Av Iselin Danbolt
Publisert: 31. mars 2023
Etter mange forsinkelser forårsaket det katastrofale jordskjelvet i februar, skiftende geopolitiske allianser og lammende ubesluttsomhet blant medlemsland, har FNs generalforsamlingen vurdert opprettelsen av en institusjon som skal hjelpe syriske familier å finne ut skjebnen til deres savnede familiemedlemmer.
Nå som Syria og landets befolkning går inn i sitt 13. år med brutal borgerkrig, og sliter etter naturkatastrofen, «fortjener Syria fred» og å vite sannheten om skjebnen til sine kjære, understrekte FNs generalsekretær António Guterres, ifølge UN News.
Det anslås at minst 100 000 syrere har blitt vilkårlig internert, tvangsforsvunnet eller bortført under borgerkrigen.
100 000 savnede
— Oppholdsstedet og skjebnen til anslagsvis 100 000 syrere er fortsatt ukjent, sa FNs generalsekretær. Folk i alle deler av landet – og på tvers av landet – har kjære som er savnet, inkludert familiemedlemmer som ble tvangsforsvunnet, bortført, torturert og vilkårlig internert, la han til.
Han berømmet det modige arbeidet til syriske foreninger og andre sivilsamfunnsgrupper for å kartlegge en vei fremover, og oppfordret Generalforsamlingen til å etablere en ny internasjonal institusjon.
— Vi må jobbe for å løse denne dypt smertefulle situasjonen med besluttsomhet. Det haster, sa han, og oppfordret alle medlemsland til å handle og appellerte til Syrias regjering og alle parter i konflikten om å samarbeide.
— Det er viktig å hjelpe syrere å helbrede og fjerne en hindring for å sikre bærekraftig fred, sa han. Det internasjonale samfunnet har en moralsk forpliktelse til å bidra til å lette deres situasjon, understreket Guterres.
Den nye foreslåtte institusjonen
Volker Türk, FNs høykommissær for menneskerettigheter, delte oppfordringen om å skape en slik institusjon. Han gikk også inn i detaljer på hva den burde gjøre – basert på konsultasjonsfunn fra mange interessenter, inkludert Den internasjonale Røde Kors-komiteen og syriske foreninger.
De som ble konsultert, hadde – sammen med en rekke medlemsland – blitt enige om at en slik ny og dedikert enhet skulle få i oppgave å bygge på eksisterende innsats.
Mekanismen vil fokusere på ofre og overlevende, vektlegge kjønnsperspektiver, sikre inkludering, drives uten diskriminering, og vil bli styrt, i alle leteaktiviteter, av antagelsen om at de savnede er i live og har et presserende behov for hjelp, sa Türk.
— Den savnede personkrisen i Syria er knusende i sitt enorme omfang, sa han.
— Det vedvarende savnet av mange titusenvis av mennesker, fra små barn til eldre menn og kvinner, mener at vi trenger sterk handling. Denne delte smerten i nabolag og landsbyer over hele landet må tas tak i. Forsoning vil forbli fjern uten slikt arbeid, la han til.
Å reparere splittede samfunn
FNs rettighetssjef sa at institusjonen må være der overlevende og familier føler seg trygge, være forankret i menneskerettighetene, og sikre åpenhet og tilpasningsevne.
— Uten fremgang på disse spørsmålene – som er grunnleggende for familier, lokalsamfunn og samfunnet som helhet – vil man ikke komme frem til varig fred i Syria, sa han. Dette kan begynne å gjenopprette tilliten mellom splittede samfunn.
— Vi skylder folket i Syria ikke mindre, la han til.
Vil dette forslaget få gjennomslag?
Institusjonen vil trenge godkjenning av Generalforsamlingen, men ingen dato er bestemt for en avstemning. Luxembourg leder en plan de skal å presentere for medlemslandene.
Uttalelser fra en rekke land under debatten avslørte imidlertid et skarpt skille mellom de som støtter initiativet, og de landene som ser det som et tilslørt forsøk på å politisere det syriske folkets situasjon og, mest av alt, utstøte regjeringen, ifølge PassBlue.
Venezuela, som talte på vegne av gruppen for «forsvaret av FN-pakten», omtalte etableringen av denne institusjonen for savnede personer som et «flagrant brudd» på Pakten, og ba om «en slutt på politiseringen og «våpeniseringen» av menneskerettighetene for å angripe suverene stater eller for å fremme smale og selvtjenende agendaen». Denne FN-paktforsvarergruppen inkluderer Cuba og Nord-Korea, som også talte under debatten.
Syria selv deltok ikke. — Denne kampanjen organisert av vestlige for å ta opp spørsmålet om de savnede personene i Syria er et politisert forsøk . . . å forvrenge fakta og øke presset på et land som har kjempet mot terrorisme på vegne av alle verdens folk, sa Bassam Sabbagh, landets FN-ambassadør, i sitt innlegg på et Sikkerhetsrådsmøte om landet hans holdt 23. mars.
Mer enn 30 land som representerer de fleste regioner bortsett fra Afrika, talte under det uformelle Forsamlingsarrangementet.
Olof Skoog, EUs representant, holdt et innlegg på vegne av 27 medlemmer og «EU-kandidatland», inkludert Tyrkia, Nord-Makedonia, Montenegro, Albania, Ukraina, Moldova, Bosnia-Hercegovina, samt Georgia, Andorra, Monaco og San Marino.
Martin Bille Hermann, Danmarks FN-ambassadør, talte også for Finland, Island, Norge og Sverige.
— Dette handler om virkelige liv – og virkelige tragedier, sa Hermann. Hvem kan komme seg videre med livene sine uten å vite skjebnen til sine kjære?