Av Iselin Danbolt
Publisert: 11. oktober 2023
Regjeringen foreslår alvorlige FN-kutt
Det legges opp til store kutt til FN i statsbudsjettforslaget. — Dette sender et alvorlig og farlig signal i en tid der verden trenger mer samarbeid mellom land, ikke mindre, understreker FN-sambandets generalsekretær. Les saken på fn.no.
Fred og sikkerhet
Uka fremover i Sikkerhetsrådet:
I oktober har Brasil presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her.
Mandag: Sikkerhetsrådet skal holde en orientering om situasjonen i Ukraina, etter rapporter om at et russisk missil traff en kafé og en dagligvarebutikk i landsbyen Hroza.
Tirsdag: Rådet vil holde en orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om FNs oppdrag i Irak (UNAMI). Spesialrepresentant og leder for UNAMI Jeanine Hennis-Plasschaert og en sivilsamfunnsrepresentant forventes å orientere.
Onsdag: Et møte med troppebidragende land i FN-oppdraget for folkeavstemningen i Vest-Sahara (MINURSO) er planlagt. Rådet vil også motta en orientering, etterfulgt av konsultasjoner, om Colombia. Spesialrepresentant og leder av FNs verifikasjonsmisjon i Colombia, Carlos Ruiz Massieu, leder av fredsbyggingskommisjonens ambassadør Ivan Šimonović, og en sivilsamfunnsrepresentant er de forventede brieferne.
Torsdag: Det er forventet at Rådet vil holde en orientering om samarbeidet mellom FN og regionale og subregionale organisasjoner, med fokus på Den afrikanske union (AU). Spesialrepresentant for AUs generalsekretær og leder av FNs kontor til AU (UNOAU), Parfait Onanga-Anyanga, forventes å orientere. En AU-representant vil sannsynligvis også orientere Rådet. Det er også trolig at Rådet vil stemme over en ny autorisering av tiltak i resolusjonen knyttet til ulovlig eksport av petroleum fra Libya. Konsultasjoner om FNs oppdrag på Golanhøydene (UNDOF) er også planlagt. Det forventes at FNs assisterende generalsekretær for Midtøsten, Asia og Stillehavet, Mohamed, Khaled Khiari, vil orientere Rådet.
Fredag: Sikkerhetsrådet vil holde sin månedlige orientering om Jemen i lukkede konsultasjoner. FNs spesialutsending for Jemen, Hans Grundberg, direktøren for OCHAs operasjons- og påvirkningsavdeling, Edem Wosornu, og lederen av FNs oppdrag for å støtte Hodeida-avtalen (UNMHA), generalmajor Michael Beary, forventes å orientere. På Russlands forespørsel vil Rådet også diskutere spørsmålet om vestlige våpenleveranser til Ukraina.
Ellers denne uken, forventes det at Rådet vil fortsette å forhandle om et utkast til en presidenterklæring om Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo), som ble foreslått av Frankrike etter møtet holdt 28. september. Medlemmene kan også fortsette diskusjonene om et russisk foreslått utkast til en presidenterklæring om angrepet på Nord Stream-rørledningene i Østersjøen i slutten av september 2022.
Midtøsten-krise: FN engasjerer partene
FN-topper jobber med nøkkelaktører midt i den israelsk-palestinske konflikten. FNs fredsbevarende styrker observerte rakett- og artilleriild utvekslet over grensen mellom Israel og Libanon i forkant av søndagens hastemøte i Sikkerhetsrådet om krisen. Les saken på UN News.
Israel: FN fordømmer på det sterkeste dødelige angrep. Les saken på UN News.
Uttalelse fra utenriksministeren om angrepene på israelske sivile. Les saken på regjeringens sider.
Armenia: FN lanserer «hasteappell» for å hjelpe mennesker på flukt fra Karabakh
FN har lansert en beredskapsplan for å hjelpe 136 000 mennesker på flukt, og trenger 97 millioner dollar for å svare på akutte behov til dem som har flyktet fra Karabakh-regionen og deres vertsamfunn i Armenia. Les saken på UN News.
Afghanistan-jordskjelv: Hjelpeinnsatsen trappes opp raskt med økende dødstall. Les saken på UN News.
Haiti: Sikkerhetsrådet godkjenner «historisk» støtteoppdrag. Les saken på UN News.
Syria: Dødelig militærakademiangrep «forferdelig påminnelse» om nedtrappingsbehovet. Les saken på UN News.
UNICEF: Middelhavet blir en «kirkegård» for barn og deres fremtid. Les saken på UNICEFs sider.
Norge har innført nye sanksjoner mot Russland. Les saken på regjeringens sider.
Menneskerettigheter
5 ting du kanskje ikke visste om årets fredsprisvinner
Narges Mohammadi er årets Nobels fredsprisvinner. Her er fem ting du bør vite om henne. Les saken på fn.no.
Kvinner og jenter fortsetter å bli drept, kun basert på kjønn. Les saken på UN News.
Australia: FN-eksperter oppfordrer til støtte i valg om «urfolksstemmer». Les saken på OHCHRs sider.
Hvordan Costa Rica utarbeidet Latin-Amerikas første hatstrategi. Les saken på UN News.
Russland vil bli med i FNs menneskerettighetsråd igjen. Les saken på fn.no.
