Av Iselin Danbolt
Publisert: 01. mars 2023
Antall barn uten tilgang til sosial beskyttelse øker fra år til år. Dette øker faren for fattigdom, sult og diskriminering, ifølge en ny rapport utgitt av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og FNs barnefond (UNICEF). Dette melder ILO i en pressemelding.
Rapporten «Mer enn én milliard grunner: Det presserende behovet for å bygge universell sosial beskyttelse for barn» advarer om at ytterligere 50 millioner barn i alderen null til femten år gikk glipp av en kritisk sosial beskyttelse – det vil si barnetrygd (betalt i kontanter eller gjennom skattefradrag) – mellom 2016 og 2020. Dette betyr at tallet har økt til 1,46 milliarder barn under femten år globalt.
— Til syvende og sist er en større innsats for å sikre tilstrekkelig investering i universell sosial beskyttelse for barn, ideelt sett gjennom universelle barnetrygder for å støtte familier til enhver tid, både det etiske og rasjonelle valget, og det som baner vei for bærekraftig utvikling og sosial rettferdighet, sa Shahra Razavi, direktør for ILOs avdeling for sosial beskyttelse.
Ingen på rett spor
Ifølge rapporten falt eller stagnerte dekning av barne- og familieytelser i alle regioner i verden mellom 2016 og 2020 – noe som gjør at ingen land er på rett spor for å oppnå bærekraftsdelmålet (1.3) om å oppnå betydelig sosial beskyttelse innen 2030.
I Latin-Amerika og Karibia, for eksempel, falt dekningen betydelig – fra omtrent 51 prosent til 42 prosent. I mange andre regioner har dekningens fremgang stanset, og er fortsatt lav. I Sentral-Asia og Sør-Asia; Øst-Asia og Sørøst-Asia; Afrika sør for Sahara; og Vest-Asia og Nord-Afrika har dekningsgradene vært på henholdsvis rundt 21 prosent, 14 prosent, 11 prosent og 28 prosent siden 2016.
Ekstrem fattigdom dobbelt så sannsynlig
Globalt er det dobbelt så stor sannsynlighet for at jenter og gutter som voksne lever i ekstrem fattigdom. Ekstrem fattigdom viser til de som sliter med å overleve på mindre enn 1,90 dollar per person om dagen, eller rundt 20 kroner, som er tilfellet for omtrent 356 millioner barn.
Én milliard barn lever også i «flerdimensjonal» fattigdom – altså barn uten tilgang til utdanning, helse, bolig, ernæring, sanitæranlegg eller vann. Barn som lever i «flerdimensjonal» fattigdom økte med 15 prosent under covid-19-pandemien, og reverserte tidligere fremskritt med å redusere barnefattigdom. Dette fremhever det presserende behovet for sosial beskyttelse.
Sosial beskyttelse en kritisk «redningsplanke»
Videre fremhevet pandemien at sosial beskyttelse er en kritisk respons i krisetider. Nesten alle regjeringer i verden har enten raskt tilpasset eksisterende ordninger eller innført nye sosiale beskyttelsesprogrammer for å støtte barn og familier, men de fleste klarte ikke å sette på plass permanente reformer for å beskytte mot fremtidige sjokk, ifølge rapporten.
— Når familier møter økende økonomiske vanskeligheter, matusikkerhet, konflikter og klimarelaterte katastrofer, kan universelle barnetrygder være en redningsplanke, sa Natalia Winder-Rossi, UNICEFs direktør for sosialpolitikk og sosial beskyttelse. Det er utrolig viktig å styrke, utvide og investere i barnevennlige og sjokkresponsive sosiale beskyttelsessystemer. Dette er viktig for å beskytte barn mot å leve i fattigdom og øke motstandskraften, spesielt blant de fattigste husholdningene, understreket hun.
Rapporten viser også at alle land, uavhengig av utviklingsnivå, har et valg: om de vil følge en strategi som trapper opp investeringer for å forsterke sosiale beskyttelsessystemer, eller en strategi uten nødvendige investeringer som vil etterlate millioner av barn.
Anbefalinger
For å snu den negative trenden, oppfordrer ILO og UNICEF beslutningstakere til å ta avgjørende skritt for å oppnå universell sosial beskyttelse for alle barn, inkludert:
- Investere i barnetrygd som tilbyr en bevist og kostnadseffektiv måte å bekjempe barnefattigdom og sikre at barn trives.
- Gi et omfattende utvalg av barnetrygder, gjennom nasjonale sosiale beskyttelsessystemer som også kobler familier til viktige helse- og sosialtjenester, for eksempel gratis eller rimelig barnepass av høy kvalitet.
- Bygge sosiale beskyttelsessystemer som er rettighetsbaserte, kjønnsresponsive, inkluderende og sjokkresponsive – for å møte ulikheter og levere bedre resultater for jenter og kvinner, migrantbarn og barn i barnearbeid, for eksempel.
- Sikre bærekraftig finansiering av sosiale beskyttelsessystemer ved å mobilisere nasjonale ressurser og øke budsjettbevilgningene til barn.
- Styrke sosial beskyttelse for foreldre og omsorgspersoner ved å garantere tilgang til anstendig arbeid og tilstrekkelige ytelser, inkludert arbeidsledighet, sykdom, fødsel, uførhet og pensjoner.