Av Linn Enger Leigland
Publisert: 21. mars 2022
FNs sikkerhetsråd
De forente arabiske emirater har presidentskapet i sikkerhetsrådet i mars.
Uka i Sikkerhetsrådet
Tirsdag møtes Sikkerhetsrådet for konsultasjoner og orientering om situasjonen i Midtøsten. Onsdag er temaet samarbeid mellom FN og Den arabiske liga. På torsdag skal Sikkerhetsrådet også stemme over et resolusjonsutkast som forlenger mandatet til FNs ekspertpanel som assisterer sanksjonskomiteen for Nord-Korea. Denne dager har Sikkerhetsrådet også konsultasjoner om Syria. Fredag organiserer Mexico et møte om tilgang til mental helse og psykososial støtte i konflikt, etter konflikt og i humanitære kriser.
Denne uken følger Sikkerhetsrådet situasjonen i Ukraina og Nord-Korea tett.
Samarbeidsklimaet i Sikkerhetsrådet hardt rammet av Ukraina-krigen
Russlands invasjon i Ukraina kan komme til å forverre eksisterende kriser og skape nye konflikter. Blant diplomater og eksperter som følger FN, er det flere som reiser spørsmål ved om FN, og da særlig Sikkerhetsrådet, kan overleve Ukraina-krisen, skriver Tove Gravdal i Bistandsaktuelt.
Les kommentaren i Bistandsaktuelt
Slik påvirker krigen i Ukraina handel og utvikling i verden
Krigens påvirkning på handel og utvikling tegner et dystert bilde av utviklingen framover. Afrika og de minst utviklede landene rammes hardest ifølge en ny rapport fra FNs konferanse for handel og utvikling (UNCTAD). Høyere priser på mat, energi og kunstgjødsel, i tillegg til økt finansiell ustabilitet, endringer i globale verdikjeder og mindre investeringer i bærekraftig utvikling er noen av faktorene som spiller inn. De økonomiske effektene av krigen truer framgangen verden har oppnådd på bærekrafsmålene og når det gjelder gjenoppbygging etter pandemien.
Aktuelle rapporter og arrangementer
- Ny UNDP rapport om Ukraina krigen: En vedvarende krig i Ukraina vil resultere i at 18 år med sosioøkonomisk utvikling kan gå tapt. En tredjedel av befolkningen kan havne under fattigdomsgrensen. Les rapporten her.
- Ny rapport fra UNICEF Norge om rasisme: I en ny undersøkelse blant barn og unge svarer 37 prosent at de har blitt utsatt for rasisme på grunn av hvordan de ser ut. Flesteparten av dem oppgir at de ble utsatt for rasisme på skolen, mens sosiale medier kommer på andre plass. Les rapporten her.
- 14.-25. mars: FNs kvinnekommisjon (CSW) er i gang, og Norge er medarrangør på et arrangement om klimaendringer og kvinner på landsbygda. Arrangementet går digitalt og er et av mange panelsamtaler som arrangeres i forbindelse med CSW66. Les mer om CSW og meld deg på her.
- 21. mars: FNs lanserer en ny rapport om vann og utvikling med fokus på vannmangel og bærekraftig bruk av grunnvann. Les mer her.
- 21.-30. mars: UNESCO og IUCN drar til Great Barrier Reef for å vurdere revets tilstand og den langvarire planen for å beskytte revet. En rapport gis ut i etterkant av besøket. Les mer her.
- 27. mars: ForUM inviterer til utviklingspolitisk spørretime med utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim. Bli med fysisk eller digitalt. Les mer.
- 29. mars: FN-avtalen om forbud mot atomvåpen (TPNW) trådte i kraft i januar 2021, og konflikten i Ukraina har aktualisert diskusjonen om nedrustning og faren ved atomvåpen. Denne sommeren møtes landene som har signert TPNW i Wien. Hva kan vi forvente oss av dette møtet? NUPI tar diskusjonen. Les mer og meld deg på her.
- 8. april: For 8. år på rad, inviterer fagbevegelsen, miljøorganisasjoner, Kirken og trossamfunn, bønder og forskere alle som er interessert i en rettferdig og grønn omstilling til Broen til framtiden-konferansen. Les mer her.
- Gikk du glipp av FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandis besøk til Norge tidligere denne måneden? Fortvil ikke, hør hele panelsamtalen med Grandi der han diskuterer Ukraina-krisen og flyktningsituasjonen i verden her.
Økt satsning på omsorgstjenester kan skape 300 millioner jobber
En ny publikasjon fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) hevder at høyere investeringer i omsorgstjenester kan skape 300 millioner jobber innen 2035.
FNs domstol pålegger Russland å stanse invasjonen av Ukraina
Det foreligger ingen bevis som støtter Russlands rettferdiggjørelse for å gå til krig mot Ukraina, ifølge Den internasjonale domstolen i Haag.