Av Iselin L. Danbolt
Publisert: 04. september 2024
I sin nylig utgitte «World Employment and Social Outlook: September 2024 Update»-rapport, finner Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) at ulikheten øker i takt med at arbeidsinntektsandelen står stille, og at en stor andel av ungdom fortsatt står utenfor arbeid, utdanning eller opplæring.
Rapporten viser at det går tregt med å nå de viktigste bærekraftsmålene selv om2030-fristen nærmer seg. Dette melder ILO i en pressemelding.
Rapportens hovedfunn
- Stagnasjon i arbeidsinntektsandelen: Ifølge ILO falt arbeidsinntektsandelen med 0,6 prosentpoeng fra 2019 til 2022 og har siden vært stabil, noe som forsterker en langvarig negativ trend. Hadde andelen holdt seg på 2004-nivået, ville arbeidsinntektene vært 2,4 billioner dollar høyere i 2024.
- Pandemien og økt ulikhet: Covid-19-pandemien forårsaket nesten 40 prosent av minskningen i arbeidsinntektsandelen. Samtidig holder kapitalinntekt seg blant de rikeste, noe som undergraver fremgangen mot bærekraftsmål 10 om å redusere ulikhet.
- Teknologisk utvikling og risiko for større ulikhet: Automatisering og kunstig intelligens har økt produktiviteten, men arbeidere har i liten grad fått ta del i gevinstene. Uten omfattende politiske tiltak kan teknologiske fremskritt forverre ulikheten ytterligere.
- Altfor mange ungdom er hverken i jobb, utdanning eller opplæring: En stor andel av ungdom står fortsatt uten arbeid, utdanning eller opplæring. I 2024 var denne andelen 20,4 prosent, og det forventes at denne andelen vil holde seg stabil de neste to årene. Unge kvinner er særlig utsatt: 28,2 prosent er utenfor arbeidsmarkedet, noe som truer fremgangen mot bærekraftsmål 8 om anstendig arbeid og økonomisk vekst.
Inntekten står stille
Denne studien viser at den globale arbeidsinntektsandelen, som representerer den delen av den totale inntekten som opptjenes av arbeidstakere, falt med 0,6 prosentpoeng fra 2019 til 2022 og har siden ligget flatt – noe som forsterker en langvarig nedadgående trend. Hvis andelen hadde holdt seg på samme nivå som i 2004, ville arbeidsinntekten ha økt med 2,4 billioner dollar bare i 2024.
Studien fremhever covid-19-pandemien som en viktig drivkraft bak denne nedgangen, og nesten 40 prosent av reduksjonen i arbeidsinntektsandelen fant sted i pandemiårene 2020-2022. Krisen forverret eksisterende ulikheter, særlig ettersom kapitalinntektene fortsetter å konsentrere seg blant de rikeste, noe som undergraver fremgangen mot bærekraftsmål 10, som har som mål å redusere ulikhetene innad i og mellom land.
Ja, takk til teknologi, men med forbehold
Teknologiske fremskritt, inkludert automatisering, har spilt en rolle i denne trenden. Selv om disse innovasjonene har økt produktiviteten og produksjonen, tyder mye på at arbeidstakerne ikke har fått utdelt sin rettferdige del av gevinsten. Rapporten advarer om at den siste utviklingen innen kunstig intelligens kan forsterke ulikhetene og sette oppnåelsen av bærekraftsmålene i fare dersom det ikke føres en omfattende politikk for å sikre at fordelene ved teknologiske fremskritt deles bredt.
— Land må iverksette tiltak for å motvirke risikoen for en synkende andel av arbeidsinntektene, sier Celeste Drake, ILOs visegeneraldirektør. Vi trenger en politikk som fremmer en rettferdig fordeling av økonomiske goder, inkludert organisasjonsfrihet, kollektive forhandlinger og effektiv arbeidsadministrasjon, for å oppnå inkluderende vekst og bygge en vei til bærekraftig utvikling for alle», legger hun til.
Spesielt prekært for ungdom, særlig unge kvinner
Studien bygger på ILOs nylig publiserte «Global Employment Trends for Youth (GET Youth)», og peker også på den store andelen unge som står utenfor arbeid, utdanning eller opplæring som et vedvarende problem.
Som denne rapporten viste, har den globale andelen unge som ikke er i arbeid, utdanning eller opplæring (eller not in employment, education or training, NEET, på engelsk), bare gått svakt ned fra 21,3 prosent i 2015 til 20,4 prosent i 2024, og den forventes å holde seg stabil de neste to årene. Andelen unge kvinner som ikke er i arbeid eller utdanning – 28,2 prosent i 2024 – er mer enn dobbelt så høy som for unge menn, noe som setter bærekraftsmål 8 om anstendig arbeid og økonomisk vekst i fare.
Lær mer
Les rapporten World Employment and Social Outlook: September 2024 Update
Les rapporten Global Employment Trends for Youth 2024