Atomkraftverket Zaporizjzja i Ukraina, Europas største atomkraftverk, har siden mars vært kontrollert av russiske styrker.

På pressekonferansen torsdag, understreket generalsekretæren ifølge UN News det akutte behovet for en avtale om å gjenopprette Zaporizjzja som en ren sivil infrastruktur, og øke sikkerheten i området.

— For å unngå handlinger som kan sette sikkerheten til atomanlegget i fare, må sunn fornuft seire, sa Guterres, og la til at anlegget ikke må brukes som en del av noen militær operasjon.

— Enhver potensiell skade på Zaporizjzja er selvmord, sa Guterres.

Spenningen rundt kraftverket har utløst frykt internasjonalt for en kjernefysisk katastrofe. Siden slutten av juli har det vært flere artilleriangrep ved kraftverket. Russland anklager Ukraina for å stå bak, mens Ukraina anklager russiske styrker for å bruke området som base for angrep.

Eksperter fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) skal inspisere anlegget. Det har imidlertid vært sterk uenighet mellom Ukraina og Russland om hvilken rute ekspertene skal følge for å komme fram.

Positiv fremdrift på korneksportavtalen

På pressekonferansen snakket også Guterres om the Black Sea Grain Initiative – korneksportavtalen signert i sommer.

— Mens vi snakker, er mer enn 560 000 tonn korn og annen mat produsert av ukrainske bønder på vei til markeder rundt om i verden, sa Guterres. Dette inkluderer et FN-chartret skip som skal frakte 23 000 tonn ukrainsk hvete til mennesker som lider på Afrikas Horn grunnet den verste tørken på flere tiår.

I mellomtiden har det dukket opp tegn på at globale matmarkeder begynner å stabilisere seg. Hveteprisene falt med så mye som åtte prosent etter signeringen av avtalene og FAOs matprisindeks med ni prosent i juli – den største nedgangen siden 2008.

Selv om prisnivået på flere matvarer nå er lavere enn før krigen, er det likevel fortsatt dyrt å handle mat.

— La oss ikke ha noen illusjoner – det er et langt stykke igjen før dette vil merkes i hverdagen til folk på deres lokale bakeri og på deres markeder, sa Guterres, og minnet om at forsyningskjedene fortsatt er forstyrret og energi- og transportkostnadene uakseptabelt høye.

FN-sjefen understreket at det haster med å snu uroen i det globale gjødselmarkedet, som for øyeblikket truer neste sesongs avlinger – inkludert en verdensomspennende basisvare, ris.

Krigsfanger

På pressekonferansen snakket generalsekretæren også om angrepet på fengselet Olenivka i juli i år. Ifølge NRK skal over 50 mennesker ha blitt drept i angrepet. FN har bedt om at angrepet blir etterforsket.

— Alle krigsfanger er beskyttet under internasjonal humanitær lov, sa han, og la til at det internasjonale Røde Kors må ha tilgang til dem uansett hvor de befinner seg.