Informasjonsspredning er essensielt for å nå ut til borgere med viktige nyhetsoppdateringer. I noen deler av verden er tilgangen på informasjon nærmest ubegrenset og kun et tasteklikk unna. I andre deler av verden er dette en fjern realitet – der mangel på internett, og i noen tilfeller lese- og skriveferdigheter, setter en bremser for informasjonsspredningen. I disse områdene brukes radio som verktøy for å holde innbyggerne oppdaterte.

Når raskt ut til lytterne

Radioproduksjon er billig og effektivt, og når raskt ut til lytterne. Det er et godt alternativ til internett, og ikke minst et enormt viktig verktøy for å informere om nyheter, samfunnsforhold, kulturutvekslinger og værmeldinger, der forholdene ikke ligger til rette for rask informasjonsflyt. I tillegg kan radioen være livsviktig i forbindelse med nødkommunikasjon og katastrofehjelp.

Radio og fredsbygging

På årets radiodag setter FN søkelyset på radioen som bærebjelke for konfliktforebygging og fredsbygging.

Radio brukes ofte til å oppdatere borgere om utviklingen i spente situasjoner og konflikter. I de områdene der tilgang til alternativ informasjon er begrenset, vil radioen, som den eneste kilden, dermed forme samfunnsopinionen. På denne måten har radiostasjoner muligheten til å enten øke spenninger i en konflikt eller opprettholde vilkår for fred.

Budskapet radiokanalene sprer kan bidra til å påvirke nasjonale og internasjonale beslutningsprosesser. Følgelig kan uavhengige radiokanaler i slike spente situasjoner fungere som en alternativ metode for konfliktforebygging. Å øke radioens journalistiske standarder og kapasitet kan derfor ses på som en investering i fred.

I tillegg er radio et middel for demokrati og ytringsfrihet. Radio legger til rette for en plattform der man kan delta i samfunnsdebatten, uavhengig av sosial status og utdanningsnivå. Å kunne engasjere og ytre seg offentlig og uten konsekvenser, er selve kjernen i ytringsfrihet, og på denne måten kan radio også virke demokratifremmende.

Lær mer

Verdens radiodag (fn.no)

FNs side om radiodagen

UNESCOs side om radiodagen

UNESCO: «The Impact of UN Peacekeeping Radio Stations»