Over 400 «kjendiser» – ofte skuespillere, artister, atleter, journalister og kongelige – har blitt utnevnt FN Goodwill-ambassadører i årenes løp.

For mange er skuespilleren Angelina Jolie, som i mange år jobbet med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), kanskje den mest berømte.

FN-sambandet forklarer hva en Goodwill-ambassadør er, og hva de gjør.

I den 2. sesongen av NRKs hit-serie «Cammo» blir hovedrolleinnhaveren Cammo utnevnt som FNs Goodwill-ambassadør her i Norge. Men er det realistisk? FN-sambandet forklarer. Foto: NRK.

1. Hva er en Goodwill-ambassadør?

Ifølge FN er goodwill-ambassadører fremtredende personer, «nøye utvalgt fra kunstverden, litteraturverden, vitenskapsverden, underholdning-bransjen, idrettsverden eller andre områder av det offentlige liv, som har sagt seg villige til å bidra til å rette oppmerksomheten mot FNs arbeid verden over».

Med den høyeste utmerkelsen generalsekretæren kan gi en verdensborger, stiller disse fremtredende personlighetene sin tid, sitt talent og sin lidenskap til rådighet for å øke bevisstheten om FNs innsats for å forbedre livene til milliarder av mennesker over hele verden.

Noen jobber for å fremme visse temaer globalt, mens andre jobber bare på landnivå der de bor.

2. Hvor lenge har FN hatt Goodwill-ambassadører?

FN har i mange år hatt sine Goodwill-ambassadører. De første ble utnevnt av FNs barnefond (UNICEF) i 1954, og mange andre FN-organisasjoner fulgte etter. I 1997 lanserte FN-sjefen programmet sitt for «fredsbudbringere», som ikke er helt det samme som Goodwill-ambassadører, fordi disse jobber kun med oppdrag på vegne av FNs generalsekretær.

3. Hvordan utnevnes de?

Goodwill-ambassadører utnevnes av lederne for FNs fond, programmer og særorganisasjoner, som for eksempel UNICEF, Verdens matvareprogram (WFP) og UNHCR. Goodwill-ambassadørene blir deretter godkjent av generalsekretæren. Fredsbudbringere er utnevnt direkte av FN-sjefen.

4. Hvilke FN-fond og organisasjoner har Goodwill-ambassadører i dag?

Nesten alle FN-organisasjoner, fond og programmer har Goodwill-ambassadører. UNESCO, FNs miljøprogram (UNEP), FNs miljøprogram (UNEP), FNs utviklingsfond (UNDP), FNs aidsprogram (UNAIDS), FNs organisasjon for landbruk og ernæring (FAO), FNs befolkningsfond (UNFPA), FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), FNs barnefond (UNICEF), Verdens helseorganisasjon (WHO), Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), Verdens matvareprogram (WFP), UN WOMEN, FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), Det internasjonale fondet for jordbruksutvikling (IFAD) og FNs fond for kapitalutvikling (UNCDF) er noen av organisasjonene som jobber nært med Goodwill-ambassadører i dag.

5. Får de betalt?

Det heter Goodwill-ambassadører fordi disse kjendisene ikke får betalt for arbeidet sitt av FN. Men de bruker sin goodwill, eller velvilje, for å fremme organisasjonens navn og rykte, kundekrets og tilsvarende. De fleste jobber opp mot et konkret tema. Når de er ute på tjenestereiser for FN-organisasjonen osv. kan de få støtte til oppholdet, men ingen får lønn for å være en Goodwill-ambassadør.

6. Hvem kan bli en Goodwill-ambassadør?

Stort sett alle kan bli en Goodwill-ambassadør for FN, men man må være nokså berømt for å komme gjennom nåløyet. Man må kunne bevise et visst nivå av kunnskap på et spesielt tema, at man er engasjert, og at FNs «kundekrets» og målgrupper kan utvides ved å jobbe med deg. Som regel finner FN dem de vil ha, men noen ganger kan man også rekke opp hånden og ta kontakt med FN-organisasjoner for å stille sin tid og stemme til rådighet.

7. Har vi Goodwill-ambassadører her i Norge?

Nei, det har vi ikke. FNs Goodwill-programmer styres mest fra organisasjonens hovedkontor, eller et stort kontor, og det har vi ikke her i landet.

Men, når det er sagt, er flere nordmenn- og kvinner Goodwill-ambassadører. Visste du at HKH Kronprins Haakon i over 20 år har jobbet som Goodwill-ambassadør for FNs utviklingsfond (UNDP), og at HKH Kronprinsesse Mette-Marit lenge jobbet med FNs aidsprogram (UNAIDS)?

Lær mer

Om Goodwill-ambassadører på FNs sider