Av Iselin Danbolt
Publisert: 04. oktober 2022
Hva er kolera?
Kolera er en bakteriesykdom som kan føre til kraftig diaré. Sykdommen smitter oftest via forurenset vann. Kolera kan på kort tid medføre store epidemier i områder med dårlige sanitære forhold, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).
I dag finner man mange tilfeller av kolera i ca. 80 land rundt om i verden. Kolera er mest vanlig der man har dårlige hygieniske forhold og i konfliktsituasjoner, som gir forurenset drikkevann. Hvert år dør 100 000 til 120 000 jenter, gutter, og vokse av kolera, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).
FNs mørke kolerahistorie i Haiti
I etterkant av det katastrofale jordskjelvet i Haiti i 2010 brøt det ut en større kolerapandemi i landet, hvor tusenvis av barn, kvinner og menn mistet livet.
Det store utbruddet av den vannbårne sykdommen som startet i 2010 er antatt å ha blitt importert av FNs fredsbevarende styrker.
FN prøvde febrilsk og konsekvent å bli frafalt ansvaret for å være de som spredde sykdommen som drepte tusenvis.
Det tok hele seks år før, i 2016, at FN innrømmet at deres styrker var direkte ansvarlige for utbruddet. Dette var også konklusjonen av en rapport om saken. — Overvekten av bevis fører til konklusjonen at personell tilknyttet [FNs fredsbevarende] anlegg var den mest sannsynlige kilden, understreket rapporten.
FN-sjefen på den tiden, Ban ki-moon, måtte legge seg flat og innrømme at den ødeleggende sykdommen ble brakt til landet av FNs egne fredsbevarere, da de ble overført fra Nepal for å hjelpe til med nødredningsarbeidet i kjølvannet av 2010 jordskjelvet.
— FNs håndtering av epidemien etterlater en skavank på omdømmet til FNs fredsbevarende styrker og organisasjon over hele verden. Av hensyn til det haitiske folket, men også for FNs skyld, har vi et moralsk ansvar for å handle og et kollektivt ansvar for å levere, innrømmet Ban ki-Moon.
Siden den tid har kolera etablert seg både i Haiti og i nabolandet, Den dominikanske republikk, siden.
Under markeringen av tiårsjubileet for to år siden sa Guterres at FN beklaget dypt — det tapte av liv og lidelser forårsaket.
Ett nytt tilfelle
Søndag 2. oktober ble koleratilfellet identifisert av Haitis koleraovervåkingsmekanisme, støttet av FN, og bekreftet av folkehelselaboratoriet i hovedstaden Port-au-Prince. Andre mistenkte tilfeller er nå under etterforskning.
FN overvåker situasjonen og samarbeider med myndighetene om å sette sammen nødresponsen. Denne responsen vil ikke bare fokusere på å begrense koleraspredningen. Den vil også sette søkelys på å spre informasjon om hvordan familier kan iverksette umiddelbare livreddende tiltak i lokalsamfunn.
Ytterligere støtte vil bestå av utvidet overvåking, økt vann- og sanitærtilbud, åpning av behandlingssentre for kolera og styrking av saksbehandlingen.
Spesialiserte beredskapsteam er klare til å bli utplassert for å støtte berørte lokalsamfunn.
Stoppe spredningen og ta vare på gevinster
I det nåværende miljøet med usikkerhet og lovløshet rundt hovedstaden, er det avgjørende at disse teamene blir garantert trygg tilgang til områder der tilfeller er bekreftet eller mistenkt, for å bidra til å redusere risikoen for et stort eller forstyrrende utbrudd, sier FNs landteam.
FNs generalsekretær António Guterres sa i sin uttalelse utstedt gjennom hans talsperson at det måtte være — umiddelbar og uhindret tilgang på bakken for å lette levering av drivstoff til humanitære formål.
Drivstoffleveranser har vært blokkert i havnen siden midten av september, som har forstyrret ikke bare hverdagen til det haitiske folket, men også evnen og kapasiteten til FN og det internasjonale samfunnet til å svare på en sammensatt krise."
Han anket til alle om å jobbe sammen, for å sikre at — gevinstene som er oppnådd de siste 12 årene i kampen mot kolera, ikke eroderes.
Vær på vakt!
— FN oppfordrer alle haitiske borgere til å være årvåkne og ta proaktive tiltak for å forhindre spredning av saker i samfunnet, konkluderte uttalelsen.
Tiltak FN anbefaler alle haitiere å ta i bruk for å beskytte seg mot sykdommen inkluderer koking av vann til drikking og matlaging, regelmessig handvask med såpe og trygt/behandlet vann (kokt eller klorert) og beskyttelse av mat mot skadedyr (gnagere og insekter).
Alle som viser symptomer på akutt vannaktig diaré, sa FNs landteam, og oppkast, bør umiddelbart søke legehjelp og prøve å holde seg hydrert med orale rehydreringsløsninger som kan lages hjemme ved å kombinere en liter rent vann, seks teskjeer med sukker og ½ teskje salt.
Spedbarn bør få minimum en halv liter orale rehydreringsløsninger per dag, mens barn bør få én liter. Voksne bør få i seg tre liter hver dag.
FN er forpliktet til å stå side om side med det haitiske folket og haitiske myndigheter når de forsøker å begrense dette utbruddet, konkluderte uttalelsen.