Av Iselin L. Danbolt
Publisert: 28. november 2024
Verden har klart å ta tak i ulikheter i lønnsfordelingen siden år 2000. Men man ser forsatt store forskjeller.
Den gode nyheten er at lønnsulikheten har gått ned med en gjennomsnittlig årlig rate på mellom 0,5 og 1,7 prosent i mange land de siste to tiårene, ifølge ILOs flaggskipsrapport «Global Wage Report 2024-25».
Lavinntektsland har opplevd de mest markante reduksjonene i lønnsulikhet, med en årlig nedgang på mellom 3,2 og 9,6 prosent.
Men den ikke like gode nyheten er at reduksjonen har vært mer beskjeden i høyinntektsland, med en årlig nedgang på mellom 0,3 og 0,7 prosent. Dette melder ILO i en pressemelding.
— Dette er en lovende utvikling, men vi ser at ulikheten minker saktere i rikere land, sier ILOs generaldirektør Gilbert F. Houngbo.
Reallønnsvekst gir håp, men ulikheter vedvarer
Rapporten viser også en bedring i global reallønnsvekst. Etter et fall på -0,9 prosent i 2022, steg reallønn globalt med 1,8 prosent i 2023, med prognoser på 2,7 prosent for 2024 – den høyeste veksten på over 15 år.
Til tross for denne oppgangen er det store regionale forskjeller. I fremvoksende økonomier, som mange land i Asia og Afrika, har reallønnsveksten vært sterk, mens avanserte økonomier som EU og USA har sett svakere vekst.
— En positiv reallønnsvekst er et skritt i riktig retning, understreker Houngbo. Men kostnadskrisen har fremdeles en betydelig påvirkning på millioner av arbeidere og deres familier.
Lønnsulikheten er fortsatt høy
Den største utfordringen er fortsatt de ekstreme forskjellene i lønnsnivåer. Den lavest betalte tiendedelen av arbeidere står for kun 0,5 prosent av verdens samlede lønnsmasse, mens de høyest betalte ti prosentene står for nesten 38 prosent.
— Lavtlønte kvinner og arbeidere i uformell økonomi rammes hardest av ulikhet, forklarer ILO-økonom Giulia De Lazzari. Dette understreker behovet for å styrke politikk for likelønn og verdsetting av arbeid.
Veien videre: Styrkede lønnspolitikker og strukturelle reformer
For å redusere lønnsulikheten anbefaler ILO flere tiltak, blant annet:
- Sosial dialog om lønn: Lønninger bør fastsettes gjennom kollektiv forhandling eller lovfestede minstelønnssystemer.
- Inkludering av reelle behov: Lønnsnivåer må ta hensyn til både arbeidernes behov og økonomiske forhold.
- Fremming av likestilling: Politikk må sikre like muligheter for kvinner og menn og motvirke diskriminering.
- Bruk av pålitelig data: Politiske beslutninger må baseres på hardfør statistikk.
- Adressering av lavtlønn: Tiltak bør fokusere på å løfte lønnsnivåene i sektorer som pleieøkonomien, og redusere uformell sysselsetting.
— Vi må fokusere på rettferdig økonomisk vekst for alle arbeidere, avslutter De Lazzari. Dette er nødvendig for å sikre bærekraftig og inkluderende utvikling.
Lær mer
Les rapporten «Global Wage Report 2024-25» på ILOs sider
Finn ut mer om lønnsulikhet i Norge på SSBs sider