Av Iselin Danbolt
Publisert: 14. april 2023
Dramaet vil ingen ende ta når det gjelder de hemmeligstemplede Pentagon-dokumentene som ble lekket på nettet tidlig i mars.
Dokumentene skal inneholde hemmelige vurderinger av, blant annet, krigen i Ukraina, samt analyser som tyder på at USA overvåker nære allierte.
Nå er FN og FNs toppsjefer dratt inn i skandalen som amerikanske tjenestemenn- og kvinner kjemper iherdig for å komme til bunns i. Filene viser at Washington har fulgt FNs generalsekretær António Guterres nøye. Dette melder BBC, som har hatt tilgang til flere av disse dokumentene.
Hva går disse dokumentene ut på?
Nyhetsbyrået melder at flere av de lekkete filene beskriver privat kommunikasjon mellom Guterres og hans nummer to – FNs visegeneralsekretær Amina Mohammed. De skal inneholde ærlige observasjoner fra Guterres og Mohammed om krigen i Ukraina og en rekke afrikanske ledere.
Ett dokument omhandler Svartehavets kornavtale, meglet av FN og Tyrkia i juli, etter frykt for en global matkrise. Dokumentet tyder på at Guterres var så opptatt av å bevare avtalen at han var villig til å imøtekomme Russlands interesser.
— Guterres understreket hans innsats for å forbedre Russlands evne til å eksportere, selv om det involverer sanksjonerte russiske enheter eller enkeltpersoner, står det i dokumentet.
Det ble antydet at hans handlinger i februar «undergraver en bredere innsats for å holde Moskva ansvarlig for sine handlinger i Ukraina».
Russland har ofte klaget over at landets egen korn- og gjødseleksport blir negativt påvirket av internasjonale sanksjoner, og har truet – minst to ganger – med å avbryte kornavtalesamarbeidet, med mindre landets bekymringer blir tatt tak i.
Selv om russisk korn og gjødsel er ikke underlagt internasjonale sanksjoner, mener Russland at de opplever vanskeligheter med å sikre frakt og forsikring.
Et annet dokument, fra midten av februar, beskriver en ærlig samtale mellom Guterres og hans stedfortreder, Amina Mohammed, der Guterres uttrykker «forferdelse» over en oppfordring fra EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen om at Europa skal produsere flere våpen og ammunisjon som følge av krigen i Ukraina. Guterres og Mohammed snakker også, ifølge dokumentet, om et nylig toppmøte med afrikanske ledere, og visegeneralsekretæren sier at Kenyas president, William Ruto, er «hensynsløs» og at hun «ikke stoler på ham».
FN slår tilbake
FN er tydelig irritert over antydningen om at verdens ledende diplomat er for myk mot Moskva, og mener denne lekkasjen er «amatørmessig». — Generalsekretæren har vært i denne jobben, og i offentligheten, i lang tid, understreket Stephane Dujarric, generalsekretærens talsperson i sin daglige orientering til pressen 13. april.
— Han er ikke overrasket over det faktum at folk spionerer på ham, og lytter til hans private samtaler, la han til.
Det som er overraskende, er mishandlingen eller inkompetansen som gjør at slike private samtaler kan forvrenges og bli offentlige, sa Dujarric.
Selv om talspersonen ikke gikk inn på detaljene når det gjelder dokumentenes innhold, understreket han at FN er «drevet av behovet for å dempe virkningen av krigen på verdens fattigste».
— Generalsekretæren er ikke myk mot noe land eller annet, understreket Dujarric.
Når det gjelder konflikten i Ukraina, har Guterres vært veldig tydelig på bruddene på folkeretten, og veldig tydelig på bruddene på FN-pakten. Han sier det samme når han er i Moskva, når han er i Kiev, når han er i New York, og det er åpen informasjon, mener han.
— Det betyr at vi må gjøre det vi kan for å presse ned prisen på mat ... og for å sikre at gjødsel er tilgjengelig for de landene som trenger det mest, la han til.
Hva skjer nå?
Selv om det er velkjent at USA – og en rekke andre land – rutinemessig spionerer på FN, er en slik lekkasje svært pinlig for USA, men også muligens skadelig for Guterres.
— Dette var en serie med farlige lekkasjer, sa USAs nasjonale sikkerhetstalsperson John Kirby til BBC.
Dette er heller ikke det første tilfellet av en spionasjekampanje mot FN og FNs ledere.
Hvordan Guterres vil ta denne lekkasjen videre er også usikkert. Talspersonen svarte ikke spørsmål på mulige samtaler mellom Washington og FNs hovedkvarter når det gjelder denne saken. — Dette er ikke en engangshendelse, sa Dujarric. Vi ser regelmessig på alle våre prosedyrer for å holde våre ansatte trygge fysisk, og vår kommunikasjon trygg, understreket han.
Tirsdag 13. april arresterte FBI en 21-årig, Jack Teixeira, som er medlem av Luftvakten i Massachusetts, beskylt for å lekke klassifiserte dokumenter i en nettpratgruppe. Dette melder BBC. Teixeira er beskrevet som en «våpenentusiast» som jobbet på en militærbase, og skal ha delt denne hemmelige informasjonen med en liten gruppe menn og gutter som alle har en «forkjærlighet til våpen, militærutstyr og Gud». Dette skal ha skjedd på Discord som er en sosial medieplattform populær blant Mindcraft-spillere.
Én ting er sikkert. Dette er neppe det siste vi kommer til å høre om denne saken.