Den globale økonomien mister fart, noe som gjør det vanskeligere for arbeidsmarkedene å komme seg etter pandemien. Dette viser den ferske rapporten «World Employment and Social Outlook: Trends 2025» fra Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

I 2024 vokste global sysselsetting i takt med arbeidsstyrken, noe som holdt arbeidsledighetsraten stabil på 5 prosent. Likevel viste arbeidsledighet for unge liten forbedring og forble høy på 12,6 prosent. Rapporten viser også at uformelt arbeid og fattigdom knyttet til arbeid har gått tilbake til nivåene fra før pandemien, mens lavinntektsland står overfor store utfordringer med å skape anstendige jobber.

Flere utfordringer bremser bedringen

Rapporten peker på geopolitiske spenninger, økte kostnader knyttet til klimaendringer og uløste gjeldsspørsmål som nøkkelutfordringer for arbeidsmarkedene. Den globale økonomiske veksten var på 3,2 prosent i 2024, en nedgang fra 3,3 prosent i 2023 og 3,6 prosent i 2022. En lignende vekst forventes i 2025, men på lengre sikt forutser rapporten en gradvis nedgang.

Til tross for at inflasjonen har avtatt noe, er den fortsatt høy, noe som reduserer verdien av lønningene. Reallønninger har bare økt i noen få avanserte økonomier, mens mange land fortsatt kjemper med å hente seg inn etter pandemien og den økte inflasjonen.

Færre unge i arbeidslivet

Andelen som deltar i arbeidslivet har gått ned i lavinntektsland, samtidig som den har økt i høyinntektsland, spesielt blant eldre arbeidstakere og kvinner. Kjønnsforskjeller er imidlertid fortsatt store, med betydelig færre kvinner i arbeidsstyrken. Blant unge menn har arbeidslivsdeltakelsen falt kraftig, og mange er verken i utdanning, arbeid eller opplæring («not in education, employment or training» på engelsk, eller NEET). Dette gjelder spesielt i lavinntektsland, der NEET-andelen blant unge menn har økt med nesten 4 prosentpoeng over gjennomsnittet før pandemien.

I 2024 steg antallet unge menn i NEET-kategorien til 15,8 millioner (20,4 prosent), mens tallet for unge kvinner var 28,2 millioner (37,0 prosent). Globalt var 85,8 millioner unge menn og 173,3 millioner unge kvinner i NEET-kategorien, en økning på henholdsvis 1 million og 1,8 millioner fra året før.

402 millioner mennesker står uten arbeid

Det globale jobbgapet – antall mennesker som ønsker å jobbe, men som ikke har en jobb – nådde 402 millioner i 2024. Dette inkluderer 186 millioner arbeidsledige, 137 millioner som midlertidig ikke er tilgjengelige for arbeid, og 79 millioner som har gitt opp å søke etter jobb. Selv om gapet har blitt gradvis mindre siden pandemien, forventes det å stabilisere seg i de neste to årene.

Muligheter i grønne og digitale sektorer

Rapporten identifiserer vekstpotensial i grønn energi og digitale teknologier. Jobber innen fornybar energi har vokst til 16,2 millioner globalt, drevet av investeringer i solenergi og hydrogenkraft. Disse jobbene er imidlertid ujevnt fordelt, med nesten halvparten lokalisert i Øst-Asia.

Digitale teknologier byr også på muligheter, men mange land mangler infrastruktur og kompetanse for å dra full nytte av disse fremskrittene, ifølge rapporten.

Innovative løsninger trengs

ILOs generaldirektør Gilbert F. Houngbo understreker behovet for umiddelbar handling.

— Anstendig arbeid og produktiv sysselsetting er avgjørende for å oppnå sosial rettferdighet og bærekraftige utviklingsmål, understreker Houngbo. For å unngå å forverre allerede spente sosiale forhold, økende klimautfordringer og økende gjeld, må vi handle nå for å løse utfordringene i arbeidsmarkedet og skape en rettferdig og bærekraftig fremtid, legger han til.

Rapporten foreslår flere tiltak for å håndtere utfordringene:

  • Øk produktiviteten: Investere i kompetanseheving, utdanning og infrastruktur for å støtte økonomisk vekst og jobbskaping.
  • Utvid sosial beskyttelse: Sikre bedre tilgang til trygdeordninger og sosial sikkerhet og trygge arbeidsforhold for å redusere ulikhet.
  • Effektiv bruk av private midler: Lavinntektsland kan utnytte pengeoverføringer fra diasporaen for å støtte lokal utvikling.

Rapporten peker på behovet for en omfattende tilnærming for å styrke arbeidsmarkedene globalt.

Lær mer

Les World Employment and Social Outlook: Trends 2025 rapporten

Utforsk rapportens data

Lær mer om ILOs arbeid og arbeidslivsspørsmål