Av Marcela Frugård
Publisert: 26. august 2022
«Black Sea Grain Initiative» – kornavtalen signert av Russland, Ukraina, Tyrkia og FN – skal gi titalls millioner mennesker tilgang til mat. Avtalen har gjort det mulig å gjenoppta korneksporten fra Ukraina.
I et møte med Sikkerhetsrådet onsdag denne uken, forteller FN-sjefen at initiativet så langt har vært en suksess:
— Over 720 000 tonn korn og andre matvarer er nå på vei ut av ukrainske havner. For bare noen uker siden, ville dette vært umulig å se for seg. Initiativet er en mektig demonstrasjon av hva som kan oppnås – selv i de mest ødeleggende sammenhenger – når vi setter mennesker først, sier Guterres.
FN-planen, som også baner vei for at russisk mat og gjødsel kan nå globale markeder, vil bidra til å stabilisere de stigende matprisene verden over og avverge den truende hungersnøden.
Advarte om global matkrise
Ukraina er normalt en av verdens største korneksportører, men etter at Russland invaderte landet i februar, har det av sikkerhetsmessige grunner vært umulig å frakte kornet ut via Svartehavet. Eksporten stanset en periode helt opp – og prisene økte kraftig. Dette har ført til at flere titalls millioner mennesker i fattige land står i fare for å sulte.
I mai i år, oppfordret FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP) sterkt til en gjenåpning av havnene i Odesa-regionen, slik at korneksporten kunne gjenopptas.
— Tiden renner ut, og kostnadene ved å være passive vil bli høyere enn noen kan forestille seg. Jeg oppfordrer alle involverte parter til å la denne maten komme ut av Ukraina, til der den er sårt tiltrengt, slik at vi kan avverge den truende hungersnøden, sa WFPs administrerende direktør David Beasley.
Også FNs generalsekretær har advart om den globale matkrisen:
— Vi står overfor en unik global sultkrise, sa han på en konferanse i juni i år. — Krigen i Ukraina har forsterket problemer som har bygget seg opp gjennom flere år; klimaendringer, COVID-19-pandemien. Med mindre vi handler nå, kan en allerede farlig situasjon utarte til en katastrofe.
Tyrkia og FN som meglere
Etter flere måneder med diplomatisk arbeid fra flere parter, inngikk Russland og Ukraina 22. juli separate, men likelydende avtaler med Tyrkia og FN om utskiping av korn fra ukrainske havner. Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan og FN har fungert som meglere mellom Russland og Ukraina i forhandlingene.
Da avtalene ble signert, ble også The Joint Coordination Centre (JCC) etablert. JCC består av seniorrepresentanter fra Russland, Tyrkia, Ukraina og FN, og har ansvar for å sikre at alle prosedyrer blir overholdt. De overvåker og koordinerer fartøyenes bevegelser, inspiserer inngående og utgående fartøy, og sikrer at last og mannskap er autorisert. Tyrkia er vertsland for kommisjonen, og FN fungerer som sekretariat.
Også OCHA (FNs kontor for koordinering av humanitær innsats), UNIC (FNs informasjonssenter) og WFP (Verdens matvareprogram) er involvert i prosjektet.
— En seier for diplomatiet
Det første skipet fra FNs matvareprogram forlot den ukrainske havnebyen Odesa i midten av august, og skal frakte 23 000 tonn hvetekorn til Afrikas horn – der to år med pandemi, krig i Ukraina og langvarig tørke har ført til en akutt humanitær krise.
— Dette øyeblikket markerer en seier for diplomatiet, og for multilateralisme, mennesker fanget i en levekostnadskrise og hardtarbeidende bønder i Ukraina, sa FNs generalsekretær på en pressekonferanse i Lviv, Ukraina forrige uke.