2022 går inn i historien som et vanskelig år på verdensbasis. For FN-sambandet var året preget av betydningsfulle møter med de viktigste menneskene, barn og unge. I fjor trappet vi opp informasjon og fortellinger om løsninger for å sikre anstendig arbeid og sosial rettferdighet for alle – med fysiske møter i skolen, men også digitalt rettet mot den bredere offentligheten og partene i arbeidslivet.

ILO OG ARBEIDSLIVET: EN VIKTIG DEL AV VÅRT MANDAT

Informasjonstjenesten om Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) er en viktig del av FN-sambandets mandat. Virksomheten finansieres av FN-sambandet og gjennom tilskudd fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID). Hovedmålet for FN-sambandets informasjonsarbeid er å øke kunnskapen og interessen for ILO og internasjonale arbeidslivsspørsmål i befolkningen. FN-sambandet deltar også på møtene i Den norske ILO-komiteen som observatør.

Hovedmålet for FN-sambandets informasjonsarbeid er å øke kunnskapen og interessen for ILO og internasjonale arbeidslivsspørsmål i befolkningen.

— UNGE MENNESKER MÅ FORSTÅ HVA ANSTENDIG ARBEID BETYR I PRAKSIS

Hva er mest effektivt for bedre arbeidsforhold i tekstilindustrien – streik, eller dialog og samarbeid? Dette tok nesten 1 100 elever og lærere stilling til under FN-sambandets 18 «Tekstilfabrikk»-rollespill holdt i 2022, og vi nådde over 50 prosent flere elever enn året før. Foto: FN-sambandet.

I 2022 hadde vi over 50 rollespill som lærte elevene om arbeidsrettigheter og verdenshandel.

Hva er mest effektivt for bedre arbeidsforhold i tekstilindustrien – streik, eller dialog og samarbeid? Dette tok nesten 1 100 elever og lærere stilling til under FN-sambandets 18 «Tekstilfabrikk»-rollespill holdt i 2022, og vi nådde over 50 prosent flere elever enn året før. I disse rollespillene fikk elevene prøve seg som ILO-rådgivere, arbeidsgivere, arbeidstakere og myndigheter i tekstilindustrien. Denne viktige aktiviteten – som FN-sambandet også videreutviklet i fjor – er en god inngangsport til å diskutere betydningen av trepartssamarbeid, sosial dialog og hvordan ILO kan bidra. I tillegg utvidet FN-sambandet vårt samarbeid med lærerutdanningen og gjennomførte kurs i arbeidslivstematikk, ILO og innføring i «Tekstilfabrikken» for lærere og lærerstudenter ved NTNU i 2022.

FN-sambandet utvidet vårt samarbeid med lærerutdanningen og gjennomførte kurs i arbeidslivstematikk, ILO og innføring i «Tekstilfabrikken» for lærere og lærerstudenter ved NTNU i 2022. Foto: FN-sambandet.

Tilbakemeldingene fra lærere og elever som har vært med på oppleggene rundt dette rollespillet er velig positive. Elevene blir engasjerte, og læringsutbyttet er stort. Lærerne er entydige på at rollespill som metode gir elevene et mye større læringsutbytte enn vanlig forelesning.

Fra og med skolestart 2022/23, tilbydde også FN-sambandet gratis foredrag om bærekraftig utvikling for alle skoleklassene som deltar i Elevbedrift eller Ungdomsbedrift i regi av Ungt Entreprenørskap. Dette var viktig for å sikre at fremtidens entreprenører tar innover seg hvorfor anstendig arbeid og bærekraft er mer viktig enn noensinne.

For å treffe et publikum med mindre kunnskap om ILOs arbeid utarbeidet FN-sambandet et innovativt undervisningsopplegg – et «escape room»-spill – der elever undersøkte menneskerettighetene til arbeiderne i Qatar i oppløpet til fotball-VM i Qatar. Undervisningssidene våre på fn.no hadde over 660 000 sidevisninger i 2022, og bare i november og desember hadde «escape room»-spillet nesten 17 000 av disse sidevisningene.

