16 dagers-kampanjen, som er en kampanje som skal skape oppmerksomhet rundt vold mot kvinner, varer fra 25. november til 10. desember hvert år.

Kjønnsbasert vold er et viktig tema året rundt, men disse 16 dagene gir mennesker i hele verden en ekstra grunn til å delta i kampen. FNs organisasjon for likestilling og kvinners rettigheter (UN Women) har formulert ti punkter som forklarer hva hver enkelt av oss kan gjøre for å bidra til å avskaffe vold mot kvinner.

1. Lytt til og tro på de som har opplevd kjønnsbasert vold

Det å dele sin historie er et viktig og modig steg i bekjempelsen av vold mot kvinner. Når noen velger å fortelle er det derfor helt avgjørende å møte personen med forståelse og støtte. Den eneste som er skyldig i vold og overgrep er personen som begår volden. Å legge skyld på offeret er ikke, og kommer aldri til å bli, relevant.

2. Vær et forbilde for de neste generasjonene

Det vi lærer vekk til de neste generasjonene kommer til å forme hvordan verden er i framtiden. Derfor er det viktig å snakke med dem om kjønn, respekt, og menneskerettigheter, allerede fra en ung alder. Lær dem å utfordre kjønnsroller og stereotypier. Slik skaper vi en bedre framtid.

3. Støtt tilbud som ivaretar ofre

At mennesker som opplever eller har opplevd vold skal få tilbud om hjelp er helt essensielt. Derfor må vi passe på at slike tilbud gjøres tilgjengelige. Ved å uttrykke til myndighetene og politikere at dette er noe du synes er viktig, for eksempel gjennom protester eller underskriftskampanjer, setter du temaet på agendaen, og legger press på beslutningstakere.

4. Forstå samtykke

Det finnes ingen «grå soner» når det gjelder samtykke. Entusiastisk, frivillig samtykke er alltid obligatorisk. Bidra til å tydeliggjøre hva samtykke er og betyr ved å snakke med andre om det.

5. Lær deg å kjenne igjen tegn på vold, og hvordan du kan hjelpe

Vold kan oppstå i mange ulike varianter. Hvis du er bekymret for at noen du kjenner blir utsatt for vold, er det viktig å støtte dem, og bidra til at de kan føle seg trygg. Du finner en liste over tegn på vold i forhold her. Dersom du selv blir utsatt for vold, er det viktig at du vet at det er mulig å få hjelp. Her finner du en liste over hjelpetelefoner som står klar til å hjelpe deg.

6. Start samtalen

Vold mot kvinner livnærer seg på at folk ikke snakker om det. Ved å starte samtalen om kjønnsbasert vold, og å vise både ofre og overgripere hvor du står, bidrar du til at vold ikke får fortsette ubemerket.

7. Stå opp mot voldtektskultur

«Voldtektskultur» er en betegnelse som brukes om å normalisere og rettferdiggjøre seksuell vold. Det baserer seg på holdninger om at noen mennesker, ofte kvinner, er mindre verdt enn andre. Ved å reflektere over egne bevisste eller ubevisste holdninger, og å snakke med andre om det, kan du bidra til å bekjempe voldtektskultur.

8. Støtt kvinneorganisasjoner

Å støtte en organisasjon som jobber for kvinners rettigheter kan gjøres på mange ulike måter – for eksempel ved å arbeide frivillig, donere til dem, eller å spre budskapet deres.

9. Hold hverandre ansvarlige

Si ifra når du er vitne til noe som ikke er greit. Dette kan være alt fra direkte vold, til upassende seksuelle kommentarer. Bidra til å skape et trygt samfunn for alle, og utfordr de rundt deg til å reflektere over sine egne handlinger.

10. Kjenn til statistikken, og krev at vi fortsetter å samle ny data

For å kunne arbeide mot kjønnsbasert vold, må man forstå problemet og omfanget av det. Derfor er det essensielt at det blir samlet statistikk på temaet. Du kan blant annet finne data og ressurser på fn.no, eller på nettsiden til UN Women.

Bli med på 16-dagerskampanjen

25. november markerte starten av den 16 dager-lange internasjonale kampanjen mot vold mot kvinner, som varer hvert år fram den 10. desember, som i år er jubileet for Verdenserklæringen om menneskerettigheter. Fargen for kampanjen er oransje, en signalfarge som skal symbolisere en lysere framtid, fri for vold. Dagen for avskaffelse av vold mot kvinner har derfor blitt døpt «Orange Day», og markeres ved at folk kler seg i oransje.  

Kampanjens mål er å forebygge og eliminere vold mot kvinner. Kjønnsbasert vold er et utbredt problem, men på grunn av at temaet ofte er knyttet til mye tabu og frykt, inneholder statistikken store mørketall. Mange som blir utsatt for slike ting oppsøker aldri hjelp. Derfor er det ekstra viktig å bruke kampanjen til å skape oppmerksomhet og spre informasjon om kjønnsbasert vold.  

FN-sambandet deltar i markeringen av denne kampanjen. På fn.no vil vi publisere flere artikler om kampanjen, og om dette viktige temaet, og om organisasjoner som jobber for en likestilt verden fri fra vold.

Følg også med på våre sosiale mediekontoer for å markere med oss, og post gjerne et bilde av deg selv i noe oransje med #OrangeTheWorld, du også! 

Lær mer

Hva er kjønnsbasert vold, og hvorfor er kvinner så utsatt? FN-sambandet forklarer

Kvinner som bryter stillheten: Hvordan arbeides det mot kjønnsbasert vold rundt i verden?

Ten ways to prevent violence against women and girls 

Take action: 10 ways you can help end violence against women, even during a pandemic

Kvinner og likestilling