* Denne artikkelen ble oppdatert med de siste tallene og det siste fra responsen mandag 18. september.

Litt over elleve på kvelden fredag 8. september – da de fleste var hjemme og mage sov – rammet et jordskjelv med en styrke på 6,8 Marokko. Episenteret for skjelvet var i Atlasfjellene, omtrent 70 km sørvest for den historiske byen Marrakech. Hundrevis av etterskjelv har blitt registrert, de sterkeste nådde opp til 5,9 i styrke, ifølge ReliefWeb.

Ifølge Marokkos myndigheter har over 2 900 kvinner, menn og barn mistet livet i det dødeligste jordskjelvet kongeriket har sett siden 1960, og rundt 5,674 mennesker har blitt skadet. Disse tallene kan øke i dagene fremover, ettersom søk- og redningsaksjonen fortsetter.

De fleste omkomne er rapportert i kommunen Al Haouz, mens resten er i Ouarzazate, Azilal, Chichaoua og Taroudant-provinsene, ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) i sin oppdatering fra 11. september.

Ettersom søk- og redningsaksjonene fortsetter forventes det at tallene vil øke betydelig i dagene fremover. Samtidig er det sannsynlig at etterskjelv vil fortsette i dagene og ukene fremover, og sette barn, kvinner og menn i ytterligere risiko.

— FN er beredt til å støtte Marokkos regjering på alle nødvendige områder for å hjelpe de berørte, understreket FN-sjefen ifølge en uttalelse utstedt på lørdag av generalsekretærens talsperson, Stéphane Dujarric.

UNICEF: Minst 100 000 barn berørt

Innledende rapporter fra FNs barnefond (UNICEF) antyder at omtrent 100 000 barn har blitt rammet av det kraftige jordskjelvet i Marrakech og i Atlasfjellene, mens FN anslår at til sammen mer enn 300 000 mennesker har blitt rammet, ifølge pressemeldingen fra UNICEF.

Tusenvis av hjem har blitt ødelagt, og tusenvis av familier er tvunget fra sine hjem. Veiblokkeringer og vanskelige natur forhold har gjort det utfordrende å gjennomføre søk- og redningsinngrep. Mange mennesker, i frykt for ytterligere etterskjelv, har søkt tilflukt utendørs, som er problematisk nå som temperaturene synker på natten.

Viktig infrastruktur som skoler, sykehus og andre medisinske og pedagogiske fasiliteter er blitt skadet eller ødelagt. Anslagsvis 530 skoler og 55 internatskoler har blitt skadet, de fleste i provinsene Chichaoua og Taroudant, ifølge Marokkos Kunnskapsdepartement, melder OCHA.

Myndighetene leder responsen

Marokkos offentlige myndigheter jobber dag og natt for å levere viktig hjelp og bistand til de som er berørt av denne tragedien.

Mat, vann, psykososial støtte og husly er de viktigste behovene rapportert, så langt.

Veisperringer forårsaket av jordskjelvet blir gradvis opphevet ettersom steinsprut fjernes. Utstyrs- og vanndepartementet rapporterte om gjenåpning av 18 nasjonale, regionale og provinsielle veier. Arbeidet med å rydde veier fortsetter, spesielt i avsidesliggende fjellandsbyer.

I tillegg til Marokkos sivile og militære redningsteam, er redningsteam fra Storbritannia, Spania og Qatar også til stede for å bistå.

FN-team kom innen 24 timer

FN fortsetter tett kommunikasjon med myndighetene for å tilby ytterlig støtte i vurderingen og koordineringen av jordskjelvsresponsen. Til sammen 18 FN-organisasjoner har Marokko-kontorer, ifølge UNCT Morocco, ledet av en landkoordinator.

Innen 24 timer etter jordskjelvet som rystet Marokkos Atlasfjellkjede sist fredag, satte FN ut et katastrofevurderings- og koordineringsteam (UNDAC) på 15 personer fra Genève og nøkkelpersonell fra regionen, ifølge UN News.

Dette teamet ble nå omplassert til Libya med samtykke fra de marokkanske myndighetene for å støtte nødvendig koordinering av den humanitære responsen på de dødelige flommene.

— Hvis man ikke har koordinering, blir det kaos. Og da kan vi mister liv, insisterte Mr. Griffiths som er lederen av FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA).

Søk og redning i fokus

Nathalie Fustier, FNs landkoordinator i Marokko understreker at informasjonen fortsatt er knapp og vanskelig å bekrefte siden episenteret for skjelvet var i et avsidesliggende fjellområde som er vanskelig å nå.

— Jeg tror akkurat nå at det er virkelig søk- og redningsaksjoner og kanskje blod og helsehjelp for folk som fortsatt er i områdene uten god medisinsk støtte, men også kanskje mat, som trengs mest, sa Fustier på lørdag, ifølge UN News.

FN, både på landnivå og globalt, er klare til å slå seg sammen med den marokkanske regjeringen. — Vi har sett en enorm mobilisering, og igjen står vi klare for å bistå, understreket Fustier om veien videre.

— FN står ved deres side

Samtidig som FN-sjefen har sendt sin tanker til familiene til ofrene og ønsket en rask bedring til de skadde, har flere FN-ledere uttalt seg. UN News melder at presidenten av FNs generalforsamling, Dennis Francis, utrykte sin dyptfølte sympati og kondolanser i en tweet, og ba det internasjonale samfunnet «å stå sammen til støtte for Marokko i denne sorgens tid».

Amina Mohammed, FNs visegeneralsekretær, uttalte seg også på sosial medieplattformen X, og understreket at «FN står ved deres side».

Fra fase én til fase to

OCHA-sjefen understreket at responsen i landet nå går fra den innledende fasen der fokuset var på å finne overlevende og sørge for den beste håndteringen av lik, til fase to, hvor man støtter de overlevende med hjelp – inkludert husly, mat og medisiner.

Norge øker støtten

I lys av den katastrofale hendelsen har Norge økt støtten den siste uken.

— Norge bidrar med 10 millioner kroner til livreddende innsats i de verst rammede områda etter jordskjelvet i Marokko. Pengene går gjennom Røde Kors og Røde Halvmåne, sa utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, ifølge regjeringen. De har også understreket at de er klare til å trappe opp støtten, hvis nødvendig.