DIGITAL SATSNING PÅ ILO- OG ARBEIDSLIVSINFORMASJON

ILOs egen landingsside på fn.no, opprettet i 2021, fikk også flere besøkende i fjor enn året før. I 2022 oppdaterte vi både landingssiden og temasiden om arbeidslivet – estetisk og innholdsmessig – slik at den viste bredden av ILOs mandat og ga det siste de siste fra ILO.

I 2022 økte FN-sambandet satsningen på regelmessig, systematisk og strategisk ILO- og arbeidslivsrelatert informasjon, med gode resultater og flere følgere på sosiale medier. Vi fortsatte å forbedre vårt ILO-tilbud på fn.no – som i sin helhet hadde hele 11 millioner sidevisninger. På denne måten treffer vi et bredt publikum.

FN-sambandets sider om FNs bærekraftsmål var særlig populære blant barn og unge, med til sammen over 2 millioner sidevisninger bare i 2022. Siden om Bærekraftsmål 8 om anstendig arbeid hadde nesten 60 000 sidevisninger bare i fjor.

ILOs egen landingsside, opprettet i 2021, fikk også flere besøkende i fjor enn året før. I 2022 oppdaterte vi både landingssiden og temasiden om arbeidslivet – estetisk og innholdsmessig – slik at den viste bredden av ILOs mandat og ga det siste de siste fra ILO, som for eksempel inkluderingen av sikkerhet og helse på arbeidsplassen som et grunnleggende prinsipp og arbeidsrettighet.

ILO var den tredje mest besøkte FN-organisasjonen på vår nettside, og flere var innom ILO-sidene i 2022 enn i 2021, med nesten 20 000 sidevisninger. De mest populære ILO-relaterte sidene var om Konvensjonen om urfolks rettigheter (nr. 169), og selvsagt de mange nyhetssakene om arbeidslivspartene og ILO. I 2022 lagde vi til sammen 29 nyhetssaker – det vi si mer enn to saker hver måned – og nyhetsartikkelen om arbeidsrettigheter og menneskerettigheter var den mest populære.

VI FULGTE MED PÅ DET SISTE FRA ARBEIDSLIVET

I 2022 ga vi ut seks utgaver av nyhetsbrevet «Arbeidslivsnytt», som har over 1 200 abonnenter. Vi tok også beslutningen om å lage et nyhetsbrev om arbeidslivet hver måned fremover. Foto: UNFCCC/Kiara Worth.

FN-sambandet ga ut nyhetsbrevet «Denne uka i FN» hver uke i 2022, som går ut til nesten 15 000 abonnenter. Dette nyhetsbrevet har journalister som målgruppe, og i fjor hadde hvert nyhetsbrev minst én nyhetssak om ILOs arbeid rundt om i verden eller om arbeidsrelaterte saker fra andre FN-organisasjoner og arbeidslivsparter.

I tillegg ga vi ut seks utgaver av nyhetsbrevet «Arbeidslivsnytt», som har over 1 200 abonnenter. Vi tok også beslutningen om å lage et nyhetsbrev om arbeidslivet hver måned fremover.

Hvert år dekker FN-sambandet Den internasjonale arbeidskonferansen. I 2022 sikret vi en grundig nyhetsdekning fra den 110. sesjonen (holdt i mai til juni) fra Oslo, og dekket møtene dag for dag på våre sider og i sosiale medier. I 2022 rettet vi søkelyset mot årets konferansetemaer, innlegget til statsråden, den norske delegasjonen til Arbeidskonferansen, og publiserte et gjesteinnlegg av Linn Therese Myhrvold, norsk delegat og Utdanningsforbundets representant på Genèveskolen 2022, samt delte resultatene fra denne viktige begivenheten.