Av Iselin Danbolt
Publisert: 10. oktober 2022
Sikkerhetsrådet
Gabon tok over presidentskapet i FNs sikkerhetsråd 1. oktober. Rådet vedtok det foreløpige arbeidsprogrammet for måneden 3. oktober.
Uka i Sikkerhetsrådet
Mandag: Møte med troppebidragende land i FNs misjon for folkeavstemningen i Vest-Sahara (MINURSO).
Tirsdag: Årlig debatt om samarbeid mellom FN og regionale og subregionale organisasjoner. Dette møtet vil fokusere på samarbeid med Den afrikanske union (AU).
Onsdag: Debatt om klima og sikkerhet i Afrika. Åpen orientering og konsultasjoner om Colombia.
Torsdag: Åpen orientering om Midtøsten. Konsultasjoner om Jemen.
Fredag: Årlig felles konsultasjonsmøte mellom Sikkerhetsrådet og AUs freds- og sikkerhetsråd (AUPSC).
Ellers denne uken er det trolig at Rådsmedlemmer vil fortsette å forhandle om et resolusjonsutkast for å etablere sanksjoner mot Haiti, foreslått av Mexico og USA. Medlemmene kan også forhandle om et resolusjonsutkast om Myanmar, foreslått av Storbritannia.
På mandag 10. oktober, i Generalforsamlingens 77. sesjon, gjenopptas den 11. spesialsesjonen om nødstilfeller (Emergency Special Session). Denne vil behandle folkeavstemningene som ble holdt av Russland i september i okkuperte områder i Ukraina. FNs medlemsland forventes å stemme på et utkast til en generalforsamlingsresolusjon som fordømmer disse folkeavstemningene. Denne sesjonen finner sted etter Russland nedla veto på en resolusjon på dette området i Sikkerhetsrådet 30. september.
Bakgrunnsinformasjon om temaene Sikkerhetsrådet behandler i denne måneden finnes her.
Sikkerhetsrådet: Omstridt møte om Nord-Korea
Norge, Albania, Frankrike, Irland, Storbritannia og USA ba om et møte i Sikkerhetsrådet etter at Nord-Korea testet et ballistisk missil over Japan 4. oktober. — Atter en gang tester Nord-Korea Rådets besluttsomhet, sa USAs FN-ambassadør. Vi må handle deretter. Les mer på fn.no.
FN-sjefen foreslår en rask aksjonsstyrke for å hjelpe Haiti
António Guterres har foreslått at ett eller flere land sender «en hurtigaksjonsstyrke» for å hjelpe Haitis politi med å fjerne trusselen fra væpnede gjenger, ifølge et brev til FNs sikkerhetsråd. Les mer i Reuters.
Sikkerhetsrådsreform: Den lange og svingete veien
Krigen i Ukraina viser hvor vanskelig det er når ett av Rådets faste medlemmer går til krig i strid med FN-pakten. Krigen har brakt fornyet energi til debatten om reform, som har vært et pågående diskusjonstema i FNs generalforsamling etter Den kalde krig. Reformpress blir som regel sterkere når en internasjonal krise avslører Sikkerhetsrådets strukturelle svakheter. Les mer på Sikkerhetsrådets sider.
Norge i FNs sikkerhetsråd - uke 39
Saker som ble behandlet i Sikkerhetsrådet denne uken: Syria, Haiti, Afghanistan, Ukraina, Israel-Palestina, Etiopia, Libya, DR Kongo og sabotasjen mot gassrørledningene Nord Stream I og II. Les mer på regjeringens sider.
Nytt statsbudsjett: Blandet bilde for FN-systemet
— Regjeringen ønsker et sterkt FN, står det i Utenriksdepartementets proposisjon til Stortinget for budsjettåret 2023. Likevel går det totale bidraget til FN-organisasjoner ned med nesten fire prosent. Les mer på fn.no.
Aktuelt
UNCTAD: Politiske feilgrep kan utløse en verre resesjon enn i 2007
Med mindre vi raskt endrer dagens politiske kurs, er verden er på vei mot en global resesjon og langvarig stagnasjon, ifølge en fersk rapport. — Det er ikke for sent å ta et steg tilbake fra kanten, oppfordrer UNCTAD-sjef Rebeca Grynspan.
Les mer på fn.no.
WTO: Kraftig nedgang i handelsvekst forventet i 2023
Handelsveksten forventes å minske fart i andre halvdel av 2022 og forbli dempet i 2023, ettersom den globale økonomien må motstå flere sjokk, som ringvirkninger fra krigen i Ukraina, avslører den siste prognosen fra WTO.
Les mer i UN News.
FN-rapportør: Klimaendringer øker vold mot kvinner og jenter
Klimaendringer og miljøødeleggelser øker både risikoen for og utbredelsen av vold mot kvinner og jenter over hele verden, advarer en FN-utnevnt uavhengig menneskerettighetsekspert.
