Etter uker med forhandlinger utløp den FN-meglede kornavtalen 17. juli, uten at Russland har gått med på en fornyelse. Avtalen har sikret trygg transport av over 30 millioner tonn matvarer fra ukrainske havner til globale markeder.

På en pressekonferanse mandag, uttalte FNs generalsekretær António Guterres at han er dypt skuffet over Russlands beslutning.

— Hundrevis av millioner mennesker sulter, og verdens forbrukere står overfor en global levekostnadskrise. Det er de som må betale prisen, advarer han.

Lavinntektsland vil lide

Kornavtalen har vært av stor betydning, ikke bare for Ukraina, men også resten av verden. Nesten ett år etter at avtalen først ble undertegnet, har mer enn 32 millioner tonn matvarer blitt eksportert til 45 land på tre kontinenter.

Avtalen har også bidratt til å redusere matvareprisene med over 23 prosent siden mars i fjor.

— Til syvende og sist er deltakelse i disse avtalene et frivillig valg. Men lavinntektsland, og mennesker som sliter verden over, har ikke noe valg, sier FN-sjefen.

Han bemerker at Verdens matvareprogram (WFP) har fraktet mer enn 725 000 tonn korn for å støtte humanitære operasjoner i noen av verdens hardest rammede regioner, inkludert Afghanistan, Jemen og Afrikas horn. Mer enn halvparten av kornet WFP fraktet i 2022 og 2021 kom fra Ukraina.

Om kornavtalen

Ukraina, en av verdens største korneksportører, leverer normalt rundt 45 millioner tonn korn til det globale markedet, hvert år. Etter at Russland invaderte landet i februar 2022, bremset eksporten opp.

Den 22. juli i fjor, inngikk FN, Russland, Tyrkia og Ukraina en midlertidig avtale; «Black Sea Grain Initiative». Avtalen gjorde det mulig å gjenoppta eksporten av korn, andre matvarer og gjødsel fra Ukraina, gjennom en såkalt humanitær korridor.

For å iverksette avtalen, ble det etablert et koordineringssenter, Joint Coordination Center (JCC), bestående av seniorrepresentanter fra Russland, Tyrkia, Ukraina og FN.

Nesten ett år etter at avtalen ble inngått, har mer enn 32 millioner tonn matvarer blitt eksportert fra tre ukrainske havner i Svartehavet til 45 land på tre kontinenter.

Kornavtalens opprinnelige varighet var 120 dager fra 22. juli 2022. Den ble fornyet av alle parter 18. november 2022, for ytterligere 120 dager.

17. mars i år ble alle parter enige om enda en fornyelse, men Russland gikk bare med på en 60-dagers forlengelse, og ville vurdere om de ville fortsette avtalen. 18. mai bekreftet Russland sin deltakelse i avtalen i ytterligere 60 dager.

17. juli utløp avtalen, uten at Russland har gått med på en fornyelse. Russland sier avtalen ikke forlenges fordi kravene deres ikke er innfridd.

Sendte brev til Putin

På grunn av hindringene som stod i veien for videre handel med Russland, skrev Guterres et brev med et nytt forslag til kornavtalen, til president Vladimir Putin.

I dette påpekte han at siden avtalen ble inngått, har Russlands kornhandel oppnådd høye eksportvolumer og gjødselmarkedene stabilisert seg.

Han forklarte også hvordan FN har jobbet for å finne løsninger på tvers av bank- og privatsektoren, inkludert å bygge en skreddersydd betalingsmekanisme for den russiske landbruksbanken, utenfor det internasjonale Swift-systemet. De største russiske bankene ble utstengt fra Swift-systemet etter invasjonen av Ukraina i februar i fjor.

Brevet skisserte også andre FN-tiltak for å lette handelen midt i sanksjoner mot Russland, blant annet å sikre lisenser fra USA, Storbritannia og EU, og gi avklaringer og veiledning til privat sektor.

FN-sjefen forteller at han er dypt skuffet over at forslaget hans ikke ble godtatt.

FNs innsats fortsetter

Selv om Guterres beklager den russiske avgjørelsen, er han fast bestemt på at det ikke vil stoppe innsatsen for å få matvarer og gjødsel både fra Ukraina og Russland til internasjonale markeder.

— Når vi ser fremover, må målet fortsatt være å fremme global matsikkerhet og stabile matpriser. Det vil forbli mitt fokus, spesielt av hensyn til den økte menneskelige lidelsen som uunngåelig vil følge dagens beslutning.

Mer om kornavtalen:

Ett år med kornavtalen: Hva har blitt oppnådd?

Hvem er det egentlig som har fått Ukrainas korn?

Kornavtalen: Fem grunner til hvorfor den er viktig for verden

God start for kornavtalen