*Oppdatert fredag 13. oktober.

FN har jobbet døgnet rundt siden Hamas og den palestinske islamske jihaden angrep Israel for noen dager siden, som førte til at rundt 1 300 kvinner, menn og barn mistet livet. Mange er fortsatt savnet.

Handlingen førte til intensive angrep fra Israel og en fullstendig beleiring av Gazastripen. Nesten 3 000 mennesker har blitt drept i Gaza siden Israel startet luftangrepet, som fortsetter.

Nå som konflikten har blitt forsterket med eskalerende vold, har Israel satt på plass en fullstendig blokade av mat, vann og viktige tjenester, etter rapporter om israelske operasjoner i Gaza – et av de tettest befolkede stedene i verden som er hjemsted for mer enn to millioner mennesker. Nå befinner alle disse menneskene seg uten et trygt sted å gå.

— Mitt budskap til alle sider er utvetydig: Krigens lover må opprettholdes, sa FNs nødhjelpssjef, Martin Griffiths, ifølge UN News. De som holdes fanget må behandles menneskelig, og gisler må løslates uten opphold. Sivile må få lov til å reise til tryggere områder. Og humanitær nødhjelp og viktige tjenester og forsyninger til Gaza må ikke blokkeres, understreket han.

Fra vondt til verre

Tidlig på fredag 13. oktober ble FN-representanter i Gaza «informert av deres forbindelsesoffiserer i det israelske militæret» om at alle som bor nord for Wadi Gaza bør flytte til det sørlige Gaza innen 24 timer, ifølge UN News. Rundt 1,1 millioner kvinner, menn og barn vil trolig forlate det nordlige Gaza, inkludert alle FN-ansatte og de som er «skjermet» i FN-fasiliteter, inkludert skoler, helsesentre og klinikker.

Philippe Lazzarini, sjefen for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), advarte om at utflytningsordren «bare vil føre til enestående nivåer av elendighet og ytterligere presse folk i Gaza ned i avgrunnen». Han sa at over 423 000 mennesker over hele enklaven allerede har blitt fordrevet, hvorav mer enn 270 000 har søkt tilflukt i UNRWA-tilfluktsrom.

Norge øker innsatsen

På fredag 13. oktober kunngjorde regjeringen at de skal øke den humanitære støtten til sivilbefolkningen i Gaza 700 millioner kroner. Disse midlene skal gå til FNs nødhjelpsappeller og norske humanitære organisasjoner, og vil bli utbetalt så raskt som mulig.

— Det er forferdelige bilder og tragiske historier vi hører fra Gaza nå, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt, ifølge en pressemelding. Lidelsene og omfanget av ødeleggelse er enorme. FN melder at nesten 500 barn er drept. Dette er helt uakseptabelt. Norge øker nå den humanitære støtten til sivilbefolkningen i Gaza med 70 millioner kroner. Situasjonen i Gaza er allerede prekær. Den blir verre time for time, la hun til.

FN jobber dag og natt

Selv om FN-kontorer i Gaza har blitt «betydelig skadet» fra nærliggende luftangrep mandag kveld, jobber FN-organisasjonen med å hjelpe de berørte, inkludert på Vestbredden, der 871 000 registrerte flyktninger bor, rapporterer UN News.

UNWRA har i dag 13 000 nasjonale og internasjonale ansatte, de fleste er flyktninger selv, i Gaza og nesten 4 000 på Vestbredden. I tillegg jobber hundrevis for andre FN-organisasjoner.

FN har hatt fredsstyrker i Libanon (UNIFIL) siden 23. mars 1978. Nå jobber UNIFIL langs den urolige grensen mellom Israel og Libanon – med 9 400 tropper på bakken, 900 sivile ansatte og 850 marinepersonell i sin maritime innsatsstyrke.

Her er en oversikt over hvordan FN jobber for å hjelpe de som trenger det mest i denne konflikten.

