Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

15. september kom rapporten Global Biodiversity Outlook 5. Det er den siste rapporten i arbeidet som er knyttet til det FN bestemte skulle være «tiåret for biomangfold».

Det er det andre tiåret på rad at FNs medlemsland ikke når målene som er satt for å redde biomangfoldet i verden. Det handler blant annet om å beskytte utrydningstruende dyrearter.

– Mange gode ting har skjedd rundt om i verden, og disse bør feires og motiveres videre, sier Elizabeth Maruma Mrema, sjefen for FN-konvensjonen for biomangfold i en pressemelding. Hun fortsetter:

– Likevel er farten på tapet av biomangfold enestående i menneskets historie.

Rapporten oppfordrer til en endring vekk fra «business as usual» innen en rekke områder. Blant endringene som foreslås er større vilje og flere tiltak for å bevare eksisterende økosystemer, og å forsøke å gjenskape økosystemer som har blitt ødelagt.

Biomangfold blir tema på FN-toppmøte i New York

Under FNs generalforsamling denne måneden skal statsledere møtes på et toppmøte 30. september for å diskutere temaet «Akutt handling for biomangfold for bærekraftig utvikling» (“Urgent action on biodiversity for sustainable development.”)

Funnene og anbefalingene fra FN-rapporten om verdens biomangfold blir utgangspunktet for diskusjonen. Medlemsland må da se arbeidet med å beskytte ville dyr og økosystemer i sammenheng med andre tiltak som verden må gjøre for å nå FNs bærekraftsmål innen 2030.

– Det er sammenheng mellom tapet av biomangfold og spredningen av sykdommer

FN-rapporten om verdens biomangfold hevder det er en sammenheng mellom tapet av biomangfold og spredningen av sykdommer. Dette gjør spørsmålet om biomangfold relevant også for beskyttelse mot pandemier, slik som covid-19.

Ressurser