Denne saken ble skrevet av Marie Dreyer Bakken og publisert i VG på 22. januar 2025.

Eksperter frykter svekket global helsesikkerhet og økt risiko for fremtidige pandemier uten amerikansk støtte nå som president Donald Trump vil trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon.

— Det at Trump, på sin første dag som USAs president, har trukket seg ut av Verdens helseorganisasjon (WHO) er dypt bekymringsverdig.

Generalsekretær i FN-sambandet, Catharina Bu, er klar i talen om nyheten om at presidenten trekker den ledende helsemyndigheten ut av organisasjonen.

— Dette er et tegn på at trusselen mot WHO og global helse er større enn kanskje noensinne, sier hun til VG.

Bu forklarer at landet har bidratt til å beskytte USA og verden mot helsetrusler, samtidig som støtten har hjulpet med å sikre bedre helse for mennesker over hele verden, med fokus på de mest sårbare.

Hva betyr det for global helse?

Generalsekretæren trekker frem et helt konkret eksempel:

— Folkehelseeksperter mener at USAs tilbaketrekning vil gjøre det vanskeligere å bekjempe den neste pandemien. Å bryte båndene mellom verdens største økonomi og vår fremste folkehelseorganisasjon er et stort tilbakeslag for helsediplomati, vitenskapelig samarbeid og finansiering.

Trump uttalte under signeringen mandag at han mener WHO feilet under håndteringen av covid-19 pandemien og andre helsekriser.

Tirsdag beklaget WHO at landet har trekket seg og at de håper det vil gjøres en ny vurdering.

Bu i FN-sambandet lister opp det hun mener er de mest nærliggende konsekvensene om exiten blir realitet:

  • Ødeleggende for WHOs globale overvåkning og innsats mot epidemier.
    De har spilt en viktig rolle i å sikre en mer effektiv organisasjon, og at dette nesten umulig uten amerikansk støtte.
  • Det vil ha en ringvirkning på helse i USA. En rekke amerikanske helsebyråer som samarbeider med WHO, vil også påvirkes av dette, deriblant U.S. Centers for Disease Control and Prevention og nasjonale helseinstitutt.

Mye involvert

Også fagansvarlig for global helse i FNs barnefond Unicef, Kyrre Lind, uttrykker bekymring:

— Generelt sett så har de bidratt i alle krisene vi har hørt om de siste årene, oppsummerer Lind.

Han trekker imidlertid frem utvikling av vaksiner, og USAs nøkkelrolle i nettopp dette.

— Det er et kjempeksempel. I fjor var det 50 år siden WHO lanserte det globale vaksineprogrammet. Det er den direkte årsaken til at du har fått en vaksine i armen.

Både Lind og Bu stiller begge spørsmål om hvem som skal fylle finansieringsgapet.


— Da Trump i sin første periode kunngjorde at han hadde til hensikt å trekke seg ut av WHO, bidro flere europeiske land til å fylle tomrommet når det gjaldt finansiering og lederskap, sier Bu. Dette vil neppe skje denne gangen, gitt den politiske virkeligheten som de ledende giverlandene, som EU, Frankrike, Tyskland og Storbritannia, står overfor.

Lind mener på sin side at det kan få negative konsekvenser: 


— Det gjør av man får et finansieringsbehov hvor man blir helt avhengig av at for eksempel EU tar større ansvar. Og så kan vi se en økt innflytelse på global helse fra land som har andre helsepolitiske prioriteringer enn USA, noe som ikke nødvendigvis styrker verdens helsesikkerhet, sier Lind.


Trenger godkjennelse

Det er ingen klar «exitmetode» i WHOs grunnlov, forklarer Bu. Likevel vil oppsigelsen trolig kreve en tolv måneders periode, og vil ikke tre i kraft før januar 2026.

Men: Trump trenger Kongressens godkjennelse for å iverksette vedtaket. Kongressen må også å sikre at USA oppfyller sine økonomiske forpliktelser overfor WHO for inneværende regnskapsår.

Siden det ikke finnes en presedens for et medlemsland som melder seg ut av WHO er det vanskelig å si om USA er bundet til visse avtaler, sier Bu. Så lenge USA oppfyller sine økonomiske forpliktelser overfor WHO for inneværende regnskapsår, skulle man tro at landet kan forlate organisasjonen, selv om flere vil forsøke å overtale den nye administrasjonen til å endre mening.

Lær mer

Les mer om WHO og FN-organisasjonens arbeid