Den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner markeres hvert år den 25. november.

Kjønnsbasert vold er ett av de mest utbredte og systematiske menneskerettighetsbruddene i hele verden, og et globalt folkehelseproblem – med negative multiplikatoreffekter på tvers av økonomier, politikk og samfunn.

Flere kvinner og jenter ble drept i løpet av 2022 enn de siste to tiårene, selv om det totale antallet drap er på vei ned. Hele 89 000 kvinner og jenter ble drept med vilje (eller utsatt for forsettlig drap) i fjor over hele verden, ifølge en fersk rapport laget av FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) og UN Women. Denne rapporten viser at mer enn 133 kvinner eller jenter ble drept hver dag av noen i sitt eget hjem.

Globale tilbakeslag mot likestilling truer tiår med fremgang, mens kvinners rettigheter står overfor mer risiko enn noen gang, også på nettet.

Ifølge Amnesty, hetses kvinner i Norge vekk fra å delta i samfunnsdebatten. Menn opplever like mye digital hets som kvinner, men menn hetses basert på deres meninger og argumenter. Hetsen kvinner får er i mye større grad personlig, truende, og seksualisert.

I Europa og Amerika har det i løpet av det siste tiåret oppstått et mønster av tilbakegang i staters forpliktelser til likestilt kjønnspolitikk. Dette truer kvinners rettigheter, og gjør det vanskeligere å sette inn tiltak som skal beskytte kvinner fra vold.

Nylig oppfordret FNs nestleder, Amina Mohammed, til å øke investeringene for å få slutt på vold mot kvinner og jenter, ifølge UN News.

— Investering i voldsforebygging er å investere i vår kollektive velvære. Det betyr å skape forhold der kvinner og jenter kan trives, uten belastningen av frykt for vold.

Amina Mohammed, FNs nestleder

Kjønnsbasert vold i søkelyset

Begrepet brukes om å utsette noen for skadelige handlinger, hvor handlingene er motivert av personens kjønn. I stor grad handler kjønnsbasert vold om vold mot kvinner, heller enn mot menn, selv om vold mot menn også forekommer i dag.

Kjønnsbasert vold kan være fysisk, psykisk, eller seksuell. Voldtekt og partnervold er noen eksempler, men det kan også være å hindre jenter i å ta utdanning, eller å nekte kvinner kontroll over sin egen inntekt.

Vold mot kvinner har mange årsaker, men den mest grunnleggende årsaken er sosiale ulikheter. På tross av at likestilling gjør framskritt i store deler av verden, er det fortsatt ujevnheter i maktforholdet mellom kvinner og menn. At kvinner er overrepresentert i statistikk over kjønnsbasert vold tydeliggjør dette. Å bekjempe kjønnsbasert vold er derfor et viktig steg i kampen for likestilling.

Vold mot kvinner og jenter i Norge

Man slipper ikke unna vold mot jenter og kvinner i noen land. Dette er også tilfelle i Norge. I landet regnes vold i nære relasjoner som ett av de største folkehelseproblemene. Til enhver tid bor det omtrent 2 000 mennesker på krisesentre i Norge. En stor andel av disse menneskene er kvinner som har måttet flytte fra en voldelig partner.

Ni prosent av norske kvinner svarte i en undersøkelse utført av NKVTS i 2013 at de har blitt utsatt for voldtekt i løpet av livet. I en ny rapport fra 2023, også av NKVTS, hadde tallet økt til 23 prosent. I tillegg er det trolig store mørketall. Mange av disse kvinnene oppsøker aldri hjelp, og enda flere velger å ikke anmelde voldtekten.

FNs kvinnekomité har kritisert og pekt på svakheter ved norske myndigheters håndtering av kjønnsbasert vold. Blant annet har de framhevet at saksbehandlingen i saker om vold i hjemmet tar for lang tid. De er også kritiske til at Norge ikke har en såkalt «samtykkelov», altså en voldtekts-paragraf som baserer seg på manglende samtykke, heller enn vold eller trusler fra gjerningspersonen.

Kvinner og jenter mer utsatte i konflikt

I krig og konflikt blir kvinner ofte utsatt for bevisst og målrettet vold. De blir en del av en krigsstrategi – dette på tross av at kvinner i all hovedsak deltar i krig som sivile. Spesielt skaper konflikter en økning i seksualisert kjønnsbasert vold.

Siden invasjonen i Ukraina startet, har det flere ganger blitt rapportert om at russiske soldater systematisk bruker voldtekt av sivile kvinner som et våpen. Det har også blitt rapportert om tortur, og at familien til offeret tvinges til å være vitne til overgrepene. Å få oppreisning for overgrep som har blitt begått under en væpnet konflikt kan være nærmest umulig.

Det å bli tvunget på flukt øker også kvinners risiko for å bli offer for menneskehandel eller tvungen prostitusjon.

FNs sikkerhetsråd har flere ganger vedtatt resolusjoner som skal ivareta kvinner i konflikt-situasjoner. I resolusjon 1325, som handler om kvinner, fred og sikkerhet, skriver Sikkerhetsrådet følgende om bruk av kjønnsbasert vold i konflikter:

— Alle involverte parter i væpnet konflikt iverksetter særlige tiltak for å beskytte kvinner og jenter mot kjønnsbasert vold, især voldtekt og andre seksuelle overgrep, og alle andre former for vold i væpnede konfliktsituasjoner(..)

Sikkerhetsrådets resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet

Bli med på 16-dagerskampanjen

25. november markerer starten av den 16 dager-lange internasjonale kampanjen mot vold mot kvinner, som markeres hvert år fram den 10. desember, som i år er jubileet for Verdenserklæringen om menneskerettigheter Fargen for kampanjen er oransje, en signalfarge som skal symbolisere en lysere framtid, fri for vold. Dagen for avskaffelse av vold mot kvinner har derfor blitt døpt «Orange Day», og markeres ved at folk kler seg i oransje.

Kampanjens mål er å forebygge og eliminere vold mot kvinner. Kjønnsbasert vold er et utbredt problem, men på grunn av at temaet ofte er knyttet til mye tabu og frykt, inneholder statistikken store mørketall. Mange som blir utsatt for slike ting oppsøker aldri hjelp. Derfor er det ekstra viktig å bruke kampanjen til å skape oppmerksomhet og spre informasjon om kjønnsbasert vold.

De neste 16 dagene vil FN-sambandet også delta i markeringen av denne kampanjen. På fn.no vil vi publisere flere artikler om kampanjen, og om dette viktige temaet, og om organisasjoner som jobber for en likestilt verden fri fra vold.

Følg også med på våre sosiale mediekontoer for å markere med oss, og post gjerne et bilde av deg selv i noe oransje med #OrangeTheWorld, du også!

Lær mer

Internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner

Orange the World Campaign

UNITE to End Violence against Women Campaign

Hva er kjønnsbasert vold?

Om 16 Days - 16 dag

Vold mot kvinner

Temaside om kvinner og likestilling