FN-eksperter er klare i sin tale: Uløst arv etter slaveri av afrikanere og historisk menneskehandel, samt kolonialisme, postkolonial apartheid og segregering fortsetter å skade barn i dag.

Dette er funnet i en fersk rapport fra arbeidsgruppen for mennesker av afrikansk avstamning, presentert for generalforsamlingen i New York.

Diskriminering, stereotypier og fremmedfrykt

Rapporten fra arbeidsgruppen fremhever diskriminering på områder som inkluderer rettspleie, rettshåndhevelse, utdanning og helse.

— Barn av afrikansk avstamning regnes ikke som barn i det hele tatt, på grunn av rasediskriminering, rasestereotypier, systemisk rasediskriminering og fremmedfrykt, sa arbeidsgruppeleder Catherine Namakula til FN-ambassadørene.

Rapporten fant at i hele diasporaen – det vil si i alle land utenfor Afrika – møter gutter og jenter av afrikansk avstamning tyngre politiarbeid. Dette inkluderer flere arrestasjoner, mer politiovervåking, raseprofilering, ransaking og overdreven bruk av makt.

Kort sagt, lovhåndhevelse er i konflikt med barn av afrikansk avstamning, ifølge rapporten.

Stjålet barndom

Studien beskriver hvordan falske rasistiske stereotyper av kriminalitet, skyld og trusler påvirker beslutningstaking, også av politiet, påtalemyndigheter, advokater og dommere globalt.

— Barndommen til mennesker av afrikansk avstamning blir stjålet av vedvarende raseforskjeller i politiarbeid og familieintervensjoner, inkludert fjerning av barn og oppsigelse av foreldrerettigheter, og rasiserte beslutninger og resultater, sa forfatterne.

Arbeidsgruppen understreket at det er på tide å iverksette tiltak for å få slutt på overdreven bruk av makt, utenomrettslige drap, ulikheter, raseprofilering, rasemessige stereotyper og stereotypier, systemisk rasediskriminering, hatytringer og hatforbrytelser.

De ba om opprettelsen av en raserettferdighetsindeks – for å måle fremgang.

— Vi må avvikle diskriminerende strukturer og skape politisk rom for dialog om oppreisning på internasjonalt, regionalt, nasjonalt og lokalt nivå. Bare sannhet, ansvarlighet og rettferdighet kan eliminere rasediskriminering, sa Namakula.

Rasisme utbredt også i Norge

I en UNICEF-undersøkelse blant barn og unge tidligere i år svarte 37 prosent at de har blitt utsatt for rasisme på grunn av hvordan de ser ut.

Flesteparten av dem oppgir at de ble utsatt for rasisme på skolen, mens sosiale medier kommer på andre plass.

— Flere av funnene i denne rapporten er - forstå meg riktig - ikke overraskende. Dette er noe som finnes der ute, sa statsminister Jonas Gahr Støre. Denne rapporten avslører ikke noe vi ikke visste, men den setter ord og språk på dette, understreket han.

FN og andre organisasjoner medvirker

Ekspertene ba også FN og andre organisasjoner om å slutte å bruke bilder av afrikanske barn og barn av afrikansk avstamning under uverdige omstendigheter, til markedsførings- og pengeinnsamlingsformål.

De oppfordret disse organisasjonene til å heller motvirke negative stereotypier, og la til at «barn av afrikansk avstamning ikke er synonymt med fattigdom».

I kjølvannet av deres landbesøk i Sveits i januar, har arbeidsgruppen ønsket velkommen avgjørelsen fra Zürich høyesterett fra 31. oktober som beordret løslatelse av en ung mann kalt «Brian K.»

— Historien hans er et slående eksempel på en stjålet barndom og en overliggende voksenidentitet med sterke rasekonnotasjoner, sa ekspertene.

Brian K., nå i midten av 20-årene, var bare ti år da han først ble arrestert på grunnlag av en falsk anklage, ifølge FN-ekspertene. Han hadde vært i varetekt uten avbrudd siden 28. september 2017.

Dominique Day, et arbeidsgruppemedlem, bidro med en ekspert analyse til fremdriften av saken i år.

Endring fortsatt mulig

— Å etterlate ingen barn krever at problemene med barn av afrikansk avstamning bringes fra «kantene og inn i kjernen» av arbeid innen utdanning, helse, sosiale tjenester og barnerett. Menneskeheten skylder det beste den har å gi til hvert barn – uten unntak, sa Namakula.

FN-rapport
En fersk FN-rapport beskriver hvordan barn fortsatt opplever diskriminering på grunn av falske rasistiske stereotyper, når det kriminalitet, skyld og trusler. Dette påvirker beslutningstaking. Her er et veggmaleri i USA som viser to barn av afrikansk avstamning med teksten «these lives matter», eller «disse livene betyr noe». Foto: Flickr/2C2K Photography

— Livet til barn av afrikansk avstamning gir menneskeheten en mulighet til å endelig avbryte århundrer med marginalisering av generasjoner av en av de mest undertrykte gruppene av mennesker i verden, understreket hun.

FNs ekspertgrupper

Arbeidsgruppen av eksperter på mennesker av afrikansk opprinnelse ble oppnevnt av FNs menneskerettighetsråd, som har base i Genève.

Foruten Namakula og Day, er de andre medlemmene Barbara Reynolds, Sushil Raj og Miriam Ekiudoko.

De er ikke FN-ansatte og får ikke lønn for arbeidet sitt.