Den siste uken (måneden/kvartalet/året/tiårene) har mange mennesker rundt om i verden holdt pusten på grunn av den grusomme situasjonen for palestinere i Gaza.

Sent forrige uke meldte Verdens matvareprogram (WFP) og andre FN-organisasjoner på bakken at brødbakingen var i full sving i sør og sentralt i Gaza og matleveringen hadde begynt igjen, etter nesten tre uutholdelige måneder. Ferskt brød er tilbake. Da pustet mange lettet ut.

Men, denne gladnyheten var ikke langvarig. Siden da har flere lastebiler blitt plyndret (som FN-topper advarte om tidligere) og mange forsyninger er enten på dørstokken (dvs. fortsatt på grenseovergangen) eller «bortevekk».

Etter nesten 80 dager med en total nødhjelpsstans – der maskiner i bakerier har samlet støv, gryter stått tomme på matserveringssteder og spindelvev har formet seg i varehus – står familier fortsatt i dag overfor ikke bare en høy risiko for å sulte i hjel, men også en daglig fare for sine liv, hjem og i praksis sin utryddelse.

En FN-rapport fra 12. mai viste akkurat dette: Hele befolkningen over hele Gazastripen står i fare for hungersnød og én av fem trues av sult. FN-organisasjoner understrekte at sult og underernæring har økt kraftig siden all nødhjelp ble blokkert 2. mars, noe som har reversert de klare humanitære fremskrittene som ble oppnådd under våpenhvilen tidligere i år.

De enorme lidelsene for palestinerne i Gaza vil ingen ende ta – med mindre Israel tar hastegrep, sier FN-sambandets leder, Catharina Bu. Selv om flere lastebiler har sluppet inn på stripen, er det bare én dråpe i havet.

Nå som nødhjelpen har begynt(ish) igjen, betyr dette at palestinerne på Gaza er ett skritt videre i kampen for sine liv og verdighet?

Har verden – og FN – klart å sikre at nødhjelpen når frem, og hva skjer nå? FN-sambandet gir deg tidslinjen.

Fredag 16. mai:

FN-sjefens assisterende talsperson Stephanie Tremblay melder at alle grenseoverganger til Gaza fortsatt er stengt for innførsel av varer – for den 75. dagen på rad.

— Til tross for disse enorme utfordringene fortsetter FN og våre partnere å mobilisere hjelp når situasjonen tillater det, sa hun. En positiv utvikling er at 18 kjøkken som tidligere var stengt, har kunnet åpne igjen, takket være at folk i lokalsamfunnet har delt sine gjenværende matlagre. Dermed er det i dag tilberedt 340 000 varme måltider, sammenlignet med under 250 000 i går.

FN og det internasjonale samfunnet fortsetter å oppfordre til at den totale blokaden av nødhjelp oppheves, slik at sårt tiltrengte forsyninger kan komme inn – i tillegg til beskyttelse av sivile og en umiddelbar gjeninnføring av våpenhvilen.

Lørdag 17. mai—søndag 18. mai

Kontoret til Israels statsminister kunngjør at de «vil gjenåpne for nødhjelp til Gaza for å unngå en sultkrise» - og levere litt barnemat – frem til et nytt program, støttet av USA og Israel, setter i gang arbeidet med å dele ut nødhjelp på Gazastripen. Gaza Humanitarian Foundation (GHF) skal ha planer om å drive en kontroversiell og strengt kontrollert nødhjelpsmekanisme til Gaza.

Israels kunngjøring kommer i kjølvannet av rapporter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) om at minst 57 barn har dødd som følge av underernæring, ifølge de lokale helsemyndighetene. WHO understreker at tallet sannsynligvis er underestimert og vil fortsette å øke – dersom blokaden av nødhjelp fortsetter.

Samtidig sier det israelske militæret at de har innledet «omfattende bakkeoperasjoner» i de nordlige og sørlige delene av enklaven.

Mandag 19. mai

Israel sier at de har tillatt at fem FN-lastebiler med nødhjelp, inkludert babymat, kommer inn på Gazastripen etter 11 uker med blokade.

FNs nødhjelpssjef Tom Fletcher understreker at FN-lastebilene fra Verdens matvareprogram (WFP) og Unicef, som Israel gikk med på å slippe inn, var langt fra tilstrekkelige, i forhold til hva det er akutt behov for.

FNs talsperson Stéphane Dujarric bekrefter at fire lastebiler med babymat ble satt av på den palestinske siden av grensen mandag, men disse varene har ikke nådd frem til barna.