Les mer på fn.no.
FAO: Kornpriser stiger, mens matoljer og sukker er blitt billigere
Rapporten laget av FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) ble publisert fredag. Den viser ulike tendenser når det gjelder kornprisen versus prisen på en rekke matvarer.
Les mer på FAOs sider.
UNDP: FNs bærekraftsmål 16.7.2: Inkluderende og representative beslutningsprosesser for bærekraftig utvikling
Denne publikasjonen setter søkelys på FNs bærekraftsmål-indikator 16.7.2, som måler folks tro på at regjeringen vil lytte til og handle på deres meninger. Den der på indikatorens begrunnelse og metodikk, og gir eksempler på hvordan statistikkbyrå rundt om i verden produserer statistikk om hvordan folk opplever at offentlig beslutningstaking er inkluderende og lydhøre i sine land.
Les mer på UNDP Norges sider.
Arrangementer
- 10. oktober: Matsikkerhetskonferanse arrangert av AU-kommisjonen – i samarbeid med Røde Kors og Røde Halvmåne-bevegelsen (IFRC), FNs ernærings- og landbruksorganisasjon (FAO) og Afrikabanken (AfDB). Utviklingsminister Tvinnereim deltar. Les mer på regjeringens sider.
- 10. oktober: Plenum møte i FNs generalforsamlings 77. sesjon. De skal fokusere på gjennomføring av og oppfølging av resultatene av de store FN-konferansene og toppmøtene innenfor økonomiske, sosiale og relaterte områder. Les FNs generalsekretærs rapport om utdanning på FNs sider, og Generaldirektør for FNs organisasjon for industriutviklings rapport om det Det tredje tiåret for industriell utvikling i Afrika (2016–2025), også på FNs sider.
- 10. – 13. oktober: FNs komité for global matsikkerhet (CFS). Statssekretær Bjørg Sandkjær deltar. Les mer på sidene til CFS.
- 10. – 14. oktober: Årsmøte i FNs høykommissær for flyktningers (UNHCR) eksekutivkomité. Statssekretær Erling Rimestad deltar. Les mer på UNHCRs sider.
- 10. – 16. oktober: Årsmøte i Verdensbankgruppen og Det internasjonale pengefondet. Utviklingsminister Tvinnereim deltar. Les mer på Verdensbankens sider.
- 11. – 12. oktober: Utenriksminister Huitfeldt deltar i et Sikkerhetsrådsmøte. Les mer på regjeringens sider.
- 24. oktober: Vi girer opp til FN-dagen! — Trenger vi FN? Les mer på fn.no.
Svart arbeid, tvangsarbeid og menneskehandel for de på flukt fra Ukraina: ILO og EUs arbeidsmarkedsbyrå trapper opp innsatsen
Organisasjonene has stukket hodene sammen og utarbeidet anbefalinger om hvordan man kan redusere arbeidsrisikoer for de som flykter fra krigen i Ukraina.
Les mer på fn.no.
Andre viktige saker
- Debattinnlegg av FN-sambandets generalsekretær: Verden sulter – hva gjør Norge? Les saken i Nationen.
- Debattinnlegg av FN-sambandets generalsekretær: Verdens immunforsvar må styrkes. Les saken i Klassekampen.
- Pakistan-flommen: FN hever nødhjelpappell til 816 millioner dollar for å avverge en «andre dødsbølge». Les saken på fn.no.
- Haiti: FN støtter regjeringens innsats for å dempe kolerautbrudd tolv år etter skandale. Les saken på fn.no.
- FN: Våpenhvilen utløpt i Jemen, forhandlingene fortsetter. Les saken på fn.no.
- Tidligere ILO-generaldirektør Guy Ryder utnevnt under-generalsekretær for politikk i FN generalsekretærs eksekutivkontor. Ler saken på FNs sider.
- Innlegg av FN-ambassadør Tine Mørch Smith i FN menneskerettighetsrådsdebatt om menneskerettighetssituasjonen i Xinjiang Uyghur, Kina. Les saken på FN-delegasjonens sider.
- FNs menneskerettsråd vil ikke diskutere overgrep i Kina. Les saken i Aftenposten.
- Historisk nett-null internasjonalt flymål vedtatt på FN-konferanse. Les saken i UN News.
- Historiske avtaler for Norec. Les saken på Norecs sider.
- Nytt statsbudsjett: FN-sambandet dypt skuffet over redusert utviklingsbistand. Les saken på fn.no.
- — I år finnes det ingen budsjettvinnere, sier Tvinnereim. Les saken i Bistandsaktuelt.
- Mening: Langsiktig innsats med en skrinlagt strategi mot moderne slaveri? Les saken i Bistandsaktuelt.