk FN-rapport. Les saken på fn.no.

Antall mennesker på flukt passerer 100 millioner

Aldri før har så mange mennesker blitt tvunget på flukt fra hjemmene sine som i år, ifølge UNDP. Flertallet av verdens flyktninger, nesten 60 millioner, er på flukt i egne land. Les saken på fn.no.

OCHA: — Tallene er nesten vanskelige å fatte

339 millioner mennesker vil trenge humanitær hjelp i 2023, spår FNs kontor for humanitære saker (OCHA). De ber om 51,5 milliarder dollar fra Norge og andre giverland. Konflikt og klimaendringer er viktige årsaker til at stadig flere trenger hjelp. Les saken i Bistandsaktuelt.

WHO: Tilbakeslag for Afrikas fremskritt på mødre- og spedbarnsdødelighet

Innsatsen for å minske antall kvinner og spedbarn som dør under fødselen over hele Afrika vil avta uten en betydelig økning i investeringer. Les saken på UN News.

Flere rammes av ekstrem fattigdom i Latin-Amerika og Karibia

Latin-Amerika og Karibia står overfor en økning i ekstrem fattigdom som vil reversere 25 års fremgang i regionen, ifølge en fersk FN-rapport. Les saken på fn.no.

Arrangementer

  • 5. desember: Utenriksminister Anniken Huitfeldt skal møte Michael Lodge, generalsekretær i Den internasjonale havbunnsmyndigheten (ISA). Norge sitter i ISAs råd. Les mer på regjeringens sider.
  • 6.-9. desember: ILOs 17. Asia- og Stillehavsregionmøte i Singapore. Les mer på ILOs sider.
  • 6. desember: COP27 og etterpå: Fremtiden for vår planet, arrangert av Skottlands og USAs FN-samband. Les mer og meld deg på via eventbrite.
  • 7.-8. desember: FN-toppmøte om grunnvann 2022. Les mer på UNESCOs sider.
  • 7.-19. desember: FN-konferanse om biologisk mangfold (COP 15). Les mer på CBDs sider.
  • 9. desember: Ansvarliggjøring for tvangsarbeid og moderne slaveri. Les mer og meld deg på via Universitetet i Oslos (UiO) sider.
  • 10. desember: Utdeling av Nobels Fredspris 2022. Les mer på Fredsprisens sider.
  • 12. desember: Reisen mot ekstremisme: Rekruttering og frigjøring. Meld deg på og les mer på UNDP Oslo Governance Centers sider.

Fra FN-kalenderen

Andre viktige saker

Fem ting du bør vite om Israels brudd på palestinernes rettigheter

Den 29. november markerte FN den internasjonale solidaritetsdagen for det palestinske folk. Her er fem punkter om Israels brudd på palestinernes rettigheter, basert på den siste rapporten til FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i De okkuperte palestinske områdene.

Les saken på fn.no.

Norge gir mer penger til palestinske flyktninger

Les saken i Bistandsaktuelt.

Mat og gjødsel til de som trenger det mest – intens diplomatisk innsats fortsetter

Les saken på fn.no.

Ny norsk støtte til korntransport fra Ukraina

Les saken på regjeringens sider.

Norges strategi for matsikkerhet i utviklingspolitikken: Kraftsamling mot sult

Les saken på regjeringens sider.

Verdensbanken ber Kina ettergi fattige lands gjeld

Les saken i Bistandsaktuelt.

Svar på spørsmål om Tyrkias angrep i Syria og Irak

Les saken på regjeringens sider.

Meninger: Et annet blikk på Haiti

Les saken i Bistandsaktuelt.

Meninger: For arbeiderne i Qatar er ikke boikott en mulighet

Les saken på LOs sider.