Av Iselin Danbolt
Publisert: 05. oktober 2023
Amy Pope, den nye sjefen for Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) tok over stillingen som FNs migrasjonssjef 1. oktober. Organisasjonens første kvinnelige leder understreket på sin første dag at migranter er «mennesker først», og ikke bør sees på som «et problem».
Denne forskjellen er mer kritisk i dag enn noensinne, ifølge IOMs generaldirektør, og hun bemerket at det er ti år siden et migrantforlis utenfor den italienske kysten krevde mer enn 368 menneskeliv. IOMs største frykt er at slike tragedier «har blitt normalisert», understreket Pope. Dette melder UN News.
Denne uken kunngjorde Frp at norske redningsbåter som plukker opp migranter i Middelhavet, bør miste flagget, ifølge Vårt Land. — Norge skal prioritere å hjelpe flyktningene fra Ukraina, andre må få hjelp i nærområdene. De må ikke legge ut på den farlige ferden over havet, sa partiets innvandringspolitiske talsmann Erlend Wiborg.
— Dette er mennesker først og fremst, før vi stempler dem som migranter eller asylsøkere eller noe annet, sa Amy Pope. Å verdsette deres menneskeliv, å anerkjenne deres verdighet er nøkkelen til alt vi sier og gjør – uansett hvilket medlemsland vi jobber med, la hun til.
— Årsdagen for Lampedusa-tragedien, som skjedde 3. oktober 2013, er et viktig øyeblikk for å erkjenne og huske at dette, til syvende og sist, ikke handler om et samfunnsproblem, dette handler om mennesker.
Tilbakevendende sårbarheter
Det er lite trolig at migrasjon vil avta med det første, ifølge Pope, gitt den enorme virkningen av klimasjokk, konflikt, forfølgelse og andre destabiliserende faktorer som mange opplever i skjøre samfunn rundt om i verden – fra Latin-Amerika til Europa, Asia og Afrika. I dag er rundt 280 millioner kvinner, menn og barn over hele verden migranter.
— Vi vet at titalls millioner mennesker allerede er på flukt i år som følge av klimaendringer. Samtidig lever hundrevis av millioner i ekstremt klimasårbare samfunn, sa hun.
Med en så dramatisk tilstand for så mange individer, insisterte IOM-sjefen at, med mindre rike land hjalp dem til å motstå tørke og andre klimasjokk, samtidig som de omfavnet mulighetene som migrasjon gir, er det svært sannsynlig at verden ville se flere «desperate mennesker» som flytter fra sine land og lokalsamfunn.
— Enten det er klimaendringer, konflikt, en manglende evne til å finne en jobb eller en fremtid hjemme, eller vold i nabolag eller lokalsamfunn, vil flere og flere mennesker gjøre de de kan for å finne et bedre liv et annet sted i verden, sa hun.
Forrige måned besluttet USAs president Joe Bidens om å la rundt 470 000 uregistrerte venezuelanere jobbe lovlig i landet. Hvorvidt dette kan oppmuntre til ytterlige migrasjon, mener IOM-sjefen at hvis det ikke finnes jobber, «ville folk ikke komme».
På tide å være seriøse
FNs migrasjonsorganisasjons mål er derfor å finne mer «regelmessige, realistiske veier for mennesker», sa Pope, før hun fremhevet funnene i en Verdensbankrapport som viser at migrasjon er en «mektig kraft» for fattigdomsbekjempelse.
I dag sliter ikke mindre enn 30 av verdens største økonomier med å fylle stillinger innen helsevesen, landbruk, konstruksjon, kunde- eller klientbetjening, osv. — For å være ærlig, selv om det har vært en enorm utvikling innen kunstig intelligens, beveger den seg ikke i takt med å hjelpe mangelen på arbeidskraft. Og mange, mange av disse jobbene vil ikke bli gjort bra nok av en maskin, la hun til.
Spansk modell
Pope viser til tiltak fra den spanske regjeringen som har omfavnet migrasjonsdrevne arbeidslivsløsninger. Økonomier som hadde sett en betydelig tilstrømning av migranter gjennom årene har ført til at «overveldende mange har det bedre som følge av migrasjon, enten det er fordi det gir næring til innovasjon, næring til arbeidskraft, drivstoff for renovering eller gjenoppliving av aldrende samfunn. — Migrasjon er i den største grad en fordel, understreket Pope.
IOM-sjefens første tjenestereise går til Addis Abeba for å møte representanter fra Den Afrikanske Union, etterfulgt av et besøk til Kenya, Somalia og Djibouti, siden over 80 prosent av verdens migrasjon finner sted på det afrikanske kontinentet. I tillegg til regjeringer legger hun opp til diskusjoner om migrasjonsløsninger med lokalsamfunn, sivilsamfunn og privat sektor.
— Du må ha den private sektoren rundt bordet, fordi den private sektoren sier: «Se, vi har jobbene, vi har bare ikke folk til å fylle dem. Hjelp oss med å komme gjennom dagens byråkrati-realiteter,» understreket hun.