Norge og 22 andre land kommer med tydelig melding til Israel og forlanger at landet umiddelbart tillater full gjenopptagelse av bistand.

Bare en full og umiddelbar gjenopptagelse av humanitær tilgang kan lette på den enorme lidelsen i Gaza. Den begrensede gjenopptagelsen av matvareassistanse som ble annonsert av Israel i går kommer sørgelig til kort, legger utenriksministerne til.

Tirsdag 20. mai

FNs nødhjelpssjef utløser en stor debatt da han sier i et intervju på BBC radio at 14 000 spedbarn i Gaza står i fare for å dø i løpet av 48 timer – hvis livsnødvendig hjelp ikke slipper inn. Israel slår kraftig tilbake mot påstandene og anklager Fletcher for «blodforakt» på grunn av uttalelsen.

Vi håper å få 100 lastebiler inn i Gaza i dag, understreker Fletcher, men vi blir hindret på hvert eneste punkt.

FNs kontor for koordinering av humanitær bistand (OCHA) bekrefter at FN sender flere varer – inkludert mel, medisiner og næringsmidler – inn i Gaza gjennom Kerem Shalom-overgangen.

Men, Israel lar FN dele ut hjelpen bare etter å ha lastet dem av på palestinsk side og omlastet dem separat etter at FN-teamene har fått tilgang til Gaza.

Bare fire av de fem planlagte lastebilleveransene lyktes, etter at ett team ikke klarer å frakte forsyninger til et FN-lager etter å ha ventet «flere timer» på israelsk «grønt lys».

Ifølge rapporter har lastebiler stått parkert og ventet ved grenseovergangen i nesten åtte timer, etter at de ikke hadde fått lov til å kjøre inn på det avgrensede området der israelske lastebiler vanligvis laster av lasten sin.

Ingen nødhjelp har blitt delt ut på Gazastripen enda.

FNs talsperson Stéphane Dujarric bekrefter at noen titalls lastebiler med mel, medisiner, næringsmidler og andre basisvarer kom inn på Gaza tirsdag.

Onsdag 21. mai

Israel sier at 93 lastebiler med nødhjelp har blitt overført til Gazastripen. Disse tas imot av FN-team inne på Gazastripen, og inneholder blant annet mel, babymat og medisinsk utstyr. Disse lastene blir hentet ved Kerem Shalom-overgangen onsdag kveld og fraktet til lagerbygninger for distribusjon.

Senere hevder Israelske myndigheter at de har tillatt ytterligere 100 lastebillaster gjennom Kerem Shalom på onsdag. FN understreker at dette «på langt nær er nok til å dekke de enorme behovene i Gaza». Før krigen kom det i gjennomsnitt 500 lastebiler inn i området hver dag.

Torsdag 22. mai

På torsdag 22. mai melder Verdens matvareprogram (WFP) og andre FN-organisasjoner på bakken at brødbakingen er i full sving i sør og sentralt i Gaza og at matleveringen har begynt igjen, etter nesten tre uutholdelige måneder.

FN sender rundt 90 lastebillass med varer fra Kerem Shalom-overgangen til Gaza, og 50 av disse har med seg hvetemel. Dette er avgjørende for at bakeriene i det sentrale Gaza kan gjenoppta driften, mens en håndfull andre bakerier i sør også har startet opp igjen.

Senere på torsdag melder WFP at 15 lastebiler ble plyndret sent på kvelden i det sørlige Gaza, mens de var på vei til WFP-støttede bakerier. Tom Fletcher advarte at dette var sannsynlig med så få forsyninger og så akutt nød, på tirsdag 20. mai.

— Sult, desperasjon og engstelse for om det kommer mer matvarehjelp, bidrar til økende usikkerhet, sier WFP i en uttalelse. Vi trenger støtte fra israelske myndigheter for å få langt større mengder matvareassistanse inn i Gaza raskere, mer konsekvent og transportert langs tryggere ruter, slik det ble gjort under våpenhvilen.

WFP understreker at det ikke er trygt å operere under et distribusjonssystem som begrenser antallet bakerier og steder der Gazas befolkning kan få tilgang til mat.

Fredag 23. mai

FN-sjefen slår tilbake.

— Palestinerne i Gaza gjennomgår det som kanskje er den grimmeste fasen i denne grusomme konflikten, sier han i en uttalelse.

Han forteller reportere at etter nesten 80 dager med en nødhjelpsblokade, er bare en «teskje» med varer endelig på vei inn i enklaven, og at selv om nesten 400 lastebiler har fått tillatelse til å kjøre inn i Gaza gjennom Kerem Shalom-grenseovergangen de siste dagene, kunne forsyninger fra bare 115 lastebiler har kunnet hentes. Ingen har nådd frem til nord i Gaza.