Global framdriftsrapport om bærekraftsmål 16: En vekker til handling for fred, rettferdighet og inkludering. Les saken på UNDPs sider.
Arbeidsliv
Norge ratifiserer ILOs konvensjon om vold og trakassering på arbeidsplassen
Norge er det 33. landet som slutter seg til ILO-konvensjon nr. 190 – den første internasjonale avtalen som anerkjenner alles rett til et arbeidsliv fritt for vold og trakassering. Les saken på fn.no.
Arbeidslivsnytt - september 2023
Etter en spennende ILO-konferanse (ILC) i juni og FNs høynivåforum for bærekraftig utvikling (HLPF) i juli, der FN-sambandet også var til stede sammen med flere parter i arbeidslivet, har anstendig arbeid og sosial rettferdighet også vært i søkelyset i august og september. Les saken på fn.no.
Anstendig arbeid og økonomisk oppgang i den digitaliserte detaljhandelen. Les saken på ILOs sider.
Matsikkerhet
Væpnet vold slår rot i Haitis «riskurv»
Volden i Haitis hovedstad, Port-au-Prince, eskalerer nå på samme måte i Artibonite, landets viktigste risdyrkende region. Dette truer barn og familier og ødelegger levebrød – en trippel trussel av usikkerhet, underernæring og kolera. Les saken på UNICEFs sider.
WFP: Den asiatiske utviklingsbanken trapper opp støtte til familier i Afghanistan i harde tider der 15 millioner mennesker sulter. Les saken på WFPs sider.
Matsikkerhet: Verdensbankens svar på økende matmangel. Les saken på Verdensbankens sider.
Helse
FN advarer: Én av ti babyer er født for tidlig og med komplikasjoner
Anslagsvis 13,4 millioner babyer ble født tidlig (før 37 svangerskapsuker) i 2020. Dette tilsvarer rundt én av ti av alle barn født, ifølge en detaljert studie publisert i Lancet. Les saken på WHOs sider.
Ny avtale fremmer rusfri sport, støtter folkehelse. Les saken på UN News.
Klima og miljø
UNICEF: 43,1 millioner barn fordrevne på seks år grunnet værkatastrofer
Værrelaterte katastrofer har tvunget svimlende 43,1 millioner barn i 44 land til å flytte i løpet av de siste seks årene. Les saken på UN News.
WMO: Den varmeste september noensinne, trolig at 2023 også slår rekorden. Les saken på WMOs sider.
Norge skal nå klimamålene. Les saken på regjeringens sider.
Høyt bistandsbudsjett og ny statlig garantiordning for fornybar energi i utviklingsland. Les saken på regjeringens sider.
Utviklingsministerens svar på et spørsmål om hvorfor garantifondet for fornybarinvesteringer er lagt til Norad. Les saken på regjeringens sider.
Utvikling
FNs nye migrasjonssjef: — Vi har det bedre, takket være migranter
Med mennesker som flytter på seg på et «enestående» nivå globalt, er FNs nye sjef for migrasjon klar i sin tale. I stedet for å se på migrasjon som et problem, bør vertsland som Norge erkjenne at migranter er det økonomiene våre trenger mest. Les saken på fn.no.
FN-organisasjoner ber Pakistan om å beskytte afghanske flyktninger. Les saken på UN News.
UNCTAD: Global økonomi er «blandet drops» med en usikker horisont. Les saken på UN News.
Merk deg! Kommende arrangementer
11. september–13. oktober: Den 54. sesjonen av FNs menneskerettighetsråd. Les mer her.
9.–11. oktober: Utenriksminister Anniken Huitfeldt besøker Brasil. Les mer her.
9.–13. oktober: Den andre internasjonale konferansen om klimaendringer og kjernekraft, arrangert av IAEA. Les mer her.
9.–15. oktober: Årsmøtene til Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF), som i år holdes i Marrakech. Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim deltar 11. oktober. Les mer her.
10. oktober: Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim deltar i et digitalt møte med FNs nødhjelpskoordinator Martin Griffiths, sammen med de andre nordiske ministrene. Les mer her.
10. oktober: Norsk Folkehjelp, Kulturhuset and Tankesmien Agenda arrangerer et seminar om hvorvidt bistandspengene reduserer ulikhet. Les mer her.
12. oktober: FN-sambandets arrangerer en internasjonale frokost om Mali. Les mer og meld deg på her.
12. oktober: Lansering av Verdens meteorologiorganisasjons (WMO) tilstandsrapport om globale vannressurser. Les mer her.
12. oktober: Lansering av den globale rapporten om utdanningsbistand utarbeidet av UNESCO. Statssekretær Bjørg Sandkjær deltar. Les mer her.
13. oktober: Statssekretær Bjørg Sandkjær møter FNs uavhengige menneskerettighetsekspert for Haiti, William O’Neill.
Fra FN-kalenderen
- 10. oktober: Verdensdagen for psykisk helse
- 11. oktober: Den internasjonale jentedagen
- 13. oktober: Internasjonal dag for reduksjon av katastrofer
- 15. oktober: Internasjonal dag for kvinner i rurale områder
- 16. oktober: Verdens matvaredag
- 17. oktober: Internasjonal dag for avskaffelse av fattigdom
- 20. oktober: Verdens statistikkdag
- 24. oktober: FN-dagen