Av Linnea Stensaas, Kine Lie
Publisert: 08. desember 2022
I år er vi mer positive enn noensinne til å gi og få brukte julegaver, ifølge FINNs ferske julegaveundersøkelse. Hele 70 prosent er positive til å få en brukt julegave, og sier det ikke betyr noe så lenge de får noe de liker. Derimot er bare 50 prosent positive til å gi brukt.
Unge mellom 15 og 29 år er aller mest positive til å få brukte julegaver, og deretter aldersgruppen på over 60. Det er en økende trend hos resten av befolkningen også. Menn landet rundt er mer positive til gjenbrukte julegaver, enn kvinner.
— Dette er et godt utgangspunkt for å gjøre årets julegavehandel på bruktmarkedet, sier Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert og leder for FINN torget.
Hun oppfordrer alle til å ønske seg noe brukt til jul i år, og fastslår at vi ikke må være så redde for å gi noe brukt på bakgrunn av funnene.
Likevel er det færre — kun 31 prosent — som faktisk har gitt noe brukt til jul, og her ligger aldersgruppen 40-49 på topp. De fleste oppgir at de er redd for at den de gir gaven til vil mislike at gaven er brukt.
Gode tips til julegavehandelen
Selv om mange er positive til å gi brukt, er det vanskelig å vite hvor man skal starte. Ada Martini Strøm er klimaaktivist, forfatter og modell. I 2020 bestemte hun seg for å kun samarbeide med bærekraftige bedrifter, og brenner nå for en bærekraftig klesindustri. Strøm oppfordrer alle til å handle mer brukt, og har flere tips til en mer bærekraftig julehandel.
— Brukte julegaver blir ofte mer personlig, fordi man ikke bare kan plukke med seg noe på et kjøpesenter fordi man har dårlig tid, men heller kanskje må lete litt, sier Strøm.
For å øke sjansene for gjennomførelse, oppfordrer Strøm deg til å sette deg et mål. Hvis man aldri har gitt bort en brukt julegave før, kan det være lurt å sette seg et realistisk mål om å gi bort minst én brukt julegave i år.
— Ikke vær redd for «regifting»! Noen av de fineste gavene jeg har gitt bort har jeg hatt glede av selv, og nå har de stor glede hos noen andre, forteller Strøm.
«Regifting» betyr på engelsk å gi bort noe du allerede eier eller selv har fått i gave. Det blir en form for personlig gjenbruk, og vil ofte innebære mer omtanke enn en helt ny gave.
Bærekraftige gaver som ikke er brukt
Det finnes også en rekke julegaver som ikke bidrar til overforbruk, som heller ikke er brukt. Her er noen miljøvennlige julegave-ideer fra Framtiden i våre hender.
Gi bort en opplevelse! En opplevelse kan være en hytte-, telt-, fjell- eller kinotur, en konsertopplevelse, et kurs i spansk eller selskapsdans, eller en spahelg. Her er det kun fantasien som setter grenser. Gaven er dermed ikke brukt, samtidig som den er miljøvennlig. Et minne varer lenger enn for eksempel en genser.
Spiselige gaver er også et godt alternativ. Ved å legge i litt ekstra tid og kjærlighet på kjøkkenet, får man en langt mer personlig gave enn de man kan kjøpe i butikker. Hvis tiden ikke strekker til, kan man alltids kjøpe en konfekt, gavekort på restaurant, eller gavekort på en kafe man vet at en venn eller familiemedlem liker.
Miljøvennlige gaver som opplevelser eller spiselige gaver viser seg å ofte være de mest personlige, og de med mest kjærlighet.
Overforbruk
Norge er ett av landene med høyest forbruk per innbygger. Hovedårsaken er at vi bytter ut produkter lenge før det er nødvendig — det såkalte bruk-og-kast samfunnet.
Ansvarlig forbruk og produksjon — FNs bærekraftsmål 12 — er viktig å ha i bakhodet under den travle handlemåneden. Å handle flere bærekraftige julegaver er godt både for lommeboken og for kloden!