Guterres avviser Israels (og USAs) planer om å sikre nødhjelp fremover med hjelp av Gaza Humanitarian Foundation (GHF), og understreker at FN og partnerne har «en detaljert, prinsipiell og operasjonelt velfundert 5-trinnsplan» -- støttet av FNs medlemsland. Denne går ut på å:

  • Sikre levering av hjelp til Gaza
  • Kontrollere og skanne hjelpen ved grenseovergangene
  • Frakte nødhjelpen fra grenseovergangene til humanitære fasiliteter
  • Klargjøre nødhjelpen for videre utlevering
  • Og frakte nødhjelpen til mennesker i nød
Vi har personalet, distribusjonsnettverkene, systemene og forbindelsene i lokalsamfunnene på plass for å handle, understreket han. Forsyningene – 160 000 paller, nok til å fylle nesten 9 000 lastebiler – venter.

FNs assisterende talsperson Farhan Haq forklarer hva som ser ut som en «krunglete prosess» for å sikre at nødhjelpen når frem.

— Først leverer vi manifester til COGAT-myndighetene fra israelsk side om alle tingene som skal inn. De ser på manifestet, og så tar vi inn de ulike lastebilene. De går gjennom dem i henhold til manifestet. Lastebilene blir gjennomsøkt. Når de har passert den israelske siden, blir de lastet av. De lastes på et sett med lastebiler som bare kjører dem et kort stykke over til den palestinske siden. Så går de til den palestinske plattformen, hvor de igjen blir losset og lastet på lastebiler for videre distribusjon.

Den palestinske Røde Halvmåne-foreningen sier at de fleste lastebilene med nødhjelp fortsatt befinner seg ved Kerem Shalom-grensen.

Lørdag 24. mai—søndag 25. mai

Jake Wood, lederen for Gaza Humanitarian Foundation (GHF), trekker seg seg etter flere uker med kontroverser på søndag kveld. Han viser til bekymringer om upartiskhet og en oppfordring til Israel om å tillate mer hjelp inn i den blokkerte enklaven.

Mandag 26. mai

Gaza Humanitarian Foundation (GHF), som er en ikke-statlig organisasjon registrert i Sveits og støttet av Israel og USA kunngjør at de er klare til å begynne å levere nødhjelp Gaza, selv om Wood har gått av.

Ifølge GHF starter leveransene i dag (på mandag), med planer om å trappe opp raskt for å kunne gi mat til «hele befolkningen i ukene fremover», og understreker at «lastebilene er lastet og klare til å dra».

GHFs plan for levering av bistand er godkjent av Israel og USA, og begge landene sier at den er utformet for å hindre Hamas i å «stjele» bistand.

GHF skal begynne å drive fire distribusjonssteder, som alle ligger i det sørlige og sentrale Gaza – har blitt utsatt for kraftig kritikk fra mange hold, og FN og andre organisasjoner nekter å samarbeide med den nye gruppen. Dette melder Al Jazeera.

Grunnen til at FN og andre organisasjoner sier «nei, takk» til denne nye nødhjelpsordningen er på grunn av betingelsene som bryter med grunnleggende humanitære prinsipper. Dette innebærer blant annet at mennesker må samles på sentraliserte punkter, sør for Netzarim-korridoren, som er under israelsk militær kontroll, og involverer bruk av private amerikanske leverandører. FN advarer om at dette vil sette folk i fare og undergrave annen, livsviktig hjelpeinnsats.

Tom Fletcher sier at dette opplegge vil tvinge frem ytterligere fordrivelse, begrense hjelpen til bare én del av Gaza og gjøre «sult til et forhandlingskort».

Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, er enig i FNs vurdering og understreker til BBC at GHF er «militarisert, privatisert, politisert og «ikke i samsvar med nøytralitet».

— Menneskene bak GHF er militære – de er tidligere CIA-folk og tidligere militære ... La oss gå tilbake til det systemet som fungerte, sier han.

Samtidig sier Israel sier at over 200 angrep er utført i Gaza i løpet av 48 timer. Hæren hevdet at målene var «terrorister, våpendepoter, snikskytter- og panservernstillinger, tunnelsjakter og annen terrorinfrastruktur».

Igjen, de som må lide igjen denne uken (og høyst sannsynligvis mye lengre) – i sult, og under angrep – er de mest sårbare: sivile. Kappløpet med tiden for å forhindre omfattende hungersnød er fortsatt ikke vunnet.