Av Iselin L. Danbolt
Publisert: 30. januar 2024
Danmark, Litauen, Polen, Saudi-Arabia og Thailand har blitt belønnet av Verdens helseorganisasjon (WHO) – og har mottatt de første sertifikatene noensinne – for å vise at de har spesielt effektiv politikk for fjerning av industrielt produserte transfettsyrer (iTFA), støttet av sterke overvåkings- og håndhevingssystemer. Dette melder UN News og WHO.
— Ingen «helsegevinst», bare risiko
Industrielt produsert transfett – svært ofte funnet i pakket mat, bakevarer, matoljer og pålegg – er ansvarlig for opptil 500 000 «for tidlige dødsfall» av koronar hjertesykdom (KHS) hvert år. Transfett kan være industrielt produsert eller forekomme naturlig, og begge er knyttet til økt risiko for hjerteinfarkt og hjertesykdom.
Med andre ord, dette er fettet du bør «sky som pesten».
Selv om mange land har vist fremskritt mot å fjerne transfett i mat, forblir rundt fem milliarder kvinner, menn og barn ubeskyttet mot skadelige virkninger og dødsfall.
— Transfett har ingen kjent helsegevinst, men er en stor helserisiko, sa WHO-sjefen, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
I mat med mye transfett – som stekt mat, kaker og ferdigretter – finner man som regel også for mye sukker, fett og salt.
Ett skritt nærmere, også for Norge
WHO satte et ambisiøst mål i 2018 om å fullstendig fjerne iTFA fra den globale matforsyningen innen utgangen av 2023. Selv om det målet ikke ble nådd, sa FN-organisasjonen at man ser store fremskritt mot dette målet i alle regioner i verden.
Til sammen 53 land har nå «beste praksis» retningslinjer for å ta tak i masseprodusert transfett i mat. Norge er i denne gruppen, og WHO viser særlig til forskriften om transfettsyrer i næringsmidler, og EU-Kommisjonens forordning 2019/649 fra 24. april 2019 om endring av vedlegg III til Europaparlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1925/2006 med hensyn til transfett, bortsett fra transfett som naturlig forekommer i fett fra dyr.
Land som har satt på plass de «rette» retningslinjene dekker 3,7 milliarder mennesker – eller 46 prosent av verdens befolkning – opp fra bare seks prosent for bare fem år siden. Bare i 2023 trådte nye retningslinjer i kraft i syv land (Egypt, Mexico, Moldova, Nigeria, Nord-Makedonia, Filippinene og Ukraina).
— Vi er veldig glade for at så mange land har innført retningslinjer som forbyr eller begrenser transfett i mat, sa WHOs generaldirektør. Men det er én ting å innføre en politikk, å iverksette den er en annen, la han til. Jeg gratulerer Danmark, Litauen, Polen, Saudi-Arabia og Thailand, som er verdensledere når det gjelder å overvåke og håndheve sin transfettpolitikk. Vi oppfordrer andre land til å følge deres eksempel, understreket han.
En sunnere fremtid uten transfett
Mens land bør fortsette å strebe for total eliminering av iTFA, basert på hva som er oppnådd i løpet av de siste fem årene, foreslår WHO et revidert mål for å sikre en betydelig reduksjon av iTFA globalt innen 2025. Målet inkluderer:
- «beste praksis» retningslinjer for eliminering av vedtas i land som står for minst 90 prosent av den totale globale iTFA-byrden.
- «beste praksis» retningslinjer vedtas i land som står for minst 70 prosent av den totale byrden innenfor regioner.
Vi har nå er en unik mulighet til å se en verden fri for dødsfall på grunn av transfett i vår levetid, mener WHO.
Lær mer
Les den siste resultatrapporten fra de første fem årene av WHOs REPLACE-initiativ som har som mål å eliminere iTFA her.
Les mer om WHOs arbeid her.