Arrangement: Er FN sjakkmatt?

Hvorfor velger mange av verdens land nå bilateralisme og regionale samarbeid for å løse kriser alene, uten FN? Hvordan preger og påvirker autoritære stater FN? Har vi mistet troen på FN og bredt internasjonalt samarbeid? Hva kan bringe FN tilbake igjen som den beste løsningen – og må vi egentlig det?

I dette, som blir FN-sambandets hovedarrangement i år, skal vi forsøke finne svarene på disse spørsmålene. Til å hjelpe oss med å finne svarene har vi med oss Thorbjørn Jagland (tidligere statsminister og Europarådets generalsekretær), Henrik Urdal (direktør PRIO), Cecilie Hellestveit (folkerettsekspert og utenrikspolitisk kommentator), Ine Eriksen Søreide (H) og Åsmund Aukrust (Ap). Ordstyrer er FN-sambandets generalsekretær Catharina Bu.

Vi skal undersøke om det virkelig er krise dersom «barnetroen» på at konflikter løses best når alle land snakker sammen forvitrer. Og se på hvordan handlingsrommet for norsk og nordisk utenrikspolitikk endres, nå som mange land velger å snu FN ryggen.

Debatten følger du mandag 14/8 fra klokken 13-13:45 i bakgården hos GRID Arendal, Teaterplassen 3. Arrangementet strømmes og du finner oss også i Arendalsukas program.

Grønn mingling: Hvis ikke vi, hvem da?

Tirsdag 15/8 kl 20 inviterer vi til grønn mingling sammen med GRID Arendal i bakgården hos dem/ Altingets scene. Norge er i ferd med å bli verdensmester på mål, men scorer dårlig på gjennomføring. FNs bærekraftsmål gjelder alle land i hele verden, også Norge.

Hva skal vi gjøre her i Norge, spør vi på dette arrangementet. Hvis vi legger klimaet og naturen til grunn – hvordan skal vi samtidig sikre at vi i Norge følger opp de sosiale og økonomiske delen av bærekraftsmålene? Vi vet at det de fleste kommunene ønsker seg er større befolkning og inntekter – hvordan skal det løses samtidig som vi overholder målene vi har satt oss på klimakutt og naturmangfold? Hvilke løsninger må Norge få på plass for å nå alle bærekraftsmålene her i landet?

Deltakerne er blant andre Kristin Halvorsen (direktør, Cicero), Robin Martin Kåss (ordfører, Porsgrunn), Bjarte Rambjør Heide (direktør, Artsdatabanken), Arvinn Gadgil (direktør, UNDP Oslo Governance Centre), Sigrid Hoddevik Losnegård (medlem av sentralstyret, Natur og Ungdom) og Ragnhild Sjoner Syrstad (statssekretær (Ap), Klima- og miljødepartementet).

Andre arrangementer

BUA og Novo Nordisk arrangerer møtet med tittel «Norske bærekraftsutfordringer: – Deltakelse, forbruk og sosial ulikhet» på mandag 14/8 2023 fra 12:00 til 13:30. FN-sambandets rådgiver Nicholas Wilkinson vil holde et innlegg med tittel «Hva er bærekraft, og hvordan går det med bærekraftsmålene i Norge?» under arrangementet.

Onsdag klokken 13 inviterer også Redd Barna, i samarbeid med Nordisk ministerråd, til en politisk samtale om hva som må gjøres for å sikre en fortsatt sterk velferdsstat og lykkes med å bekjempe familiefattigdom i Norden: "Familiefattigdom i Norden - felles utfordring og felles løsninger?". Generalsekretær i FN-sambandet, Catharina Bu, deltar i samtalen, som har som mål å løfte løsninger og god praksis for å bekjempe familiefattigdom i Norden. Hva må gjøres for å nå bærekraftsmål nr 1 om å redusere familiefattigdom?

FN-sambandet er også medarrangører av Den Store Utviklingsdebatten. Dette er et årlig arrangement under Arendalsuka og tar mål av seg å sette agendaen for de store spørsmålene innen utviklingspolitikken. Årets tema blir ulikhet i utviklingspolitikken. Bakteppet er behovet for økt finansiering for å nå bærekraftsmålene internasjonalt og hvordan Norge kan og bør bidra som et foregangsland.

Generalsekretær Catharina Bu deltar også i torsdagens Toppmøte om FN: Hvor viktig er FN for Norge - og Norge for FN? sammen med Bård Vegar Solhjell, Kristin Lund, Geir Otto Pedersen og Arvinn Gadgil. Debatten om internasjonalt samarbeid, og hvilke internasjonale institusjoner Norge skal være tilknyttet, er økende i Norge. Nato-debatten ruller på den politiske venstresiden og enkelte tar til orde for at Norge bør bli med i EU. Men få diskuterer FNs rolle fremover, til tross for at Norge nettopp har vært medlem av FNs sikkerhetsråd. De siste årenes kriser som klima og pandemi viser at regionale samarbeid ikke er tilstrekkelig – også det globale samarbeidet må styrkes. Men hvordan gjør vi det? Er det noen alternativer til FN – og hvis ikke, hvordan kan vi styrke verdensorganisasjonen? Norge har nylig vært medlem av FNs sikkerhetsråd. Hvilke lærdommer kan trekkes om hvor viktig FN er for Norge? Debatten kan følges live eller på strøm.