En FN-ledet operasjon for å overføre over én million fat råolje fra den rustende supertankeren FSO Safer, som er fortøyd utenfor Jemens Rødehavshavnen Hodeida, ble fullført fredag 11. august. Dette har forhindret den umiddelbare trusselen om et massivt utslipp, ifølge UN News.

— Jeg er veldig glad for at Norge har bidratt til å forhindre en alvorlig miljøkatastrofe i Rødehavet, som vil påvirke mennesker og livsgrunnlag i en allerede sårbar region, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt, ifølge regjeringen.

FSO Safer ble bygget som en supertanker i 1976 og gjort om, et tiår senere, til det som faktisk er en flytende oljebeholder. Siden konflikten brøt ut i 2015, har den gamle oljetankeren stått uten tilsyn utenfor Jemens kyst.

FN har lenge advart om at fartøyet sto i fare for å lekke, og FNs utviklingsprogram (UNDP) har anslått at 17 millioner mennesker kan bli rammet av en oljelekkasje. En rekke land har støttet UNDPs arbeid for å få overført oljen, deriblant Norge som har bidratt med 35 millioner kroner.

— Et utslipp ville ha fått økologiske, miljømessige og humanitære konsekvenser. I tillegg kunne internasjonal skipsfart i Rødehavet blitt direkte berørt, sa utenriksministeren.

FNs generalsekretær António Guterres hilste også nyheten om oljeoverføringen ombord FSO Safer til et erstatningsfartøy velkommen, for å «unngå det som kunne ha vært en monumental miljø- og humanitær katastrofe».

Risiko for regionen

Før konflikten ble tankskipet brukt til å lagre og eksportere olje fra felt rundt Ma'rib, men etter 2015 – da krigen brøt løs – stanset produksjon, samt vedlikehold av fartøyet.

FN hadde gjentatte ganger advart om faren det forfalne tankskipet utgjorde for Jemen og den bredere regionen, da det var i fare for å lekke, bryte fra hverandre eller eksplodere, noe som ville ha resultert i katastrofale miljømessige og humanitære konsekvenser.

Ethvert mulig oljeutslipp ville ha tvunget nedstengingen av alle havner i området, kuttet av mat, drivstoff og andre livreddende forsyninger til et land der mer enn 21 millioner mennesker – 80 prosent av befolkningen – er avhengige av humanitær hjelp for å overleve.

«Et stolt øyeblikk»

Etter to år med pengeinnsamling, blant annet gjennom en crowdfunding-kampanje (en metode for å skaffe midler til et prosjekt eller initiativ ved å be om små bidrag fra et stort antall mennesker), begynte et FN-bergingsteam å pumpe olje fra FSO Safer til et erstatningsfartøy 25. juli – en del av en tosporsplan. Prosjektet er svært krevende på grunn av den pågående konflikten, og erstatningsskipet er en midlertidig løsning.

Forberedelsene startet i mai, og ble gjort av det ledende marine bergingsselskapet SMIT, et datterselskap av Boskalis. UNDP som satte på plass kontrakten med SMIT, er ansvarlig for gjennomførelsen av denne kompliserte operasjonen.

— I dag er et stolt øyeblikk for de mange menneskene i hele FN-systemet, så vel som våre givere og partnere, som har jobbet utrettelig de siste månedene og årene for å avverge en katastrofe i et land som allerede er sårbart etter langvarig konflikt, sa Achim Steiner, UNDP-sjefen.

— Det er fortsatt arbeid å gjøre, men i dag kan vi med sikkerhet si at den umiddelbare trusselen om et utslipp er avverget, la han til.

Prosjektet er derimot ikke fullført.

Tosporsplan

Så mye av de 1,14 millioner fatene med olje på FSO Safer har blitt utvunnet som mulig. Men, mindre enn to prosent av den opprinnelige oljen forblir blandet inn med sediment som vil bli fjernet under sluttrengjøringen.

Den andre fasen av operasjonen innebærer å installere et fortøyningssystem slik at erstatningsfartøyet, Jemen, kan forbli på plass. FSO Safer vil til slutt bli tauet til et verft og skrotet.

Generalsekretæren bekreftet FNs forpliktelse til å fullføre den enorme operasjonen, som har en total kostnad på over 140 millioner dollar. Rundt 20 millioner dollar i støtte fortsatt trengs.

Norge har siden 2020 støttet FNs arbeid for å avverge den mulige miljøkatastrofen, og har så langt besluttet å bidra med 35 millioner kroner til dette viktige arbeidet. I slutten av 2022 hadde FN mottatt lovnader om 77 millioner USD fra 17 giverland.

— FN-sjefen utrykker sin takknemlighet til de jemenittiske myndighetene hvis støtte har vært avgjørende for suksessen. Ytterligere finansiering vil være nødvendig for å fullføre prosjektet og fjerne enhver gjenværende miljøtrussel mot Rødehavet, sa FNs visetalsperson Farhan Haq i en uttalelse.

— Vi må fullføre arbeidet FN startet

Guterres takket også de mange landene, bedrifts- og filantropiske givere, samt vanlige borgere, som bidro med midler til prosjektet. Han oppfordret givere til å øke støtten mot ferdigstillelsen av operasjonen.

FNs koordinator for Jemen, David Gressly, som har ledet FNs systemomfattende innsats for FSO Safer siden september 2021, gjentok budskapet hans.

— I dag er en stor milepæl, sa han. En bemerkelsesverdig global koalisjon kom sammen under FNs «paraply» for å forhindre det verste scenarioet med et katastrofalt oljeutslipp i Rødehavet. Vi må fullføre arbeidet FN startet, oppfordret han.

Håp om fred

Gressly rapporterte at oljen om bord på FSO Safer var i god stand, noe som betyr at den kunne selges – en prosess som vil kreve forhandlinger mellom Jemens stridende sider.

Han sa at FN har tilbudt seg å være en «mellomvei», inkludert en mulig opprettelse av et fond eller en deponeringskonto, men ingen avgjørelser er ennå tatt.

— Faktisk var én av grunnene til at vi valgte denne spesifikke løsningen på grunn av kompleksiteten ved både å få partene til å gå med på salget av oljen, men også å slippe å konfrontere de juridiske eierskapsspørsmålene fordi oljen faktisk er eid av flere parter, sa han.

— Så, i stedet for å ta måneder eller til og med år å løse det problemet, i løpet av hvilken tid Safer kunne ha sunket, valgte vi å få oljen av først innen den tiden det tok for å finne en løsning på salget av oljen.

FN-koordinatoren i Jemen rapporterte også at vanlige jemenitter er «veldig glade» for at oljeoverføringsoperasjonen er avsluttet, uavhengig av hvor de står på det politiske spekteret.

— De vet det alle sammen at dette er en reell trussel mot det jemenittiske folket, så det er lettelse over at det endelig er gjort, sa han.

— For det andre, tror jeg at det er håp om at salget av oljen, hvis det skulle finne sted, kan være til fordel for folket i Jemen også. Og for det tredje, selvfølgelig, skaper det litt fart og forventning om akselerasjon av selve fredsprosessen. Det skaper mer håp for det også, sa Gressly til UN News.

Lær mer

Mer informasjon om FN-operasjonen for å avverge oljeutslipp i Rødehavet: Norge og flere trapper opp støtte finner du her.

FNs plan for FSO Safer-tankeren (på engelsk) finner du her.

Alt du trenger å vite om konflikten i Jemen finner du her.