— Pressefrihet er grunnlaget for demokrati og rettferdighet. Det gir oss alle fakta vi trenger for å forme meninger og fremme sannhet. Men pressefriheten er under angrep i alle verdenshjørner, sier Guterres i en videotale.

Talen ble spilt av under en seremoni i FNs generalforsamling i New York, hvor 30-årsjubileet for Verdens pressefrihetsdag blir markert. I år settes det søkelys på sammenhengen mellom pressefrihet og menneskerettigheter.

Hør hele talen her:

86 journalister drept i 2022

I 2022 ble 86 journalister ble drept, hovedsakelig utenfor krigssoner. Det er en økning på nesten 50 prosent fra året før, og tilsvarer ett drap hver fjerde dag. Flere hundre journalister ble angrepet eller fengslet.

Journalister blir dessuten i økende grad utsatt for angrep på internett. En rapport fra UNESCO viser at tre av fire kvinnelige journalister har vært utsatt for trakassering på nett.

— Sannheten trues

Audrey Azoulay, generaldirektør i UNESCO (FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon), mener behovet for journalister aldri har vært større, og viser til endringene digitale medier har ført med seg.

Selv om internett har åpnet for nye informasjonskanaler, har det også gitt grobunn for spredning av feilinformasjon og konspirasjonsteorier.

— Vi befinner oss ved et nytt veiskille, sier hun. — Vi ledes bort fra informerte offentlige debatter, og mot stadig mer polarisering.

Også Guterres advarer om at «sannheten trues», av «desinformasjon og hatytringer som prøver å viske ut grensene mellom fakta og fiksjon og mellom vitenskap og konspirasjon.»

Azoulay ber om mer handling for å sikre at informasjon kan forbli et offentlig gode, og bemerker at UNESCO støtter rundt 20 land i å utvikle utdanningspolitikk innen medie- og informasjonskompetanse i den digitale æra.

Lite pressefrihet i sju av ti land

Ifølge årets pressefrihetsindeks, World Press Freedom Index 2023, som evaluerer journalistikkens kår i 180 land og territorier, er pressefriheten «dårlig» i sju av ti land.

Norge troner øverst på indeksen for sjuende år på rad. Det vil si at norske medier ifølge Reportere uten grenser (RSF) nyter den beste pressefriheten i verden.

Irland er på andre plass (opp fire plasser fra i fjor), foran Danmark, Sverige og Finland. Nederland (6. plass) har steget 22 plasser, og gjenopprettet posisjonen de hadde i 2021, før kriminalreporter Peter R. de Vries ble myrdet.

Nederst på listen ligger Vietnam, Kina og Nord-Korea. I disse landene er pressefriheten svært innskrenket eller nærmest ikke-eksisterende.

Se hele listen her

Lær mer

Les mer om saken i UN News

Les hele rapporten fra Reportere uten grenser

Den internasjonale dagen for pressefrihet

Pressefrihetsindeksen