Konvensjonen om vold og trakassering, ILO-konvensjon nr. 190, er en internasjonal arbeidslivsstandard som ble vedtatt av ILO sommeren 2019. Denne avtalen, som tredde i kraft 25. juni 2021, er den første internasjonale konvensjonen som retter seg mot vold og trakassering i arbeidslivet, også basert på kjønn.

Konvensjonen er et stort skritt for ansvarliggjøring av vold og trakassering på arbeidsplassen, og er særlig viktig for å sikre kvinners rettigheter og likestilling mellom kjønnene. Ifølge den første globale arbeidsvold-rapporten noensinne har mer enn én av fem arbeidstakere opplevd fysisk, psykisk eller seksuell vold og trakassering på jobben.

— Det er med glede at jeg overlever dette ratifikasjonsinstrumentet, sa FN-ambassadør i Genève, Tormod Cappelen Endresen, under seremonien holdt ved ILOs hovedkvarter, ifølge ILO. ILO-konvensjon nr. 190 anerkjenner alle menneskers rett til en arbeidsverden fri for vold og trakassering, og jeg merker meg spesielt at denne konvensjonen inkluderer tiltak for å forebygge og adressere kjønnsbasert vold i arbeidslivet, la han til.

Norge er det første nordiske landet som ratifiserer konvensjonen. Og den trår i kraft ett år etter ratifikasjonen.

Norge får ros

Under seremonien understreket ILOs generaldirektør, Gilbert F. Houngbo, den betydelige rollen Norge har spilt gjennom hele standardsettingsprosessen, spesielt opp imot vedtakelsen av ILO-instrumenter om vold og trakassering, og for å sikre konsensus om spørsmålene som tas opp både i konvensjon nr. 190 og anbefaling nr. 20.

— Jeg ønsker å fremheve Norges utrettelige innsats for å ta tak i de grunnleggende årsakene til vold og trakassering, inkludert alle former for diskriminering, på alle nivåer, sa Houngbo. Å ta tak i spesifikke risikoer for vold og trakassering i arbeidslivet er nøkkelen til å fremme en menneskesentrert respons mot urettferdighet og støtter byggingen av en bedre normal. Ved å ratifisere konvensjon nr. 190 forplikter Norge seg til å skape en arbeidsverden fri for vold og trakassering, basert på verdighet og respekt for alle, la han til.

Hva menes med vold og trakassering?

Konvensjonen definerer vold og trakassering som «en rekke uakseptable former for atferd som har som mål, eller sannsynligvis fører til fysisk, psykologisk, seksuell eller økonomisk skade». Bestemmelsene omfatter alle som arbeider, inklusive praktikanter og lærlinger og personer som utfører plikter eller har autoritet som arbeidsgiver. Det gjelder i offentlig og privat sektor, formell og uformell økonomi, samt i alle deler av landet.

Flere år med arbeid

I flere år nå har Norge tatt skritt for å prioritere styrkning av arbeidet mot trakassering og vold på jobben.

På 1. juni vedtok Stortinget å ratifisere konvensjonen, etter Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) sendte en proposisjon til Stortinget (om forslag til lovvedtak og stortingsvedtak) 3. mars. I denne proposisjonen foreslo AID at man burde «presisere at vernet mot trakassering i arbeidsmiljøloven omfatter et vern mot seksuell trakassering, å innta definisjoner av trakassering og seksuell trakassering i loven, samt å presisere verneombudets oppgaver når det gjelder psykososialt arbeidsmiljø».

— En bred ratifikasjon av konvensjonen blant ILOs medlemsstater vil bidra til et regulert arbeidsliv med ordnede forhold for arbeidstakere på verdensbasis, samt styrking av kvinners stilling og stillingen til andre sårbare grupper i arbeidslivet, står det på Stortingets sider.

På 8. mars 2022 – selveste kvinnedagen – sendte Arbeids- og inkluderingsdepartementet på høring forslaget om å ratifisere denne ILO-konvensjonen.

— En ratifisering av ILO-konvensjon nr. 190 vil bidra til å anerkjenne alles rett til et arbeidsliv fritt for vold og trakassering, sa arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen på den tiden.

Arbeidslivspartene jubler

— Flertallet av de arbeidende i verden har ikke kjøreregler som beskytter mot vold og trakassering i arbeidslivet, understreket Julie Lødrup i LOs ledelse. Det dype engasjementet fagforeninger over hele verden viser i dette spørsmålet så vi spesielt under forhandlingene i Genève og gjorde at resultatet ble over all forventning, slo hun fast.

— Ratifiseringen av ILO-konvensjon 190 er et viktig signal om Norges forpliktelse til å beskytte arbeidstakere og fremme respektfulle og gode arbeidsmiljøer for alle, mener hun. Norske arbeidstakere trenger den kraften ILO er, i arbeidet for et anstendig arbeidsliv og det globale arbeidslivet trenger at Norge bidrar til bred oppslutning om denne viktige konvensjonen, sa Lødrup..

Seksuell trakassering i arbeidslivet er et stort problem i alle land, også her i Norge. Ifølge en undersøkelse fra Kantar har fire prosent opplevd seksuell trakassering i en jobbsituasjon de siste 12 månedene, mens én av fem (eller 22 prosent) har opplevd seksuell trakassering i en jobbsituasjon noen gang. Kvinner rapporterer langt hyppigere om uønsket seksuell oppmerksomhet på jobben enn menn, ifølge Bufdirs oversikt over omfang av seksuell trakassering i Norge fra 2022.

— Vi vet at det dessverre skjer seksuell trakassering i arbeidslivet, sa Nina Melsom arbeidslivsdirektør i NHO. Ett overtramp eller én ubehagelig opplevelse, er en for mye. Alle skal ha det trygt og godt på jobb. Dette er viktig både for den enkelte arbeidstaker, men også viktig for trivsel og arbeidsmiljøet på arbeidsplassen, la hun til.

En historisk ILO-konvensjon

Konvensjonen er den første internasjonale avtalen som retter seg mot vold og trakassering i arbeidslivet. Den verdensomspennende #MeToo kampanjen har bidratt til økt oppmerksomhet rundt denne typen overgrep.

— Jeg er glad for at Norge har ratifisert konvensjon nr. 190 om vold og trakassering, tvitret ILO-sjefen på fredag. Konvensjonen er designet for å frigjøre arbeidsverdenen fra vold og trakassering i alle dens former. Jeg oppfordrer alle medlemsland til å konvensjonen og gjennomføre den – i samråd med arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, la han til.

Norge har ratifisert til sammen 112 ILO-konvensjoner og 3 protokoller (hvorav 75 er i kraft).