1. Beskyttelse

De kraftige luftangrepene siden lørdag har fordrevet nesten 190 000 mennesker i Gaza. UNRWA sikrer ly til 137 500 menn, kvinner og barn i 83 av sine 288 skoler, ifølge den siste situasjonsrapporten. Luftangrep har truffet (direkte eller indirekte) 18 UNRWA-anlegg, med både menneskeskader og dødsfall rapportert.

2. De-eskalering

FN-topper, inkludert kontoret til FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten (UNSCO), jobber nært med parter i konflikten og sentrale aktører, inkludert USA, Qatar og EU, for å de-eskalere konflikten.

UNIFIL fortsetter å overvåke den utfoldende sikkerhetssituasjonen langs grensen mellom Israel og Libanon, og har gitt veiledning for sivile og oppdateringer via sosiale medier.

— Vi har engasjert våre forbindelses- og koordineringsmekanismer på alle nivåer for å bidra til å unngå misforståelser mellom Libanon og Israel som kan føre til en eskalering av konflikten, sa UNIFIL. Dette er vårt hovedfokus for øyeblikket, og vi jobber 24/7 for å oppnå det.

3. Nødhjelp

Israels annonserte blokade av mat, vann, drivstoff og elektrisitet i Gaza på mandag. FN advarte samtidig om matmangel og en truende krise. Mobile toalett- og dusjløsninger blir distribuert til UNRWA-tilfluktsrom, etter behov. Palestinere i Gaza har nå bare strøm i tre til fire timer per dag, noe som hindrer helseinstitusjoners evne til å fungere som de skal, og behandle de skadde, ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA).

4. Mat

Verdens matvareprogram (WFP) og UNRWA koordinerer brødutdelingen til fordrevne i krisesentrene i Gaza. — Nesten en halv million mennesker, eller 112 000 familier, har ikke fått matrasjonene sine denne uken, siden UNRWAs matdistribusjonssentre er stengt, sa UNRWA.

Fra tirsdag begynte WFP å gi ut ferskt brød, hermetikk og ferdigmat til rundt 100 000 mennesker ved UNRWA-tilfluktsrom, med planer om å nå mer enn 800 000 berørte mennesker i Gaza og på Vestbredden.

5. Helse

Nødhjelpstjenester ble tilbudt gjennom en avgiftsfri telefonlinje man kan ringe over hele Gaza. FNs landbaserte samlefond (CBPF) og dets partnere gir ut livreddende traume- og nødmedisiner og medisinske forsyninger for å sikre at helsesystemet i Gaza er i stand til å svare på økende behov. Totalt 125 helsepersonell jobber, i roterende skift, ved UNRWA helsesentre, og 15 av 22 klinikker yter primærhelsetjenester fra kl. 09.00 til 12.00 til pasienter med akutte henviste avtaler mottatt gjennom den gratis telefonlinjen.

Hjelpetelefoner for hjelpe- og sosialtjenester var operative fra tirsdag, og psykososial støtte og psykologisk førstehjelp har blitt gitt eksternt. FNs barnefond (UNICEF) har psykososiale støtteeksperter beredt til å yte bistand til de som trengte det i Gaza og på Vestbredden. — Samfunnet appellerer til UNRWA om å åpne de lukkede helsesentrene på grunn av den høye etterspørselen etter tjenester, sa UNICEF.

6. Humanitære korridorer

Tilgangen for humanitærpersonale og forsyninger til Gaza ble kuttet denne uken, og intensiteten av fiendtlighetene begrenset deres evne til å levere hjelp, ifølge FNs humanitære koordinator for Det okkuperte palestinske territoriet, Lynn Hastings. I mellomtiden fortsetter Verdens helseorganisasjon (WHO), og andre FN-organisasjoner og partnere å jobbe for å etablere en korridor for å nå mennesker med kritiske forsyninger i Gaza.

Lær mer

Du kan lese mer om Israel-Palestina-konflikten her.