I arbeidet for å avskaffe kjønnsbasert vold, hjelper det ikke å kun reagere etter at volden har blitt begått. Arbeidet må også innebære nytenkende løsninger, direkte handling, og sterke skikkelser som er villig til å kjempe for en bedre verden. 

Én ting som gjør kjønnsbasert vold vanskelig å forhindre, er at temaet er preget av mye tabu. Ifølge statistikken vil én av tre kvinner bli utsatt for vold i løpet av livet, men i realiteten er nok dette tallet mye høyere.

Det finnes ingen unnskyldning for vold mot kvinner og jenter, og det er viktig at alle – både kvinner og menn – er klar over dette.   

Kvinneorganisasjoner er avgjørende

Altfor mange kvinner som blir utsatt for vold forteller det aldri til noen, og enda flere oppsøker aldri hjelp eller anmelder forholdet. At vi ikke kan kartlegge problemet ordentlig er et hinder for arbeidet mot vold mot kvinner.  

Derfor er organisasjoner som har kunnskap og vilje til å mobilisere innenfor dette temaet essensielt. Både for å bryte tabuet, og for å omforme samfunnet.

Disse organisasjonene, og menneskene som driver dem, trenger at folk støtter opp under dem, lærer om dem, og bidrar til å gjøre deres stemme relevant i samfunnsdebatten.

Sima Bahous, lederen av FNs organisasjon for kvinner og likestilling (UN Women), talte i 2021 til FNs sikkerhetsråd, hvor hun oppfordret myndigheter over hele verden til å støtte, og til å investere mer ressurser inn i, organisasjoner som jobber for kvinner.

Det finnes ingen bedre prognose på vilkårene for likestilling og vold mot kvinner, enn å se på hvor sterkt kvinnebevegelsen står. Men, vi kan ikke forvente at organisasjoner som jobber for kvinner skal kunne utføre mirakler, hvis de ikke har penger til å holde lysene på, og hvis lederne deres opplever konstante trusler.

Sima Bahous, UN Womens leder

Hvordan arbeider organisasjoner rundt om i verden? 

Kjønnsbasert vold er et sammensatt problem, og det krever derfor også sammensatte løsninger.

Her er noen eksempler fra blant annet UN Women om hvordan organisasjoner rundt i verden arbeider for å bidra til å avskaffe vold mot kvinner.

Trygge møteplasser og holdningsarbeid

Gjennom å arrangere gruppemøter hvor mennesker som overlevde borgerkrigen i Nepal får fortelle sine historier, skaper organisasjonen The Story Kitchen en mulighet for kvinner til å dele sitt eget narrativ om volden de ble utsatt for. Ved å skape en trygg arena for å fortelle om vold, åpnes det opp for at kvinner i større grad kan delta i samfunnsdebatten, og dermed bidra til å gjøre endringer.  

Sammen med lokale organisasjoner og nettverk i mange land jobber den norske organisasjonen FOKUS for å stoppe vold mot kvinner og jenter. I Tanzania driver de et initiativ som heter SASA! hvor det arbeides for å endre holdninger rundt partnervold, og å styrke likestillingen i samfunnet. Dette tiltaket har fått ført til at vold i hjemmet har blitt betydelig redusert i flere landsbyer.

Juridisk kunnskap og rettshjelp

Et annet viktig bidrag er organisasjoner som tilrettelegger for at kvinner får den nødvendige juridiske kunnskapen de trenger for å delta i å endre formelle mekanismer, som lovverket.

Juridisk veiledning er ofte dyrt og komplisert, og derfor er lavterskeltilbud essensielt. I Palestina har organisasjonen Women’s Centre for Legal Aid and Counselling jobbet med nettopp dette, gjennom å gi unge kvinnelige jurister trening i forhindring av vold.  

FOKUS arbeider også med å hjelpe kvinner å håndheve lovverket, slik at de kan få den hjelpen de trenger. Siden 2015 har de bidratt til å gi rettshjelp til 50 voldsutsatte kvinner og 10 voldtatte jenter som er blitt tvunget til å fullføre graviditeten i Guatemala.

I Norge finnes organisasjonen JURK, en gruppe jus-studenter som tilbyr gratis rettshjelp til kvinner. De hjelper kvinner med blant annet med familie- og barnerett, utlendingsrett, og saker knyttet til vold.

Politisk påvirkningsarbeid

Å bekjempe og avskaffe vold mot kvinner er arbeid som ofte blir møtt med politiske og sosiale tilbakeslag, som rettslige smutthull og fornektelse av at kjønnsbasert vold skjer. Av og til kan det også føre til mer vold og diskriminering.

Den serbiske organisasjonen Association Roma Novi Bečej, som blant annet jobber for å forhindre tvangsekteskap, opplevde at arbeidet deres ikke resulterte i endringer. For å jobbe mot denne tilbakegangen valgte de å derfor å rette seg mot befolkningen, og øke deres bevissthet rundt problemet. Slik kan en organisasjon få bredere støtte, noe som legger press på myndighetene og politikere til å handle.  

I flere samfunn har mangelen på likestilling rot i tradisjonelle, religiøse verdier. Derfor er det viktig å se på religiøs kultur, og hvordan man kan styrke menneskerettighetenes stilling i samfunnet i kontekst av dette. I Togo jobber organisasjonen Alafia med nettopp dette. Kvinner ble tidligere tvunget til å delta i religiøse tradisjonelle praksiser som var skadelige for dem. Når Alafia bidro med å se på menneskerettigheter på en måte som også stemte overens med deres tradisjonelle tro, var samfunnet mer åpen for å endre sine praksiser.

Bli med på 16-dagerskampanjen

25. november markerte starten av den 16 dager-lange internasjonale kampanjen mot vold mot kvinner, som varer hvert år fram den 10. desember, som i år er jubileet for Verdenserklæringen om menneskerettigheter. Fargen for kampanjen er oransje, en signalfarge som skal symbolisere en lysere framtid, fri for vold. Dagen for avskaffelse av vold mot kvinner har derfor blitt døpt «Orange Day», og markeres ved at folk kler seg i oransje.  

Kampanjens mål er å forebygge og eliminere vold mot kvinner. Kjønnsbasert vold er et utbredt problem, men på grunn av at temaet ofte er knyttet til mye tabu og frykt, inneholder statistikken store mørketall. Mange som blir utsatt for slike ting oppsøker aldri hjelp. Derfor er det ekstra viktig å bruke kampanjen til å skape oppmerksomhet og spre informasjon om kjønnsbasert vold.  

FN-sambandet deltar i markeringen av denne kampanjen. På fn.no vil vi publisere flere artikler om kampanjen, og om dette viktige temaet, og om organisasjoner som jobber for en likestilt verden fri fra vold.

Følg også med på våre sosiale mediekontoer for å markere med oss, og post gjerne et bilde av deg selv i noe oransje med #OrangeTheWorld, du også! 

Lær mer 

Internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner 

Orange the World Campaign 

UNITE to End Violence against Women Campaign 

Hva er kjønnsbasert vold? 

Om 16 Days - 16 dag

Vold mot kvinner 

Temaside om kvinner og likestilling