Dette er en kronikk skrevet av Catharina Bu, generalsekretær i FN-sambandet. Den stod først på trykk i Nationen 21. november.

I over 77 år har vi i FN-sambandet besøkt skoler over hele Norge for å snakke direkte til barn og unge på deres hjemmebaner om hvorfor land må snakke sammen for å løse konflikter. Vi besøker skoler fra Båtsfjord og Hammerfest, via Dokka og Røros til Mandal og Stavanger.

På denne måten møter vi over 100.000 unge. Vi har rollespill der elevene får prøve seg som diplomater og fremforhandle løsninger i Sikkerhetsrådet. Vi har foredrag som viser vei i klimasaken. Vi viser filmer som skaper forståelse om livet i andre deler av verden, og snakker med unge om pågående kriser som også påvirker oss i Norge.

Catharina Bu,
Catharina Bu, generalsekretær i FN-sambandet. Foto: Magent Fotobyrå.

Nå kan denne måten å nå ut til barn på stå i fare. Med et pennestrøk og en reduksjon i en svært viktig post i statsbudsjettet, kan FN-sambandets finansiering stå overfor et betydelig kutt. Et kutt som igjen kan føre til et langt dårligere tilbud til barn og unge over hele landet, og kanskje særlig dem vi ikke like lett kan nå med en buss eller trikk fra våre kontorer i de store byene.

Vil virkelig en Ap/Sp ledet regjering at kun bybarn skal lære om FN, internasjonale spørsmål og bærekraftig utvikling?

Finansieringskutt gir store konsekvenser

FN-sambandet er i dag hovedsakelig finansiert av Utenriksdepartementet over posten for FN og globale utfordringer, kapittel 151 post 73. Denne posten har jevnlig blitt redusert de siste årene. Dette er kutt flere år på rad for FNs fredsbyggingsfond, FNs generalsekretærs reformagenda, forebygging av konflikt, FN-sambandet og annet FN-arbeid. Regjeringens forslag om en ytterligere reduksjon på over 10 prosent er uakseptabelt. Og når reduksjonen også omfatter FN-sambandet, vil dette få store konsekvenser.

I krisetider må regjeringen omprioritere, det er ikke vanskelig å forstå. Men dette kuttet vil være selvsabotasje. Uten kunnskap om FN i befolkningen og den oppvoksende slekt, vil tilliten og støtten til FN og internasjonalt samarbeid forvitre. I krisetider trenger barn og unge kunnskap for å forstå at det finnes løsninger, også når det ser mørkt ut. I disse tider trengs derfor FN-sambandet mer enn noensinne.

I flere år har FN blitt nedprioritert i budsjettene våre i Norge. Nå håper vi i FN-sambandet, sammen med andre FN-organisasjoner, at Stortinget vil snu skuta.